Nato och Ryssland möts Östersjön står på agendan

Senaste nyheterna om Nato

Nato och Ryssland möts Östersjön står på agendan - Flygsäkerheten över Östersjön står på agendan när Nato och Ryssland möts i dag för att försöka tina upp sina kyliga relationer.

Det så kallade Nato-Ryssland-rådet är ett möte på ambassadörsnivå i Bryssel där den ryske Nato-ambassadören Aleksandr Grusjko får sätta sig ner med Nato-länderna och dess generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Dagens möte får extra nerv av förra helgens Nato-toppmöte i Warszawa då militäralliansen bland annat gav order om att placera ut fyra nya bataljoner i Polen och de baltiska länderna och tog till hårda ord mot Rysslands agerande i Ukraina.

- De allierade och Ryssland kommer att diskutera tre ämnen: krisen i Ukraina, militär öppenhet och säkerhetssituationen i Afghanistan. I öppenhetens anda kommer vi att informera Ryssland om viktiga beslut vi tog i Warszawa förra veckan för att förstärka vår säkerhet, sade Nato-taleskvinnan Carmen Romero i går, enligt AFP.

För svensk del är samtidigt det mest intressanta vad som kommer ut kring flygsäkerheten på Östersjön. Sedan Finlands president Sauli Niinistö tog upp det ryska flygandet med avstängda transpondrar i samtal med ryske kollegan Vladimir Putin nyligen tycks Ryssland nu vara redo för någon form av uppgörelse.

- Den ryska sidan avser att inleda en diskussion om det initiativ som lagts fram av våra finländska partner, nämligen Niinistö-planen, som syftar till att förbättra flygsäkerheten i Östersjöregionen, sade Maria Zacharova, taleskvinna för det ryska utrikesdepartementet, enligt nyhetsbyrån Interfax i går.

Få tror dock på något större töväder mellan öst och väst efter dagens möte.

- Om parterna kan enas om att ta åtminstone ett litet steg tillbaka så vore det ett stort framsteg. Men det kommer att ta åratal, om inte ännu mer, för att återskapa förtroendet, säger ryske analytikern Aleksej Makarkin till Interfax.

Källa - 2016-07-13 10:27

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+