Flygplanstvist kan få stora konsekvenser

Senaste nyheterna om Nato

Flygplanstvist kan få stora konsekvenser Senaste nytt om Nato

Flygplanstvist kan få stora konsekvenser - President Donald Trump har till sist avbrutit Turkiets planerade köp av stridsflygplanet F-35. Beslutet kan få stora konsekvenser både för Nato och för hela situationen i Mellanöstern.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det satt väldigt långt inne. Men enligt amerikanska medier har Donald Trump till sist bestämt sig för att ställa in Turkiets köp av amerikanska F-35, trots att Turkiet är med och tillverkar planet och har slutit avtal om att bli en av de största köparna.

Turkiet har till och med fått och betalat för de första planen. Men de är kvar på en flygbas i USA för utbildning av turkiska piloter, en utbildning som nu avbrutits.

Kontroversen mellan USA och Turkiet har stadigt trappats upp de senaste veckorna och den stora frågan har varit hur Donald Trump kommer att agera. Uppenbarligen var det ett mycket motvilligt nej till export där presidenten betonade att både Turkiet och USA hamnat i ett väldigt besvärligt läge.

Det senare är lätt att hålla med om. Relationen mellan USA och Turkiet har försämrats under lång tid med uppmärksammade konflikter som fängslandet av en amerikansk pastor och USA:s vägran att lämna ut predikanten Fethullah Gülen.

Den nu aktuella konflikten handlar om att Turkiet velat köpa det amerikanska luftförsvarssystemet Patriot, samma system som Sverige nyligen köpte.

Men USA sa nej eftersom Turkiet också krävde överföring av känslig teknik. Då vände sig Turkiet i stället till Ryssland för att få köpa S-400, ett av de mest avancerade luftvärnssystemen inriktat mot att skjuta ned stridsflygplan, robotar och drönare.

Det fick den amerikanska militären att hissa varningsflagg. Att Nato-landet Turkiet skulle köpa militär utrustning från Ryssland, som inte heller fungerar med Natos egna system, var svårsmält.

Men framför allt pekade de på att S-400 då skulle hamna alldeles intill F-35. Det innebär en uppenbar risk att Ryssland får tillgång till kritiska uppgifter om det nya stridsflygplanet, ett plan som ska användas i stor skala av den amerikanska militären och av rader av USA:s allierade.

Så Turkiet ställdes inför ett val. Antingen S-400 eller F-35.

För några dagar sedan avgjordes den saken när de första leveranserna av S-400 drog igång. Därefter var det bara en tidsfråga innan Donald Trump skulle tvingas ge besked.

Utöver ett stopp för F-35 ser Donald Trump också ut att tvingas införa sanktioner mot Turkiet för att de i strid med amerikansk lag gör en betydande affärer med rysk försvarsindustri.

Tvisten mellan USA och Turkiet riskerar nu att få stora konsekvenser. De tio turkiska bolag som tar fram delar till F-35 stängs sannolikt ute från projektet och det påverkar landets ambitioner att bygga upp sin försvarsindustri.

Dessutom väcks återigen frågan om Turkiets roll i Nato. Ingen liten sak med tanke på att landet har den näst största armén inom Nato och ett strategiskt viktigt läge.

Det kom omedelbart också varningar för att Turkiet kan slå tillbaka genom att begränsa USA:s användning av flygbasen Incirlik som är mycket viktig för de amerikanska styrkorna i Mellanöstern. Turkiet kan också öka trycket mot USA:s kurdiska allierade i Syrien.

Så tvisten om ett luftvärnssystem kan få långt större konsekvenser än det först verkar som.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-07-17 13:39

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+