Inte sannolikt en timme senare fick ICAN fredspriset

Senaste nyheterna om Nato

Inte sannolikt en timme senare fick ICAN fredspriset - "Det känns inte så sannolikt", skrev svenska Beatrice Fihn, chef för internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, i ett mejl till SvD en timme innan fredspriset offentliggjordes.

Men nu har det blivit verklighet. Och hon kan fira en långt och mödosamt arbete - som ledde fram till att 122 stater antog avtalet att förbjuda kärnvapen den 7 juli i år.

Få har arbetat så hårt för ett viktigt internationellt avtal som svenska Beatrice Fihn. Det slutade med att 122 länder antog FN-konventionen som förbjuder kärnvapen i världen, under rungande applåder i New York den sjunde juli i år. Avtalet bojkottas däremot av de nio kärnvapenmakterna.

- Det handlar om att påverka normer och skapa en uppfattning att kärnvapen är oacceptabelt, något som inte är respekterat och prestigefullt. Genom avtalet blir kärnvapen olagligt enligt internationell rätt. Det kan även påverka länder som Ryssland, Kina och Nordkorea på sikt, sa Beatrice Fihn i en SvD-intervju nyligen.

Den 20 september undertecknades avtalet i New York, då med betydligt färre länder som var beredda att verkligen greppa pennan. Sverige var ett av de länder som valde att utreda frågan mer innan man undertecknar avtalet - trots att man var med och antog avtalet i juli. Beatrice Fihn är tydligt besviken över detta.

- Jag hade velat att Sverige skulle vara där tillsammans med de andra länderna. Regeringen känner väl att man måste utreda mer efter hot från USA att samarbete mellan länderna skulle påverkas, säger hon.

Men Fihn understryker att inga samarbeten hotas av avtalet.

- Det går alldeles utmärkt att samarbeta militärt med USA eller vara med i Nato och samtidigt vara mot kärnvapen. Det finns inga juridiska hinder.

- USA har försökt skrämma och mobba länder att inte skriva under. Det är lätt att tränga in ett litet land som Sverige i ett hörn. Men de stora resurser USA lägger ner på att försöka stoppa länder, visar hur rädda de är att avtalet kan påverka hemmaopinionen och stigmatisera kärnvapen.

Samtidigt har Fihn viss förståelse för att länder måste fundera innan det skriver under avtalet.

- Detta är ett juridiskt bindande dokument som gäller för alltid. Då måste länder analysera det noga innan de skriver under. Detta är inget lättvindigt man gör, säger hon och tillägger:

- Jag är säker på att fler länder kommer att skriva på allteftersom. Detta är en lång process.

Vissa har sagt att det räcker med icke-spridningsavtalet, NPT, som säger att länder ska avskaffa kärnvapen ? Men Beatrice Fihn håller inte med.

- Det finns ingen tidsgräns, och NPT har på så sätt frusit fast läget i de fem kärnvapenstaterna. De kan behålla vapnen för alltid om de vill. Därför behövs detta avtal, som underminerar argumentet att de kan vänta hur länge som helst. Kärnvapenförbudet stärker NPT.

Källa - 2017-10-06 11:15

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+