Krigsförbrytaren död drack gift i rättssalen

Senaste nyheterna om Nato

Krigsförbrytaren död drack gift i rättssalen - Slobodan Praljak som sade att han tagit gift under en förhandling vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag har avlidit. Det rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till kroatisk tv.

Förhandlingen avbröts sedan Praljak druckit ur en liten flaska och ropat: "Jag är ingen krigsförbrytare".

Slobodan Praljak tog en klunk i samband med att domaren läste upp domen. Tumult utbröt i lokalen, en tolk ropade "jag har tagit gift" och Praljak själv skrek "jag är ingen krigsförbrytare!". Det skedde bara sekunder efter det att domaren fastställt det 20-åriga fängelsestraff som 72-åringen överklagat. Praljak är sedan tidigare dömd för fördrivning av muslimer i Bosnien på 90-talet, då han var befälhavare för en bosnienkroatisk styrka.

Den pressade domaren beslutade att ta en paus och tillkallade läkare. En talesperson för domstolen sade inledningsvis att Praljak levde och fick vård, men senare bekräftades att mannen avlidit.

Praljak är en av sex personer vars överklaganden skulle avgöras. Den mest namnkunnige, före detta försvarsministern och utrikesministern Jadranko Prlic, fick sitt 25-åriga fängelsestraff fastställt. Han är dömd för bland annat mord och fördrivning av bosnienmuslimer.

Förra veckan dömdes den bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladic till folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Han fälldes bland annat för massakern i Srebrenica, då omkring 8 000 bosnisk-muslimska pojkar och män kallblodigt mördades i det värsta krigsbrottet i Europa sedan andra världskriget. Även den förhandlingen fick pausas tillfälligt, sedan Mladic tappat fattningen och börjat skrika i salen.

Det forna Jugoslavien utgjordes av dagens Serbien, Montenegro, Kosovo, Makedonien, Kroatien, Slovenien och Bosnien-Hercegovina men splittrades under flera krig på 1990-talet.

I Bosnien pågick kriget från 1992 till 1995 mellan främst tre parter: den bosnienmuslimskt dominerade regeringsarmén, bosnienkroatiska styrkor i väst och syd samt bosnienserbiska styrkor i nord och öst. Trots att FN-styrkor fanns på plats redan från 1992 dröjde det fram till hösten 1995 innan striderna tog slut, främst framtvingat av omfattande Nato-attacker mot den bosnienserbiska armén.

I och med Dayton-avtalet i november 1995 skapades det politiska system som fortfarande råder i Bosnien, med en komplicerad maktdelning mellan bosnienmuslimer, kroater och serber.

Källa - 2017-11-29 12:15

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+