Fortsatt kamp mot IS dominerar Natomöte

Senaste nyheterna om Nato

Fortsatt kamp mot IS dominerar Natomöte - Kampen mot IS efter Turkiets offensiv i Syrien blir ett dominerande ämne vid veckans möte med Natos försvarsministrar. IS pekas ut som den gemensamma fienden som även fortsatt ska förena Natoländerna.

Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vid tvådagarsmötet i Bryssel under torsdag och fredag kommer USA:s Mark Esper att sitta öga mot öga med den turkiske försvarsministern Huklusi Akaar vid det ovala sammanträdesbordet i Natohögkvarteret.

Det kan bli ett laddat möte. Trump har hotat att förstöra Turkiets ekonomi om landet inte tar sitt ansvar i norra Syrien. Enskilda ministrar, däribland, Akaar, står personligen på sanktionslistan.

Turkiets internationella agerande har samtidigt varit ett orosmoln för USA och Nato långt innan det militära angreppet inleddes.

Presidenten Erdogan har under flera år utvecklat nära kontakter med Rysslands Vladimir Putin. Presidenterna träffats regelbundet och ger uttryck för att trivas i varandras sällskap. Turkiets beslut att köpa in det ryska luftvärnssystemet S-400 är en spark i magen på övriga Natoländer.

Rysk militär placerade ut systemet vid den syriska flygbasen Latakiya redan 2015 och det finns också i Sveriges närområde i Kaliningrad och St Petersburg.

I somras anlände de första robotarna till Natolandet Turkiet, levererade av samma Ryssland som Natos kollektiva försvarskapacitet var inriktat mot under hela det kalla kriget. Då som Sovjetunionen.

Efter annekteringen av Krim och krigsutbrottet i Ukraina 2014 har Nato gjort stora ansträngningar för att förstärka försvarsalliansens militära kapacitet som ett svar på det ryska agerandet.

Trump har drivit på stenhårt för ökade försvarsutgifter och en jämnare fördelning av kostnaderna för att tvinga europeiska Natoländer att ta ett ökat ansvar för försvaret av Europa. Samtliga medlemmar, även Turkiet, förväntas nå två procents BNP-andel 2024.

När S-400 systemet levererades svarade Trump med att avbryta försäljningen av ett 100-tal exemplar av det amerikanska stridsflygplanet F-35 till Turkiet. Ryska robotar är inte kompatibla med Natostandard och att systemet skulle integreras tekniskt med alliansens egna är naturligtvis otänkbart.

Samtidigt kan Turkiet vara på väg att liera sig med Ryssland även i Mellanöstern.

Med ett Natoperspektiv innebär de senaste veckornas utveckling att situationen ställs på sin spets - och riskerar att gå över styr.

Inför mötet med försvarsministrarna har det varit intensiva kontakter och utspel från olika håll för att gjuta olja på vågorna.

Tvärtemot allt vad Trump sagt - och twittrat - om att nu "tar vi hem våra soldater" talar försvarsministern Mark Esper i delvis förtäckta ordalag om motsatsen. Nu behåller USA ett par hundra soldater vid militärbasen Al-Tanf i södra Syrien. Övriga 1000 soldater som verkligen lämnar landet omgrupperas till västra Irak istället för att genast återvända till USA.

Enligt Mark Esper finns det två skäl enligt samtal med journalister på väg till Afghanistan:

- Det ena är att bidra till försvaret av Irak, det andra att genomföra anti-IS-aktioner medan vi överväger nästa steg. Läget kan förändras mellan nu och när vi fullföljer tillbakadragandet.

I Bryssel har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffat den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo. Syftet är att försöka skapa samsyn kring den USA-ledda internationella koalitionens fortsatta kamp mot IS:

- Vi vet alla att vi har en gemensam fiende, IS. Vi har gjort enorma framsteg med koalitionen, både Nato och alla Natomedlemmar är en del av koalitionen, och vi har besegrat IS, sa Stoltenberg vid mötet med Pompeo.

Nu måste den kampen fortsätta menar Stoltenberg, oavsett vad den i övrigt osäkra situationen medför:

- Vi får inte äventyra det vi har uppnått.

Vad det innebär konkret är mer svårtolkat. En stridsfråga mellan USA och övriga Natoländer vid Brysselmötet kan bli vilka åtgärder europiska medlemsländer är beredda att vidta mot IS-medlemmar på flykt. Med kurdiska styrkor på reträtt kan dörrarna till fängelser och läger ställas på vid gavel.

Sveriges Peter Hultqvist (S) deltar i Natomötet i diskussioner om cyberhot och läget i Afghanistan.

Källa - 2019-10-21 22:54

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+