Ryssland visar upp kärnvapenmusklerna

Senaste nyheterna om Nato

Ryssland visar upp kärnvapenmusklerna Senaste nytt om Nato

Ryssland visar upp kärnvapenmusklerna - Världens största interkontinentala robot med potential att nära på utplåna delstaten New York i ett enda svep.

Så beskrivs med oro den nya ryska "superroboten" RS-28 Sarmat sedan de första bilderna på vapnet tidigare i veckan offentliggjordes.

Det är den ryska robottillverkaren Makajev som på sin sajt visat upp jätteroboten som enligt uppgift kommer att väga minst 100 ton med förmågan att bära tio ton stridsspetsar. Sarmat-roboten uppges ha en räckvidd på 1 100 mil, enligt statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

"Det kommande strategiska robotsystemet utvecklas för att trovärdigt och effektivt leva upp till målen om kärnvapensavskräckande hos Rysslands strategiska styrkor", lyder uttalandet från företaget.

Sarmat-roboten utvecklas för att ersätta RS-36M-robotarna som Nato kallar "Satan".


Upphov till stora rubriker

I det allt mer spända säkerhetspolitiska läget, där förhållandet mellan Ryssland och västländer blivit sämre än någon annan gång sedan Kalla kriget, så har jätteroboten väckt oro. Den har också gett upphov till stora rubriker i internationella medier.

Att Ryssland bara under den senaste månaden förstärkt sin potentiella kärnvapenkapacitet kring Östersjön både med så kallade Iskander-robotar och med robotbestyckade korvetter har ytterligare spätt på den oron. Inte minst i Sverige och länderna i Baltikum.


Kapprustning pågår

Ryska kanalen Zvezda som drivs av försvarsdepartementet här har i sin tur varnat att "schizofrena i USA vässar sina kärnvapen med sikte på Moskva". Tidigare i månaden inledde Ryssland en stor övning utifrån ett krigsscenario där Ryssland angrips med kärnvapen eller andra massförstörelsevapen.

Många bedömare beskriver en kapprustning och framför allt skarpa vapenskramlande signaler. Samtidigt så har Ryssland, USA och andra länder sedan lång tid redan haft kapaciteten att förinta världen flera gånger om. Dessutom är det inte säkert att roboten - om den används - kommer att bestyckas med kärnspetsar och enligt en del bedömare är konventionella krigsspetsar mer sannolika.

Källa - 2016-10-27 14:05

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+