Kritikerna ser olika på hotbilden i Trumps politik

Senaste nyheterna om Nato

Kritikerna ser olika på hotbilden i Trumps politik - Donald Trump blir en katastrof för det internationella klimatarbetet. Det fruktar många av de deltagare som nu samlats på FN:s klimatmöte i marockanska Marrakech.

Inte alls, säger andra. FN:s arbete mot global uppvärmning är så starkt att inte ens Trump kan stoppa det.

Åsikterna om Donald Trumps inverkan på globala frågor går isär.

Bland dem som anser att Trump fört domedagen ett steg närmare varnar man för att han som president på olika sätt kommer att förstöra världen.

President Trump kommer att kasta in världen i handelskrig.

Han kommer att godkänna Putins annektering av Krim och en framtida rysk inmarsch i de baltiska staterna.

Han kan till och med bana väg för jordens undergång - han vill ju överge alla åtgärder mot global uppvärmning.

Domedagsprofetiorna motsägs av dem som menar att valagitatorn Trump blir en helt annan person än president Trump - och på att en ny administration i Washington lär distansera sig från alla förslag som motverkar ekonomisk tillväxt i USA.

I Sverige har främst två personer - miljöminister Isbaella Lövin (MP) och förre statsministern Göran Persson (S) - stuckit ut hakan genom att tvivla på skadeverkningarna av Trumps politik.

Isabella Lövin tror att Donald Trump så småningom bejakar övergången från fossil till grön energi när han inser att USA gör stora ekonomiska vinster på grön omställning.

Hon tror inte att Trump kommer att öppna USA:s stängda kolgruvor eller ta initiativ för att utvinna råolja i Arktis - helt enkelt därför att vinstmarginalerna är för små.

Hon tror inte heller att USA:s treåriga åtaganden i FN:s klimatarbete påverkas av att klimatförnekaren Donald Trump ser global uppvärmning som en kinesisk bluff.

"Parisavtalet står ju fast. Det är redan ratificerat av USA. Det kan han inte ändra på i en handvändning. Där finns en ekonomisk kraft som är svår att stoppa", säger Isabella Lövin.

Förre statsministern Göran Persson välkomnar för sin del flera av Trumps vallöften. Och han tvivlar på att "knäppheterna", de mindre angenäma löftena, förverkligas.

Persson ser positivt på att Trump sätter press på andra Natoländer att rusta upp sina försvar. Han tror att Donald Trump kan ge nytt bränsle till världsekonomin med sin plan att rusta upp USA:s infrastruktur.

Enligt Göran Persson kommer Trump - när han väl är installerad i Vita huset - att kämpa för att bli omvald som president. Och då duger inte en politik som skadar USA:s intressen.

"Jag tror inte ett ögonblick på det här med protektionism. Det finns som ett inslag i amerikansk politisk kultur att ha en protektionistisk dimension. Det är många presidenter som blivit valda med det budskapet, men som aldrig kunnat genomföra det", säger Persson.

Både Lövin och Persson har naturligtvis svårt med andra delar av Trumps politik. Retoriken i den amerikanska valrörelsen gav demokratin en allvarlig törn. Och i miljöarbetet är det mest allvarliga att en tredjedel av den rika världens klimatbidrag till fattiga länder kan försvinna.

Källa - 2016-11-14 09:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+