Expert spår mer våld Mycket allvarligt läge

Senaste nyheterna om Nato

Expert spår mer våld Mycket allvarligt läge - Belarus president Aleksandr Lukasjenko uppmanar folket att försvara sitt land. Samtidigt lovar Rysslands ledare Vladimir Putin militärt stöd till Belarus - vid behov. Det är ett "oroande tecken", enligt en expert.

På söndagen hölls nya överläggningar över telefon mellan Belarus sittande president Aleksandr Lukasjenko och den ryske presidenten Vladimir Putin. Ryssland uppges vara berett att stödja Belarus regim militärt, enligt en kommuniké från Kreml. Belaruskännaren Ingmar Oldberg ser med oro på utvecklingen.

- Det är ett oroande tecken på att de tänker köra på en hård linje, säger Ingmar Oldberg, associerad medarbetare på Utrikespolitiska institutet, till SvD.

Samtidigt samlades återigen stora skaror med demonstranter för att protestera mot den sittande presidenten. Sedan förra söndagens presidentval har stora demonstrationer pågått i landet i protest mot valresultatet som de anser är felaktigt. Enligt officiella siffror ska Lukasjenko då ha fått 80 procent av rösterna.

Lukasjenko pressas nu av Putin att göra något för att få ned de omfattande protesterna, säger Oldberg som tror att mer våld från regimhåll kan vara att vänta.

- Om inte Lukasjenko gör något kommer Ryssland att kräva det, eller hjälpa till, säger Oldberg och fortsätter:

- Det är mer troligt att Lukasjenko nu tar till våld, arresterar folk och sätter in kravallpolis än att han skulle ge efter.

Hur allvarligt är det att Ryssland sagt sig vara berett att ge regimen militärt stöd?

- Det är mycket allvarligt. Det kan bli den värsta krisen i förhållandet mellan Europa och Ryssland sedan Ukrainakriget 2014.

Samtidigt har oppositionen inte talat särskilt mycket om varken Ryssland eller hotet om att Putin kan komma att lägga sig i Belarus inrikespolitik, eller ropat på hjälp från väst. Det beror, enligt Oldberg, på att oppositionen så långt det är möjligt vill förhindra att Ryssland ingriper.

- Demonstranterna säger att detta är en inrikespolitisk sak som de kan lösa själva. Vad man de senaste dagarna börjat tala om är att ha förhandlingar med regeringen och nyval - en ordnad övergång i lagliga former. Vad Lukasjenko och Putin är rädda för är en demokratisk revolution som vänder sig mot Ryssland.

Varför vill Ryssland och Putin att Lukasjenko ska sitta kvar?

- Belarus är egentligen Rysslands enda riktiga allierade, säger Oldberg och förklarar att Ukraina tidigare var Rysslands viktigaste "broderland" men har nu fallit ur den ryska maktsfären.

- Där reagerade Ryssland mot Majdanrevolutionen 2014 med att tåga in och överta Krim och stöder sedan dess separatisterna i ett krig i östligaste Ukraina. Det är hotet mot Belarus också, men det hotet gäller i stället hela landet.

Vad skulle krävas för att Ryssland skulle göra det?

- Att Ryssland uppfattar det hela som en olaglig revolution som skulle dra Belarus ut ur allt samarbete med Ryssland och att de ska gå i västlig riktning.

På söndagen höll Aleksandr Lukasjenko ett tal i huvudstaden Minsk. I samband med talet på Självständighetstorget ska även tusentals supportrar ha samlats. Men det är tydligt att deltagare bussades till torget, säger Christina Johannesson, Sveriges ambassadör i Minsk, till Sveriges Radio Ekot.

TT rapporterar även att arbetstagare ska ha uppmanats att delta i demonstrationen, eller riskera att förlora jobbet.

I sitt tal uppmanade Lukasjenko folket att försvara sitt land och hävdade att Nato kraftsamlar med militära resurser längs landets västra gräns. Uppgifter som snabbt tillbakavisades av Nato.

- Det vore det sista Nato och grannländerna i väst skulle göra, säger Ingmar Oldberg.

Källa - 2020-08-16 17:38

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+