Militärexpert om Ryssland Man vill skrämma Sverige

Senaste nyheterna om Nato

Militärexpert om Ryssland Man vill skrämma Sverige - Försvarsminister Peter Hultqvists kraftfulla uttalanden mot Rysslands agerande i Ukraina är en orsak till de kylslagna relationerna. Samtidigt är det skärpta tonläget "oroande", menar militärstrategen Stefan Ring.

- Det säkerhetspolitiska läget har förändrats och våra relationer till Ryssland har inte blivit bättre.

Enligt Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, är relationen mellan länderna är den sämsta sedan 1980-talet. Det sade han i en intervju med SR Ekot på lördagen.

Stefan Ring, militärstrategisk expert, ger honom rätt i den ståndpunkten och menar att det finns flera bakomliggande faktorer. Förhandlingarna med Nato och Sveriges bilaterala avtal med USA är bidragande orsaker men inte de enda, menar han.

- Regeringen, och i synnerhet försvarsminister Peter Hultqvist, har varit konsekventa och i kraftiga ordalag fördömt utvecklingen på Krim och i Ukraina. Vi har också ett läge där svenska militären inte har tillåtelse att ha några som helst förbindelser med den ryska militären. Det uppfattas från ryskt håll som tydliga signaler.

Ring drar också paralleller till ubåtsjakterna på 1980-talet då dåvarande statsminister Olof Palme fördömde Sovjetunionens agerande.

- Men efter det försökte han vidmakthålla förbindelserna, öppna upp relationen och skapa en avspänning. Då hade vi en alliansfrihetspolitik och neutralitet som kanske mer gynnade den ryska sidan.

Tatarintsev avfärdar också i intervjun uppgifterna om att det skulle finnas ett hot mot Sverige och kallar det för "hysterisk propagandakampanj".

Men Stefan Ring menar att situationen är betydligt allvarligare än vad Tatarintsev låter påskina.

- Både försvarsministern och ÖB har återkommande sagt att det inte finns något direkt militärt hot, men det finns en säkerhetspolitisk utveckling i Östersjön som är oroväckande. Vi kan hamna i en krissituation som eskalerar på ett sätt som varken Ryssland eller västeuropa har tänkt sig, säger han.

Det finns ett fundamentalt motsatt synsätt på situationen i Ukraina och på Krim vilket i sig är alarmerande, menar han.

- Vår uppfattning är att Ukraina försöker skapa sig en egen roll i Europa, där man vill ha goda förbindelser med EU och utvecklas på ett friare sätt. Ryssland uppfattar det som att Ukraina ligger inom landets intressesfär och att ett fritt Ukraina är ett hot mot Ryssland.

Vad är syftet med att slå ned på Sverige för att följa EU-sanktionerna?

- Det man försöker göra är att angripa varje land för sig. Moskva vill inte prata med Bryssel för då är man plötsligt i underläge. Men pratar man med varje land för sig, då kan man skapa splittring. Man vill skrämma Sverige att ta ett kliv tillbaka, bli mindre pro-Nato och återgå till sin "gamla" alliansfrihetspolitik.

Tatarintsevs påstående om att Ryssland kommer att vidta "nödvändiga militärstrategiska åtgärder" om Sverige går med i Nato oroar dock Ring inte lika mycket. Det kan till exempel handla om att landet stryper sin oljeförsäljning, i nuläget importerar Sverige 40 procent av oljan från just Ryssland, menar han.

- Men för närvarande har Ryssland små möjligheter att agera på något annat konkret sätt än att kanske skicka ut fler flyg i luften och fartyg på Östersjön. Troligen skulle tonläget skärpas ännu mer.

Källa - 2016-10-01 17:34

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+