Är USA på toppen eller redan på väg utför?

Senaste nyheterna om Nato

Är USA på toppen eller redan på väg utför? - Man kan undra om historierna om några decennier kommer att titta tillbaka på denna märkliga tid och säga att det var då det vände utför för USA. Eller kanske kommer de att säga att det vände långt tidigare.

Man skulle kunna hävda att USA stod på topp under Bill Clinton, peak USA om man så vill. Ekonomin var stark och optimismen kring det nya internet visste inga gränser. USA levde i en relativt fredlig period.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Med George W Bush kom krig och finanskris. Barak Obama lyckades trots några initiala framgångar aldrig riktigt vända utvecklingen. USA är fortfarande i krig och de miljontals människor som förlorade jobben i spåren av finanskrisen, globaliseringen och teknikutvecklingen är fortfarande utan jobb.

Det vi sett hittills av Donald Trumps presidentskap är konflikt och splittring men inte mycket konkret handling. Inte en enda betydelsefull lag har stiftats under president Trump.

Det vi har sett är i stället ett USA som inte kan bestämma sig om landet vill vara en del av världen eller inte. USA drar sig ur Paris-avtalet och Trump vill också säga upp kärnteknikavtalet med Irak. Kanske kommer också frihandelsavtalet Nafta att sägas upp.

Frågan omvärlden ställer sig är: Kan man fortfarande lita på USA? Gäller ingångna avtal eller kommer de att sägas upp av nästa nyckfulla president?

När Trump tar varje chans att försvara kolet och förneka klimathotet är det Kina som kliver fram på världsscenen och lovar att leda kampen mot klimatförändringarna. Vad betyder det för världsordningen att i den kanske viktigaste frågan för mänsklighetens överlevnad är Kina the good guy och USA the bad guy?

Klimatkollen med Jenny Stiernstedt. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

Man kan också undra hur det påverkar bilden av USA att presidentens velande kring Nato och försvaret lämnar ledare i Europa med en gnagande känsla att vi inte längre kan lita på att USA finns vid vår sida vid nästa militära konflikt.

Ekonomiskt har Trump redan deklarerat att USA nu går från frihandel till "America First", oklart exakt vad det betyder. Trots omfattande protester från ett näringsliv som är helt beroende av handel med omvärlden verkar Trump ha bestämt sig för att ersätta dagens frihandelsavtal med vad har ser som mer "rättvisa" avtal. Men vem vill förhandla med en part som sätter sig själv först i stället för att söka det som är bäst för båda sidor?

Inrikespolitiskt verkar kongressen vara oförmögen att ta tag i för framtiden avgörande frågor som sjukvården och utbildningen. Om inget görs kommer USA att gå in i nästa decennium med en onödigt sjuklig och onödigt dåligt utbildad befolkning. Så skapar man inte global konkurrenskraft - man man inte vill konkurrera med låga löner, förstås.

Kanske är det maktens berusning, republikanerna kontrollerar nu såväl Vita huset som båda kamrarna i kongressen, och det är en konservativ majoritet i Högsta domstolen. Kanske är folk helt enkelt livrädda för den oberäknelige och tunnhudade Trump. Men få republikaner vågar stå upp mot sin president. Undantag är senatorer som Jeff Flake och Bob Corker, som båda är på väg att lämna politiken och före detta som George W Bush.

De andra hukar.

Och medan den politiska cirkusen i USA fortsätter funderar ledarna i Europa om de måste bereda sig på en värld som inte kretsar kring USA, vare sig ekonomiskt eller militärt. Kina vet att de inom några år kommer att vara världens största ekonomi. Men det är tydligt att president Xi vill mer än så, och han ser i Trump sin chans att flytta fram positionerna också politiskt.

När vi pratar Peak USA handlar det inte om ett snart bortglömt imperium. USA är inte romarriket. Tänk Storbritannien eller Frankrike. Långt ifrån irrelevanta men långt ifrån sin glans dagar.

Faktum kvarstår att just nu är USA fortfarande ledaren, både ekonomiskt och militärt. Världen vet också att presidenten kommer och går. Om fyra år är Trump kanske bortröstad och allt (nästan) förlåtet.

Men allt fler bedömare tror att Trump har goda chanser att bli omvald 2020. Då kommer världen att inse att han inte bara var en galen parentes.

Och vi får alla anledning att fundera över - när var Peak USA?

Källa - 2017-10-27 22:45

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+