Stridsgrupp permanent på Gotland utan skjuttillstånd

Senaste nyheterna om Nato

Stridsgrupp permanent på Gotland utan skjuttillstånd - Försvarsmakten inför fasta förband på Gotland med direkt verkan, enligt ett besked från ÖB Micael Bydén till försvarsutskottet nu på morgonen. Samtidigt saknar militären fortfarande nödvändiga skjuttillstånd för Tofta skjutfält, kan SvD avslöja. På halva fältet finns ett begränsat tillstånd, på den andra halvan är enda möjligheten lösa skott.

- Fram till dess att vi har ett lagakraftvunnet beslut kan vi bara genomföra verksamhet med skarp ammunition enligt nu gällande tillstånd, på den norra halvan av skjutfältet, och med de begränsningar i antal skott och dagar som finns, säger Folke Borgh, miljöjurist i Försvarsmakten.

På den södra delen av skjutfältet finns för närvarande inget tillstånd alls.

- Formellt kan man öva med lös ammunition på södra delen eftersom tillståndsplikten gäller övningar med skarp ammunition. Men samtidigt får man vara lite försiktig så att det inte blir ett dividerande om tolkningen av de här bestämmelserna, säger Folke Borgh till SvD.

Enligt den säkerhetspolitiske utredaren Krister Bringéus betänkande, som presenterades i förra veckan, är det värsta scenariot för svensk säkerhet att dras in i ett ryskt anfall mot Baltikum.

För att skära av luftvägarna och förhindra Natounderstöd över Östersjön kan rysk militär placera ut samma typ av avancerade luftvärnssystem på Gotland som redan finns i Kaliningrad och på ryska baser i Syrien samt på Krim: S-400 med en räckvidd på 40 mil.

Försvarsöverenskommelsen mellan S-MP-regeringen och Alliansens M, C och KD innebär att en stridsgrupp på Gotland ska inrättas. Totalt ska det vara cirka 250 soldater varav hälften måste hämtas från andra håll och flygas in för att bemanna 14 stridsvagnar. Försvarsminister Peter Hultqvist har talat om "den strategiska vikten av denna satsning".

Nu meddelar ÖB vid ett extrainsatt möte i försvarsutskottet på onsdagsmorgonen att det från och med i dag ska finnas permanent militär närvaro på Gotland. Konkret innebär det att förband som just nu finns på ön för en beredskapskontroll stannar kvar med 150 soldater. Från halvårsskiftet 2017 ska den planerade stridsgrupp Gotland vara operativ på ön, ett halvår tidigare än planerat.

För den den militära verksamheten på Gotland är skjuttillstånden på Tofta avgörande. Men när militärens verksamhet avvecklades i mitten av 2000-talet släppte försvaret också sina tidigare tillstånd.

2008 lämnades en ny ansökan om den norra delen av fältet in, och som det då bedömdes var det tillräckligt. Beslutet överklagades av Region Gotland och blev efter det liggande i först Mark- och miljödomstolen och senare i regeringskansliet i flera år.

Nu har överklagandet dragits tillbaka, samtidigt krävs det en ny ansökan som omfattar hela skjutfältet på Tofta, enligt tidsplanen nu under hösten.

Försvarets miljöjurist Folke Borgh till SvD:

- För att få till det med den återtagna bemanningen därute så har man konstaterat att hela fältet behövs och det innebär i sin tur att det måste göras en omprövning av tillståndet. Det är av förståeliga skäl lite bråttom att få in en ansökan eftersom processen i sig brukar ta sin modiga tid.

För närvarande ligger elva överklagade tillståndsärenden som rör militära övningsområden över hela landet för avgörande i regeringen. Det senaste året har regeringen tagit beslut i en handfull fall i Stockholmsområdet, men den kvarvarande listan är alltså fortfarande lång. Handläggningstiden kan vara omkring fem år eller till och med längre.

Det nu äldsta ärendet är Göteborgs skärgårdsskjutfält från 2008, som överklagades till Mark- och miljödomstolen 2010 och lämnades över till regeringen för beslut 2012.

- Det är naturligtvis horribelt, säger försvarsjuristen Folke Borgh till SvD.

Skjuttillstånd för militära övningsområden handläggas i ett första steg vid länsstyrelsernas miljöprövningsdelegationer.

Överklagade ärenden går vidare till Mark- och miljödomstolarna med fortsatt beredning och remissbehandling innan domstolarna, med ett eget yttrande och förslag till beslut, lämnar över ärendet till regeringskansliet.

Miljö- och energidepartementet har ansvaret för den fortsatta handläggningen i gemensam beredning med försvarsdepartementet.

Ärenden som rör försvarsmyndigheternas verksamhet och kan påverka rikets säkerhet avgörs direkt av regeringen som sista instans.

Källa - 2016-09-14 08:03

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+