Trumps vakthund vill öka insatserna mot hybridkrig

Senaste nyheterna om Nato

Trumps vakthund vill öka insatserna mot hybridkrig - Ökade insatser mot hybridkrig är en viktig del av försvarssamarbetet i norra Europa, enligt USA:s försvarsminister James Mattis. Vid en pressträff i presidentpalatset i Helsingfors på måndagen manade Mattis till "motstånd mot dem som har onda avsikter".

HELSINGFORS Det blev Finland vid den amerikanske försvarsministerns andra besök i en nordisk huvudstad. Den första resan gick till Köpenhamn i våras. Stockholm och Sverige får vänta tills vidare.

I Helsingfors möttes Mattis, förutom dimma och duggregn, av en dyster opinionsmätning om finskt Natomedlemskap: Sex av tio finländare är mot, två av tio är för (färre än tidigare) och lika många vet inte. Den finska regeringen behåller, till skillnad mot den svenska, Nato-optionen öppen. Samtidigt är stödet ändå betydligt lägre.

Tvådagarsbesöket på finsk mark inledde James Mattis med överläggningar med presidenten Sauli Niinistö.

- Vi har samtalat om en sak: Hur man skapar fred i världen, förklarade Niinistö, vid den följande pressträffen som var inramad av kristallkronor, tunga sidengardiner, guldramar och mönstrade parkettgolv i presidentens eget palats i Helsingfors.

Mattis gratulerade Finland till 100 års självständighet och berömde landets kamp för "frihet och oberoende". Han välkomnande också det bilaterala samarbetet med USA och partnerskapet med Nato, där Finland och Sverige deltar på ungefär lika villkor.

- Det har en stabiliserande verkan för situationen här i norra Europa, sa försvarsministern.

James Mattis ger ett närmast försynt och lågmält intryck. Men det är ett sken som bedrar. Ex-generalen drar ett tungt lass i Trumpadministrationen och styr Pentagon med järnhand efter 40 år i den amerikanska marinkåren. Han tillhör också en mindre krets av ministrar som kan säga vad han tycker utan att Trump flyger i taket.

En hel del tid ägnas också åt att åka runt i världen och balansera Trumps mer spektakulära uttalanden.

Förra veckan var Mattis på besök i Japan och Sydkorea för kratta manegen inför Trumps eget tolv dagar långa besök i regionen, som inleddes nu i helgen. Pentagons slutsats var att det krävs en markinvasion för stoppa Nordkoreas kärnvapenprogram, långt från Trumps eget tal om att slå ut Kim Jung Un med "eld och raseri".

På vägen till mötet med Natos försvarsministrar i Bryssel onsdag och torsdag blev det nu också Finland. För en dryg månad sedan invigdes ett internationellt "kompetenscenter" specialiserat mot hybridkrigföring i Helsingfors.

Tanken är att bekämpa informationskrig, påverkansoperationer och liknande som väst med jämna mellanrum beskyller Ryssland för att syssla med. Ryska anklagelser går på rutin i motsatt riktning.

Både Nato och EU har ställt sig bakom centret och nu fick Finland beröm även av den amerikanske försvarsministern.

- Vi kan lära oss av varandra och bygga upp ett motstånd mot dem som har onda avsikter, sa Mattis vid pressträffen i presidentpalatset.

Den diskussionen kan också föras vidare när Mattis på tisdagen träffar försvarsministrarna från den så kallade Norra gruppen, där Sverige och Finland plus tio av Natos medlemsländer också ingår: Danmark, Norge, Island, Estland, Lettland, Litauen, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Polen.

Andra givna samtalsämnen är säkerhetsläget i Östersjöområdet, det transatlantiska försvarssamarbetet, Rysslands agerande och insatserna i den USA-ledda koalitionen mot IS.

Redan på måndagen undertecknade försvarsministrarna från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island ett Memorandum of understanding (MoU) om ökat utbyte om information om luftövervakning: Norecas, Nordic cooperation for air surveillance information exchange.

- Syftet är att öka utbytet av luftövervakningsinformation i fredstid. Nästa steg är att börja arbeta på praktisk och teknisk nivå, sa den finske försvarsministern Jussi Niinistö, värd för mötet.

På längre sikt kan Norecas också komma att integreras i andra varnings- och övervakningssystem för både sjö- och luftinformation som redan finns i de baltiska länderna och i Natos verksamhet. Mot det talar en viss obenägenhet att dela med sig av hemlig information.

Källa - 2017-11-06 23:14

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+