Fallskärmsjägare från USA till Gotland Vi får hjälp

Senaste nyheterna om Nato

Fallskärmsjägare från USA till Gotland Vi får hjälp - USA placerar marinkårssoldater, spaningsförband och attackhelikoptrar på Gotland när Sverige utsätts för ett väpnat angrepp under storövningen Aurora i höst. Totalt 2 400 soldater kommer att vara på ön samtidigt - fler än på mycket länge.

- Jag anser inte att det kan vara någon som helst provokation i det här, svarar övningsledaren, generalmajor Bengt Andersson, på SvD:s fråga om hur Ryssland kan uppfatta situationen.

Gotland har i praktiken varit avrustat under en lång period av avspänning i omvärlden. Nu sker en successiv utbyggnad av det svenska försvaret för att möta ryska hot i Östersjöområdet.

När det fiktiva kriget bryter ut i september innebär det en radikal scenförändring på Gotland. I Aurora deltar stridskrafter från alla försvarsgrenar. Dessutom förband från Finland och sex Natoländer inklusive USA. 1 800 svenska och 600 utländska soldater kommer då att vara på ön samtidigt.

- Det har inte funnits så mycket trupp på Gotland som det kommer att göra under Aurora på mycket länge, säger övningsledaren Bengt Andersson.

Hur kommer det att märkas?

- Det kommer att vara mycket trupprörelser, transporter och mycket flyg. Hemvärnet är de enda som kommer att skjuta skarpt, annars är det simulerade strider, så det kommer inte att smälla så mycket som man kan tro.

Generalmajor Andersson tar emot SvD i tjänsterummet i Högkvarterets lokaler på Gärdet i Stockholm. I rummet intill sitter planeringschefen, överste Thomas Nilsson. Varje moment och varje förbands rörelser finns inprickade dag för dag under den knappt tre veckor långa övningsperioden. Aurora, som genomförs på Gotland, i Stockholm, i Mälardalen och på Västkusten, är den största militärövningen i Sverige sedan 1993.

Då kunde Försvarsmakten mobilisera totalt 800 000 personer. 23 000 soldater, ungefär tre procent, deltog den gången. Under Aurora 2017 är motsvarande siffra knappt 20 000 deltagande svenska soldater, i ett försvar på totalt 40 000 män och kvinnor.

- Syftet med Aurora är att öka den samlade svenska försvarsförmågan, att möta ett angrepp, det vill säga direkta krigshandlingar mot Sverige. För första gången sedan 1993 övar vi alla förband tillsammans: armén, marinen, flygvapnet, hemvärnet och lednings-, logistik-, artilleri-, ingenjörs- och sjukvårdsförband. Det är ett politiskt uppdrag vi har av riksdag och regering, säger Bengt Andersson.

Trots det politiska mandatet är Aurora ingen okontroversiell övning. Kritikerna beskriver gärna övningen som en Natoövning. Motargumentet är då att det rör sig om desinformation. I Aurora ingår värdlandsstöd enligt det omtvistade avtalet med Nato som riksdagen antog i maj förra året.

- Nato är inte med i övningen, men vi använder det avtalet och gör det som står där för att på Försvarsmaktsnivå se hur vi kan ta emot främmande makters styrkor. Det är ett amerikanskt och ett franskt luftvärnsförband som kommer till Göteborg. Vi får hjälp av andra länder i första hand för att hitta en kvalificerad motståndare. Annars hade vi fått ta bort en egen bataljon för att ha som fiende.

Det amerikanska försvaret deltar med sammanlagt 1 500 soldater i Aurora. Luftvärnsförbanden som anländer till västkusten är utrustade med Patriotrobotar. På marken finns ett mekaniserat kompani med stridsfordon av Bradley typ och stridsvagnen Abrams. I Östersjön deltar två jagare av Aleigh Burke-klass och i luften marinflyg som utgår från Tyskland.

Gotland har en central roll i Aurora och även där finns amerikanska förband: marinkårssoldater, fallskärmsjägare och attackhelikoptrar av Apachemodell, inledningsvis som B-sida - alltså fiendesidan.

Övningsscenariot är ett angrepp mot Sverige som upptakt till en större konflikt i det nordisk-baltiska området.

- Sverige är ett sekundärmål, men man vill behärska vissa delar av Sverige för att ha handlingsfrihet i Östersjön, säger Bengt Andersson.

Hur skulle det scenariot kunna utvecklas?

- Det har vi inte spekulerat alls i, scenariot är skräddarsytt för att soldaterna ska få så mycket träning som möjligt. Det övergripande scenariot, omvärldsscenariot, har vi inte lagt någon kraft vid i den här övningen. Det gör vi på ledningsövningar normalt sett.

Är ett tänkbart scenario att Ryssland vill behärska Gotland före ett angrepp mot Baltikum för att kontrollera Östersjön i luften och på havet?

- Det spekulerar vi inte i. Vi har inte höjt scenariot till den nivån, för det är inte nödvändigt för övningen.

Vid samma tidpunkt som Aurora genomför den ryska militären årets stora strategiska övning Zapad 2017 med ett fingerat anfall mot Vitryssland och uppskattningsvis 100 000 soldater, kanske fler.

- Det tycker jag inte är så konstigt. Slutet på augusti, september och början på oktober är perfekta övningsmånader. Det är ganska långa dagar, det är mörkt på nätterna. Det är en bra övningsperiod helt enkelt.

Ökar det riskerna i Östersjöområdet, när det är så många soldater från båda sidor som övar samtidigt?

- Zapad går i huvudsak i Vitryssland även om det kommer att vara sjörörelser också. Finns det ingen vilja att öka riskerna kommer det inte att vara så, säger generalmajor Bengt Andersson.

Källa - 2017-07-01 09:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+