Därför spelar Trumps nya drag Putin i händerna

Senaste nyheterna om Nato

Därför spelar Trumps nya drag Putin i händerna - USA:s president tänker dra tillbaka trupper från Tyskland - något som spelar Rysslands Vladimir Putin i händerna. Donald Trumps nya drag ger också en föraning om vad som väntar om han vinner valet i november.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nyheten kom i form av obekräftade men detaljerade uppgifter i Wall Street Journal. Enligt tidningen har Donald Trump beordrat det amerikanska försvarshögkvarteret att reducera antalet amerikanska soldater på tysk mark från 34 500 till 25 000. Vita Huset och Pentagon varken bekräftar eller dementerar. Att uppgifterna har läckt ut och tas på allvar verkar inte bekymra presidenten själv. På Trumps Twitterkonto råder tystnad.

Tidpunkten i sig kan sägas vara antingen sällsynt illa eller väl tajmad, beroende på hur man ser på saken.

Nu i början av juni spänner amerikansk militär musklerna i Europa. En planerad jätteövning, Defender Europe-20, med mängder av materiel och trupp över Atlanten, har bantats ned på grund av coronapandemin men genomförs i valda delar.

I Polen har den Defender-kopplade övningen Allied Spirit med 6 000 amerikanska soldater just börjat.

I Östersjön inleddes i helgen den fristående USA-ledda marinövningen Baltops med 3 000 deltagare med fartyg och stridsflyg från 17 Natoländer plus Finland och Sverige, med en Visbykorvett och totalt 70 personer.

I ett särskilt beslut i slutet av april medgav regeringen "tillträde till svenskt territorium" för "utländska enheter" från 13 Natoländer.

Med tanke på virusspridningen gäller restriktioner där övningarna sker utan fysisk kontakt mellan deltagarna till sjöss. I Simrishamn har det upprättats en logistikpunkt för utländska fartyg. Besättningarna stannar inom avspärrat område.

Planerna på en kraftig amerikansk reducering - nästan var tredje soldat - i Tyskland publicerades samtidigt som Defender Europe-20 pågår. Ur övningssynpunkt kan det sägas ha varit en illa vald tidpunkt att det läckte ut just då.

Ur Donald Trumps synvinkel del kan det däremot ha varit väldigt lägligt.

Amerikanska truppneddragningar i Tyskland är ett slag i ansiktet på förbundskanslern Angela Merkel. En av Merkels tänkbara efterträdare, Norbert Röttgen, tidigare miljöminister och nu kanslerskandidat för CDU, menar att "ett sådant tillbakadragande skulle vara beklagligt ur alla aspekter. Det finns ingen rationell grund för det".

För Donald Trump är det tvärtom. Han är konstant upprörd över att Tyskland åker snålskjuts på amerikanska försvarsutgifter i Nato. USA ensamt finansierar 70 procent av alliansens kostnader.

När Angela Merkel nyligen tackade nej till ett G7-möte i Washington i juni av coronaskäl var det inget Trump jublade över.

Nu har planerna på att minska antalet soldater läckt ut. Tidpunkten är satt till september. Trump har också gjort ett nytt försök med G7 och den här gången bjudit in även Indien, Sydkorea, Australien och Ryssland. Han har själv ringt till Vladimir Putin och satt upp den ryske presidenten på gästlistan. Tidpunkten är ånyo september.

Ryssland ingick i dåvarande G8 till 2014. Efter annekteringen av Krim och krigsutbrottet i Ukraina blev landet utsparkat. Så länge den situationen inte är löst är tröskeln hög för att att släppa in ryssarna i värmen igen.

En talesman för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar nu att ingenting talar för ett ryskt återinträde. I Kanada avvisas det av premiärministern Justin Trudeau med orden att Ryssland "är ute och kommer att stanna ute".

Angela Merkel är för egen del satt under press, inte bara att åka till Camp David utan också att göra det i sällskap med Putin. Annars ökar risken för att förbundskanslern får vinka adjö till 9 500 amerikanska soldater. I Polen hoppas man på att trupperna ska skickas dit istället för hem till USA.

När USA återigen bråkar med sina tyngsta Natoallierade är det Vladimir Putin som kan dra fördel av det.

Det innebär också en antydan om vad som väntar om Donald Trump sitter kvar i Vita Huset efter presidentvalet i november. Relationerna med Ryssland har stått stilla och stampat under mandatperioden. En återvald Trump kan ta sig större friheter i förhållande till Putin på bekostnad av Europa.

Källa - 2020-06-08 16:04

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+