Wallström Dialog enda vägen bort från misstron

Senaste nyheterna om Nato

Wallström Dialog enda vägen bort från misstron - Sverige är ordförande i fem regionala samarbeten under året som kommer. Vårt ledarskap ska präglas av samarbete, dialog och diplomati. Bara så kan vi säkra freden på sikt, skriver utrikesminister Margot Wallström (S).

Under 2018 har Sverige ordförandeskap i fem regionala samarbeten. Det sker i en viktig tid. Framtidens utmaningar - oavsett om de rör klimat, sociala skillnader, människohandel eller risken för konflikt - tar inte hänsyn till några landgränser. Det enda sättet att bemöta dem effektivt är att länder arbetar gemensamt. Samtidigt lever vi i en tid då värdet av internationellt samarbete allt oftare ifrågasätts.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

År 2018 är vi ordförande i Östersjöstaternas råd, Barentsrådet, Nordiska Ministerrådet samt utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetena mellan de nordiska (N5) och nordisk-baltiska (NB8) länderna. I dessa ingår de olika länderna runt östersjön och i Norden inklusive Ryssland.

Som ordförandeland sätter vi vår prägel på arbetet i dessa organisationer och samarbeten. Genomgående för våra ordförandeskap är att vi prioriterar samarbeten mellan civilsamhällen och kontakter mellan människor. Vår huvuduppgift är dubbel: att stärka banden mellan Östersjöregionen och USA och att engagera Ryssland i det regionala samarbetet.

I Östersjön - fredens hav - har spänningarna ökat under de senaste åren. Samtidigt som länderna upprustar ökar också misstron mellan främst Nato och Ryssland.

Det budskap jag vill sända är att den enda hållbara vägen ut ur denna situation är dialog och diplomati. Endast genom samarbete över nationsgränserna kommer vi kunna lämna över en fredlig och hållbar planet även till de generationer som kommer efter oss. Vårt ledarskap i Östersjön under 2018 är en viktig möjlighet för oss att driva detta.

Östersjöstaternas råd omfattar alla länder med Östersjökust samt Norge och Island. Det bildades 1992 för att främja den demokratiska och ekonomiska utvecklingen i regionen. Människohandel och utsatta barn är två områden där rådet har en viktig verksamhet.

Barentssamarbetet äger rum mellan Sverige, Norge, Finland och Ryssland och omfattar Nordkalotten och områdena runt Barents hav. Sverige ser det som viktigt att arbeta med miljöfrågor och för hållbart utnyttjande av skogsresurser, men också att främja turistnäringen och bidra till nya arbetstillfällen.

I både Östersjöstaternas råd och Barentssamarbetet deltar Ryssland på ett konstruktivt sätt. Här är det viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Jag är tydlig med vår syn på mänskliga rättigheter, den olagliga annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina varje gång jag träffar ryska kollegor. Men vi måste också - för våra medborgares skull - föra dialog i frågor som är av gemensamt intresse. Det kan gälla miljön, turismen och utbyten inom kultur och utbildning.

Nordiska Ministerrådet är navet för samarbetet mellan de nordiska ländernas regeringar. Mycket av samarbetet sker i vardagen, ofta oglamoröst, i ett ständigt pågående utbyte av information, kunskap och kultur. Sveriges vision är ett inkluderande, innovativt och tryggt Norden. År 2018 lanserar vi fyra projekt som handlar om vård på distans, att nå ut till socioekonomiskt utsatta unga, klimatsmart mobilitet och hållbar design.

Sverige vill öppna för ett större deltagande av de baltiska länderna i det nordiska samarbetet. Vi vet att det finns ett starkt intresse i de baltiska huvudstäderna för detta.

N5 och NB8 är fördjupade nordiska och nordisk-baltiska säkerhetspolitiska samrådsformat. De är viktiga komplement till andra samarbeten som FN, EU, OSSE och Nato. På dagordningen år 2018 kommer Sverige att föra upp säkerhetsläget i vårt närområde liksom globala säkerhetspolitiska utmaningar, kampen mot terrorismen, vikten av stärkta relationer till USA - och inte minst FN-samarbetet.

De här samarbetena innebär att ledare från länderna i vår närhet kommer att besöka Sverige flera gånger. De innebär att vi får träffas och samtala - både formellt och informellt - för att bättre förstå varandra.

Min förhoppning är att 2018 blir ett år präglat av samtal över nationsgränserna i Östersjöregionen. Mellan politiker och diplomater, liksom mellan studenter, musiker, journalister, lärare och andra.

Källa - 2017-12-28 11:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+