Okända drönare övervakar svensk militärövning

Senaste nyheterna om Nato

Okända drönare övervakar svensk militärövning - Den svenska flygvapenövningen har väckt stort intresse med mängder av drönare som spanar.

"Det är svårt att säga vem som opererar dem och var de kommer ifrån", säger övningsledaren.

På den militära flygbasen i estniska Ämari står de svenska Gripenplanen uppradade och väntar på att gå upp. Bara en liten bit därifrån står två andra plan startberedda.

Det är två franska Mirageplan som från början av maj tagit över ansvaret för Nato:s incidentberedskap i Baltikum. Uppdraget är att skydda Estland, Lettland och Litauen.

- Vi har redan skickats upp flera gånger för att undersöka vad som är på gång. Det har handlat om att identifiera flera olika typer av stridsflygplan. När de inte får radiokontakt skickar Nato upp oss för att kontrollera vad det är som kommer.

Det säger överstelöjtnant Vincent Repolt som leder den hundra personer stora franska styrkan i Ämari som nyligen tagit över uppdraget från sina italienska Nato-kolleger.

Om allt gått som planerat skulle fransmännen även ha varit med på den stora svenska flygvapenövningen som är igång. Men de franska planen behövdes för incidentberedskapen och därför är det nu bara svenska och finländska stridsflygplan och helikoptrar med i övningen.

Nu är det inte bara fransmännen som visar intresse för den svenska flygvapenövningen som täcker in ett stort område av sydöstra Sverige och Östersjön. Enligt överste Claes Isoz, flottiljchef för F 21 i Luleå och övningsledare, är det många utomstående som försökt följa övningen i detalj med hjälp av drönare, uav:er.

- Vi har sett uav:er på nästan alla platser där vi är. Det handlar om allt från väldigt enkla till mycket avancerade uav:er. Det är svårt att säga vem som opererar dem och var de kommer ifrån, men vi har sett ett ökat intresse för Försvarsmaktens alla övningar, säger Claes Isoz, på plats vid flygbasen i Uppsala där en del av övningen genomförs.

Flygvapnets stora övningar har de senaste åren blivit allt mer avancerade. Finländarna började vara med för några år sedan och den här gången använde man också den estniska basen i Ämari för att den spelade fiendestyrkan med svenska och finländska plan skulle kunna komma längre bortifrån och genomföra ett överraskande angrepp.

Själva angreppet började med omfattande it-attacker som bland annat slog ut viktiga delar av militärens system och gjorde att ledningen inte kunde se vad som hände. Det följdes av omfattande flyganfall mot Sverige som utgick från Ämari och från Åbo.

Målet var bland annat flygflottiljen F 17 i Ronneby som snabbt fick flytta till Kalmar där man tog över den civila flygplatsen som krigsflygfält.

- Det tar bara någon timme att göra i ordning basen, säger Lars Bergström, chef för F 17 samtidigt som fem bilar med tekniker, vapen och serviceutrustning rullar ut intill rullbanan i Kalmar för att ta emot Gripenplanen som fått lämna Ronneby.

I ett av planen sitter en pilot med anropsnamnet Ryan och som av säkerhetsskäl inte vill uppge sitt riktiga namn.

- Det är väldigt bra att få öva så här eftersom det händer så mycket oförutsett. När man går upp vet man inte vad det är som kommer emot en därute. Det ger en ökad realism, säger Ryan.

Nu hör det närmast till att det ska gå rätt bra för hemmalaget. Det gör det den här gången också och en förklaring till det kommer från andra sidan Östersjön.

Där, på basen i Ämari, står en annan svensk pilot som den här gången finns på den spelade motståndarsidan. De ska simulera att de har samma vapen och taktik som de verkliga motståndarna.

Han går under anropsnamnet Butler och enligt honom beror de svenska framgångarna till stor del på den nya radarjaktroboten Meteor.

Flygvapnet var först i världen med Meteor som kan avlossas på mycket långa avstånd. En Gripenpilot kan skicka iväg sin Meteorrobot innan motståndaren kan avlossa sina.

- Meteor förändrar verkligen spelplanen. Vi har inte kunnat vara så offensiva eftersom motståndaren (Sverige) har Meteor, säger Butler.

Fotnot: Uav är en förkortning för den engelska termen "unmanned aerial vehicle".

• Flygövningen har ungefär 2 500 deltagare. Det är en svensk övning där även finländska stridsflygplan, F-18, deltar. Övningen är framförallt förlagd till sydöstra Sverige.

• För första gången utgår Gripenplan som deltar i övningen från den estniska basen i Ämari.

Källa: SvD.

Källa - 2018-05-29 17:27

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+