Widman (L) Finns en myt om S som försvarsvänner

Senaste nyheterna om Nato

Widman (L) Finns en myt om S som försvarsvänner - Socialdemokraternas försvarsanslag i budgetmotionerna låg fem miljarder kronor lägre än Alliansregeringens budgetar under det borgerliga regeringsinnehavet. Det visar nya siffror från Riksdagens utredningstjänst (RUT) som SvD tagit del av.

- Det blir lite pinsamt när försvarsminister Peter Hultqvist står i Sälen och råskäller på sina företrädare i Alliansen. Vare sig Socialdemokraterna som parti eller han personligen kan friskriva sig från de budgetar som lades i opposition, säger försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) som beställt RUT:s sammanställning.

Vid Folk och försvars rikskonferenser på Högfjällshotellet i Sälen har Hultqvist (S) två år i rad anklagat Alliansregeringen under Fredrik Reinfeldt (M) för att ligga bakom försvarets ekonomiska krisläge.

2017 pågick en infekterad diskussionen om att det krävdes nya höjningar av försvarsanslagen för att uppnå politiskt fastställda mål i försvarsbeslutet 2015. Hultqvist hävdade då att problem låg bakåt i tiden när regeringen Reinfeldt beskrev försvaret som "ett särintresse".

- De åtta åren av borgerligt regerande med tydlig felbedömning av läget i Ryssland, dåliga relationer mellan regeringen och Försvarsmakten, beslut om ett nytt personalsystem, trots avsaknaden av tydliga konsekvensanalyser, kombinerat med en omotiverat självsäker attityd finns kvar i minnet, hävdade Hultqvist från talarstolen.

2018 riktade Hultqvist en ny attack mot "de åtta åren av borgerligt styre". Enligt Hultqvist gjorde Alliansregeringen sig skyldig till en "för svag analys av det internationella säkerhetsläget och en rad felbeslut när det gäller försvarspolitiken i sin helhet. "

- Historiken här är i stora stycken beklaglig, men den har lagt grunden för den verklighet vi nu har att hantera, sammanfattade Hultqvist.

Allan Widman (L) säger till SvD:

- Det finns en myt om Socialdemokraterna som försvarsvänner. Faktum är att de inte ens i opposition orkade leva upp till det.

Siffrorna från Riksdagens utredningstjänst (RUT) visar nu att S i sina budgetmotioner genomgående låg lägre eller på samma nivå som Alliansens budgetpropositioner under de borgerliga åren 2007-2014.

Sammanlagt gav Alliansregeringarna fem miljarder mer till Försvarsmakten än vad S var beredda att satsa under de åtta borgerliga åren.

Allan Widman (L) menar att det "riktigt stora raset" i försvarsanslagen kom mellan 1994 och 2006 när det var S som regerade.

- Då lade man ner långt fler än trettio regementen och flygflottiljer, och vi gick från 2,33 till 1,43 procent av BNP. Under de åtta åren med Alliansen skedde inga sådana nedläggningar. Som andel av BNP har försvarsanslaget fortsatt att sjunka under innevarande mandatperiod.

Enligt Widman bör nästa försvarsbeslut nu tas redan 2019 istället för att vänta till 2020 som det är sagt. Skälet är att beslutet från 2015 är "monumentalt underfinansierat" och "därmed överspelat".

- Trots flera kompletterande tillskott under förra året menar ÖB att det behövs ytterligare 15 miljarder under beslutsperioden. Det går inte att prata fram ett starkare försvar, hur mycket Socialdemokraterna än försöker. Nu krävs en bred politisk uppslutning kring två procent av BNP i försvarsanslag,.

Flera rapporter har nyligen pekat på att Försvarsmakten står inför mycket stora investeringsbehov, både i materiel och i själva verksamheten för att nå ökad operativ förmåga. Enligt utredningen om det långsiktiga materielbehovet krävs det 168 miljarder åren 2021-2030. Orsaken är ett berg av uppskjutna beställningar.

Enligt Försvarsmaktens egen perspektivstudie bör försvarsanslagen ligga på 115 miljarder år 2035. Dagens nivå är 47,6 miljarder.

SvD söker försvarsminister Peter Hultqvist.

Inför försvarsbeslutet 2015 ville finansminister Magdalena Andersson (S) öka anslagen med två miljarder på fem år.

Enligt Försvarsmaktens beräkningar var det verkliga behovet fyra miljarder varje år. Alltså tio gånger högre än det interna regeringsbudet.

S-MP-regeringens officiella förhandlingsbud blev 6,2 miljarder. Uppgörelsen med M, C och KD slutade fyra miljarder högre: totalt 10,2 miljarder. Liberalerna hoppade av i protest mot att nivån sågs som för låg.

Hösten 2017 fick totalförsvaret ytterligare 8,1 miljarder i en ny uppgörelse. Även KD hade då valt att lämna försvarsgruppen av samma skäl som L.

Hittills har försvarsanslagen höjts med drygt 18 miljarder under åren 2016-2020.

I budgetunderlaget 2019 krävde Försvarsmakten en ny nivåhöjning av anslagen: tio miljarder på tre år 2018-21 för att inte tappa militär förmåga.

Sveriges försvarsutgifter ligger på 1 procent av BNP. Natos och EU:s mål är 2 procent.

Källa - 2018-03-17 15:00

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+