Tigers seger är bland det största jag sett

Senaste nyheterna om Formel 1

Tigers seger är bland det största jag sett - För två år sedan var han på botten av karriären, uträknad, hånad, och en spillra av sitt forna jag. På söndagen stod Tiger Woods som segrare i US Masters. Scenerna på Augusta är bland det största jag sett - efter en comeback som saknar motstycke.

Efter mer än 35 år som sportjournalist har jag haft förmånen att vara på plats vid otaliga stora idrottsögonblick. Direkt ur minnet plockar jag bland annat Peter Forsbergs straff i Lillehammer 1994, Michael Johnsons rekordkross i Atlanta 1996, Usain Bolts samtliga världsrekord och Charlotte Kallas stafettspurt i Sotji.  

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nio olympiska spel, otaliga VM i alla möjliga idrotter, Grand Slam-turneringar i tennis, Formel 1 och fotbolls-VM. Oförglömliga intryck och ständiga deadlines som gör att känslorna lämnas "utanför" i stunden. Jobbet går först. Alltid, oavsett.  

Från tonåren minns jag förstås Muhammad Alis omtalade comeback, när han manövrerade ut George Foreman i "Rumble in the jungle" 1974. Men då handlade det mesta i livet om att följa idolerna Björn Borg och Ingemar Stenmark framför tv:n och träna hårt för att bli en lika bra löpare som Anders Gärderud.  

Golf ansåg jag inte som någon riktig idrott på den tiden. Och det dröjde många år innan jag insåg att golfen är fullt jämförbar med vilken annan idrott som helst. Kanske var det först när jag själv började "hacka" så smått som jag förstod svårigheten; att det krävdes fulländad teknisk, taktisk och mental förmåga för att ens bli en hygglig golfmotionär.  

Tiger Woods, han har levt hela sitt liv med golfen. Hans sanslösa genombrott 1997, då han vann sin första titel i Masters, förändrade sporten och lyfte den till en helt ny, betydligt mer professionell, nivå.  

Under många år var Woods den stora fixstjärnan, golfens affischnamn och givna världsetta. Ingen annan golfspelare har varit lika känd världen runt.  

Mellan 1997 och 2008 tog Woods hem 14 majorsegrar och är en av få som vunnit alla de fyra stora, US Masters, US Open, The Open Championship samt PGA-mästerskapen.  

Han har alla möjliga och omöjliga rekord och har spelat in runt 1,3 miljarder kronor - enbart i prispengar. Lägg till alla sponsorintäkter och Woods är det är lått att förstå att 43-åringen från Florida är en av världens absolut bäst betalda idrottare.  

Men att han skulle komma tillbaka och vinna en major är en närmast osannolik bedrift. För några år sedan var han på botten efter fyra jobbiga ryggoperationer och lika många knäoperationer, en uppslitande skilsmässa, sexmissbruk och fast för drogfylla bakom ratten. Då var det inte många som ville förknippas med honom. Woods var en spillra av sitt forna jag och nere på 650:e plats på världsrankingen.  

Han trodde ett tag, efter att ha stelopererats i ryggen, att karriären var över. Kunde knappt ta på sig kläder själv. Svinga en golfklubba var inget att tänka på.  

Men någonstans inom sig själv kände han att han hade mer att ge. Han ville tillbaka och visa alla tvivlare vad han fortfarande kunde uträtta.  

Jag var på plats i fjol på Augusta när Tiger var tillbaka i de stora sammanhangen. Hans blotta uppenbarelse fick publiken att jubla, och 32:a platsen visade att han, trots allt, kunde mäta sig med de bästa i världen. Senare på året slutade Woods sexa i The Open och tvåa i PGA-mästerskapen. I höstas tog han sin första seger på PGA-touren fem år, men det är majors som han helst av allt vill vinna.  

Inför veckan här på Augusta förklarade Tiger att han hade spelet för att vinna. Men att han ändå gjorde det - efter en av de mest dramatiska slutronderna någonsin med flera spelare inblandade i segerstriden - gör hans återkomst till den största i idrottshistorien.

Att komma tillbaka och vinna US Masters på världens mest mytomspunna bana är bättre än vilken Hollywood-produktion som helst.  

Att se Woods enorma glädje efter segerputten, kramkalaset med familjen på vägen till klubbhuset, och stoltheten i ögonen när han fick den gröna kavajen över axlarna, var känslosamt för alla, både på plats och i tv-sofforna.  

För golfen som sport är Tigers seger bästa tänkbara. När han kom tillbaka i fjol steg tv-siffrorna till det dubbla mot normalt och nu ökar intresset än mer till nya rekordnivåer. Tiger är en profil som når långt utanför golfen och segern på Augusta klassisk idrottshistoria.  

Med 15 majorsegrar - och sättet som han kommer tillbaka på efter att ha varit totalt uträknad under många år - kommer Tiger Woods att placeras in som en av de största idrottarna genom tiderna. Oavsett sport.  

Och karriären är ju inte över än. Andra chansen fortsätter. Efter triumfen på Augusta har Woods "bara" tre titlar upp till Jack Nicklaus 18 majorsegrar.  

Han har redan bevisat att vad som helst är möjligt. Mot alla odds.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-04-14 21:46

    Mest läst:
  1. Senaste nytt formel 12019
  2. Formel 1 Nyheter
  3. Lauda begravning
  4. Henry braag formel 1

Om Formel 1

Formel 1 (F1), motorsport med formelbilar, ingår i världsmästerskapet för Formel 1 (FIA Formula One World Championship), Grand Prix GP. Förare och konstruktörer tävlar om poäng i respektive klass, poängen räknas ihop för avgörandet av vem som vinner. F1 bilarna anses vara dom snabbaste inom bilsport med hastigheter upp till 380 km/h.
Twitter Facebook Google+