Triangeldramat avgör vem som blir nästa S ledare

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Triangeldramat avgör vem som blir nästa S ledare - Löfvens favorit, mästernätverkaren eller medieguntslingen som tvingades avgå? Om S-topparna ute i landet får bestämma står ledarstriden mellan tre kandidater den dag Stefan Löfven avgår. Hur och när S-ledaren slutar kan avgöra vem som vinner.

Senast två veckor efter riksdagsvalet 2018 kommer Alliansen och Sverigedemokraterna att rösta bort statsminister Stefan Löfven. Vad som händer sedan beror på två saker. Valresultatet. Och hur Löfven väljer att agera.

SvD har talat med flera personer med god insyn i den Socialdemokratiska partiledningen.

Vid ett dåligt valresultat är den allmänna uppfattningen att Löfven avgår även som partiordförande. Skulle han bilda en ny regeringen efter valet väntas ett partiledarskifte ske senare under mandatperioden, lagom i tid inför valet 2022.

När och hur Löven kastar in handduken kommer att avgöra vem efterträdaren blir.

SvD har frågat de lokala S-topparna runt om i landet - vilka spelar en central roll när en ny ordförande ska utses - vem de helst vill se som ny partiledare efter Löfven. Nyligen visade kommunalråden i ett annat parti, Moderaterna, vilken makt de kan ha kring ett partiledarskifte.

Enkäten gick ut till 180 socialdemokratiska kommunstyrelseordförande i S-styrda kommuner i mitten av november, och drygt hälften svarade.

Av dem uppger en femtedel att de föredrar partiets gruppledare i riksdagen - före detta inrikesministern Anders Ygeman. Nästan lika många vill se civilminister Ardalan Shekarabi som nästa S-ledare. En av tio stödjer finansminister Magdalena Andersson.

Ingen annan kandidat får mer än en handfull röster.

Kampen om den socialdemokratiska partiledarposten tycks allstå mellan tre personer: Ygeman, Shekarabi och Andersson.

En övergång som sker under ordnade former skulle gynna Magdalena Andersson, menar personer som SvD talat med. Som finansminister är hon den med tyngst roll i dag och framför allt har hon hon ett stark stöd i toppen av partiet.

- Magdalena Andersson är partiledningens favorit. Pekar Stefan Löfven ut henne så kommer partiet inte att vackla, säger en S-källa.

I ett reportage i höstas berättade SvD om hur Socialdemokraterna redan har börjat testa Andersson i rollen som partiledare. Ett tydligt exempel på det var politikerveckan i Almedalen i somras, där Andersson fick hålla tal på partiets dag i stället för Löfven.

Men blir ledarskiftet kaotisk, som efter Mona Sahlin och Håkan Juholt, så förändras förutsättningarna helt.

- Om det blir dolda och smutsiga processer som styrs av partidistrikten så har Magdalena Andersson inte en chans. Då står det mellan Shekarabi och Ygeman, säger en uppgiftslämnare.

Anders Ygeman - som innan Löfven utsåg honom till inrikesminister 2014 var en doldis som nött riksdagsbänken i 19 år och arbetat med frågor som trafik och jordbruk - blev snabbt en av de mest synliga och populära ministrarna.

Efter flyktinghösten och terrordåden 2015 hade över 40 procent av svenskarna förtroende för "den ställföreträdande landsfadern" Ygeman, jämfört med 25 procent för statsministern.

- Jag är ingen broiler, snarare som vänsterbacken i Lagerbäcks landslag, Micke Nilsson. En late bloomer, sa Anders Ygeman då i en intervju med SvD.

I samband med it-skandalen i Transportstyrelsen fick Ygeman lämna regeringen, efter att oppositionen hotat med att väcka misstroendeförklaring mot honom, och frågan är hur mycket det tynger hans chanser att bli partiordförande.

Ardalan Shekarabi - som även han har en skandal bakom sig från tiden som SSU-ordförande i mitten av 00-talet - har inte synts lika mycket i medierna som Ygeman. Å andra sidan har han under mandatperioden rest runt i partidistrikten och byggt upp ett starkt stöd bland lokala S-toppar och i fackliga kretsar, inte minst genom att ta debatten mot Sverigedemokraterna i frågor om vinster i välfärden och offentliga upphandlingar.

Samtidigt har Ygeman på senare tid stärkt sin position genom en rad tunga uppdrag och den tidigare folklige ministern får en viktig möjlighet att stärka sin ställning även inåt partiet, enligt S-källor. Förutom gruppledare i riksdagen har Ygeman blivit ordförande för Stockholms stads arbetarekommun - där han redan nu syns i reklamkampanjer på Facebook - och fått uppgiften att leda en arbetsgrupp som ska ta fram valvinnande förslag tillsammans med partisekreteraren.

Både Ygeman och Shekarabi är väldigt aktiva i sociala medier - så till den grad att partikamrater klagar på att de bryr sig mer om att kampanja för sig själva än att arbeta fram och få igenom lagförslag i riksdagen.

På Facebook, Twitter och Instagram varvar Ygeman inlägg om hur han bakar "chokladdoppad smörkola" med poster om terrorbekämpning och frågor som han formellt sett inte längre har på sitt bord. Medan Shekarabi i december till och med haft sin egen julkalander, små dagliga filmer från gymmet och kontoret.

Trots det får de storstryk av Magdalena Andersson i sociala medier.

SvD har med hjälp av analysverktyget Ezyinsights mätt vilket genomslag de tre toppkandidaterna har fått på Facebook det senaste året.

Räknat i antal kommentarer och lajks är engagemanget för Andersson mer än dubbelt så stort som för Ygeman och Shekarabi - trots att finansministerns inlägg ofta är mindre personliga.

Mellan Ygeman och Shekarabi är kampen på Facebook helt jämn.

Källa - 2017-12-31 09:30

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+