Vinner Trump är det slutet för hur USA har styrts

Senaste nyheterna om Nato

Vinner Trump är det slutet för hur USA har styrts - I dag väljs ny president i ett USA som är mera splittrat och med större motsättningar mellan väljare och inom partier än på decennier. Många republikaner undrar nervöst vart deras parti är på väg. Och på många håll hörs åsikten att nationen rör sig åt fel håll, inför vad som kallas det viktigaste valet i USA:s moderna historia.

NEW YORK. En nation som trodde att den sett allt bjöds det här året på en politisk show som saknar motstycke.

Och när amerikanerna går till vallokalerna i dag, eller följer valvakor på tv ikväll efter att ha förhandsröstat, så är det på många håll med en känsla av utmattning i kombination med nervositet.

- Det känns som att det är tajt överallt. Jag har jobbat i en rad kampanjer och det här är det märkligaste jag någonsin sett, säger Steve Cisneros, demokrat från Ohio som det här året lånat ut sin tid till Hillary Clintons kampanj.

Det blev ett osannolikt republikanskt race, närmast unikt i modern amerikansk politisk historia: en skrytsam affärsman med liberal syn på sanningen och utan politisk erfarenhet sopade mattan med totalt sexton utmanare under primärvalen. Donald Trump gjorde sig till ovän med USA:s växande latinamerikanska befolkning, skröt över sexuella trakasserier, avfärdade en miljard muslimer som potentiella terrorister, ägnade sig åt veckolånga bråk med partivänner, hyllade Putin, sågade USA:s frihandelsavtal och vägrade ge ovillkorligt stöd till Nato. Bland annat.

Och ändå, över ett år efter att Trump sparkade igång sin kampanj från Trump Tower i juni i fjol, så har han chans att idag väljas till USA:s 45:e president.

- Vi känner oss mer motiverade att rösta med tanke på allt som pågår. Det är svåra val, utifrån vad medierna har rapporterat så vet man inte vad man ska tro, säger Kendra Williams i Charlotte, North Carolina, en av de "swingstates" som kan spela en avgörande roll när rösterna räknas i natt.

ALLT OM USA-VALET - viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

Mot Trump står proffspolitikern, den tidigare utrikesministern och New York-senatorn, som även många av hennes motståndare inser har mer erfarenhet än så gott som någon tidigare presidentkandidat. Men där upphör all enighet kring Hillary Clinton.

Vartefter Donald Trump steg i opinionen och vann det ena primärvalet efter det andra i vintras och våras - och särskilt efter segern i Indiana i början av maj då utmanaren Ted Cruz från Texas tvingades bort - så tycktes samtidigt Hillary Clintons brister framträda i alltmer obarmhärtigt dagsljus.

Hon kunde inte skaka av sig den eviga mejlskandalen, som poppade upp igen med mindre än två veckor kvar till valdagen. Även Clintons egna primärvalsväljare uttryckte ofta tunn entusiasm. Och medan Bernie Sanders unga supportrar slöt upp i tiotusental och förvandlade hans valmöten till en tjoande ungdomsgård, så möttes Hillary Clinton i bästa fall av artiga applåder inför primärvalen i New Hampshire, Iowa och på andra håll.

- Presidentvalet är ett skämt, det är en "clown show", säger Kwame Hennagan som kampanjat under hösten för en republikansk domarkandidat i Charlotte.

- Men jag ska definitivt rösta i de lokala valen, lägger han till.

För USA väljer inte bara president och stora delar av kongressen idag. Lokala domare, representanter till delstatskongresser, guvernörer, sheriffer och en rad andra positioner tillsätts i tusentals lokala val. I vissa fall adderar lokal- och delstatspolitiken till känslan hos många amerikaner, oavsett partifärg, att nationen är på väg åt fel håll.

På få platser är det så tydligt som i North Carolina, där den så kallade "toalagen", House Bill 2, rivit upp känslorna hos både liberaler och konservativa i år. Lagen klubbades av guvernören, republikanen Pat McCrory, i mars. Den stadgar bland annat att transexuella personer ska gå på offentliga toaletter som korresponderar med könet på deras födelsebevis.

HBTQ-rörelsen och många demokrater rasade, medan republikaner hänvisade till det skydd mot sexuella övergrepp de menar att lagen ger barn och kvinnor. Men även somliga republikaner medger nu att lagen skapar problem när North Carolina går miste om investeringar och affärer för flera miljarder dollar, exempelvis när basketligan All Star Game flyttats från Charlotte som direkt följd av lagen.

För transexuella Amore Adams i Charlotte är det bland annat House Bill 2 som gör att hon nu för första gången röstar i ett amerikanskt val.

- Jag känner att vi rör oss bakåt i tiden. På vissa sätt går vi mot situationen på 1960-talet för svarta i USA. Vissa typer av människor ska tryckas ned och ojämlikheterna ökar.

På nationell nivå kastades återkommande massmord rakt in i en redan infekterad valdebatt. USA hade knappt hämtat sig efter den IS-inspirerade attacken i San Bernardino i december i fjol när 49 människor mördades vid gayklubben Pulse i Orlando i juni.

Och om och om igen chockades nationen när svarta amerikaner sköts till döds av vit polis. Den institutionaliserade rasism som republikaner ofta hävdar att nationen lagt bakom sig, menar demokrater nu har bubblat upp till ytan igen, delvis beroende på att delar av USA ännu inte tycks ha accepterat Barack Obama som nationens första svarta president.

Ovanpå det gick Donald Trump från den ena kontroversen till den andra under stora delar av året, till synes oförmögen att fokusera energin på att presentera sin politik och faktiskt vinna valet.

James Lennon, Tea Party-republikan från Houston, Texas, hör till dem som beskådat Trumps kränkningar via Twitter och rasistiska uttalanden om latinamerikaner och muslimer med en växande känsla av misstro.

- Donald Trump kan inte ena partiet, vinner han så är det slutet på sättet som vi styrt det här landet på de senaste hundratals åren, sa en uppbragt Lennon till SvD i samband med Texas primärval i våras.

Även vissa av Trumps supportrar inser att deras kandidat är kontroversiell.

- Jag vet att Trump säger vad han har i huvudet för tillfället, men han säger vad många amerikaner känner, konstaterade Trumpväljaren Sue Federinko i en SvD-intervju i oktober.

Cirkusen kring Trump har lämnat honom övergiven av stora delar av det republikanska ledarskapet, som sedan flera månader satsar kraften på att istället försvara partiets positioner i kongressen och i en rad guvernörsval.

Och ändå har läget inför valdagen, trots - eller tack vare - Trumps oförutsägbarhet, varit så jämnt att Clintons ledning i vissa viktiga delstater närmast hamnat in om den statistiska felmarginalen.

Hillary Clinton räknade med att ägna de sista veckorna åt att cementera sin ledning och vinna över obeslutsamma väljare på marginalen. Men ödet ville annorlunda.

- Jag har pratat med kompisar i Las Vegas, Iowa och på andra håll. Det finns en känsla av misstro, ungefär som att "är det här landet verkligen på väg att välja den här killen?", säger Steve Cisneros.

Källa - 2016-11-08 08:35

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+