Hultqvist krävs på besked Finns garantier från USA?

Senaste nyheterna om Nato

Hultqvist krävs på besked Finns garantier från USA? - Har USA ställt ut informella försvarsgarantier till Sverige, motsvarande artikel 5 i Natofördraget, vid sidan av officiella avtal om försvarssamarbete mellan länderna? Den frågan vill Allan Widman (L) att försvarsminister Peter Hultqvist (S) klargör i riksdagen.

I en interpellation konstaterar Widman, ledamot i försvarsutskottet, att det under en tid spekulerats kring "innebörden av de uttalanden" den dåvarande amerikanske försvarsministern James Mattis gjorde i samband med ett svenskt besök i försvarshögkvarteret Pentagon i maj 2018.

Allan Widman till SvD:

- Alltsedan Peter Hultqvist gjorde sin resa till Washington förra våren och ingick ett Statement of Intent (läs: avsiktsförklaring, reds anm) så har det funnits en debatt både i tidningar och i sociala medier om huruvida Sverige i samband med detta skulle ha fått försvarsgarantier från USA:s sida.

I USA:s nationella säkerhetsstrategi (National Security Strategi) betonas värdet av "allierade och partners" vid upprepade tillfällen.

I avsnittet om Europa nämns betydelsen av att "Europeiska allierade och partners ökar vår strategiska räckvidd" med "framskjuten basering" vid globala flygoperationer. Däremot inget om att det också inkluderar förpliktelser mot ett land som Sverige eller antydningar om att det skulle existera säkerhetsgarantier till länder utanför Nato vid sidan av protokollet.

- Själv är jag av den uppfattningen att när det gäller säkerhetsgarantier från USA och europeiska länder så hänvisar USA till medlemskap i Nato i alla lägen, säger Allan Widman till SvD.

Peter Hultqvist har haft täta kontakter med sina amerikanska motparter under sin tid som försvarsminister. I juni 2016 skrevs ett första avtal om politiskt, militärt och industriellt försvarssamarbete. Två år senare undertecknandes ett liknande, då med Finland som tredje part.

Båda avtalen är kortfattade och allmänt hållna på en respektive två A-4 sidor och skrivna mellan mellan respektive försvarsministrar, inte mellan regeringarna. Avtalen är heller inte juridiskt bindande.

Enligt Peter Hultqvist är bilaterala försvarsavtal med länder runt Östersjön plus Natomedlemmar som Storbritannien en hörnsten i ambitionen att stärka försvarsförmågan. Under den förra mandatperioden skrev han under sammanlagt 14 avtal.

- Avtalen bidrar till ett säkerhetsnätverk som skapar en höjd tröskel och stabilitet i vårt närområde, förklarade försvarsministern nyligen vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Hultqvist hyllade också samarbetet med USA:

- Vårt bilaterala avtal med USA och det svensk-finska avtalet med USA har stor betydelse. Det utgör oavsett administration eller ministrar en kärna i vårt försvarspolitiska samarbete.

Försvarsavtalen med USA innehåller dock inga spår av åtaganden, av den typ som finns inom ramen för Nato med kollektiva försvarsgarantier enligt fördragets artikel 5. Allan Widman vill nu att Hultqvist ger besked om eventuella informella utfästelser från USA till Sverige vid sidan av avtalstexterna:

- Eftersom jag inte uppfattar att regeringen och försvarsministern vare sig tydligt bekräftat eller dementerat förefintligheten utav några försvarsgarantier så vill jag veta om det här bara var vanlig anglosaxisk artighet eller om det ligger något i det. Då ger jag Peter Hultqvist ett tillfälle att i Sveriges riksdag berätta om denna grundläggande, viktiga säkerhetspolitiska fråga.

Om det, hypotetiskt, skulle existera informella försvarsgarantier - vad skulle skälet vara?

- Jag tror inte på möjligheten av försvarsgarantier utanför Nato när det gäller USA. Men det är klart att Sverige har en geostrategisk belägenhet som håller på att bli ungefär lika viktig som under det kalla kriget. Det innebär att Sverige har en geografisk betydelse också för möjligheten att kunna försvara Natoländer i vårt närområde.

Det som det nu ryktas om angående amerikanska försvarsgarantier - är det någonting som i något sammanhang rapporterats till försvarsutskottet?

- Nej.

Till försvarsberedningen?

Försvarsminister Peter Hultqvist ska nu besvara interpellationen senast den 5 februari.

Tf

Källa - 2019-01-25 21:48

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+