2012. Lustig De sa att jag skulle släppa stolpen

Senaste nyheterna om Zlatan Ibrahimovic

2012. Lustig De sa att jag skulle släppa stolpen - Det var i EM i Polen och Ukraina 2012. Sverige hade 1-1 mot hemmafavoriten Ukraina när Andrej Sjevtjenko på en hörna tog sig runt en stillastående Zlatan Ibrahimovic. Nicken gick mot första stolpen.

Där borde Mikael Lustig ha stått.

- Hade jag fått göra om det hade jag tagit ett steg in och fått den i magen i stället, säger Lustig när han fyra år efter missen i Kiev åter påminns om det som blev början till slutet för det svenska landslaget.

- Jag tog väl på mig det till hundra procent. Jag kunde gjort det bättre men försökte sedan bara blicka framåt. Men ibland kan det också vara svårt att glömma målet när man varje dag fick frågor om det. Så är det ju.

Inte blev det bättre av att Lustig hånades på sociala medier och under hashtaggen #hållenstolpe visade delar av svenska folket, på mer eller mindre lustiga sätt, hur man håller en stolpe.

- Om det varit en högerfot som slog hörnan så är den inåtskruvad och då skulle jag stå vid stolpen. Nu var det en vänsterfot och då var det sagt att jag skulle släppa stolpen och i stället komma ut lite för det är helt omöjligt att sätta en hörna från det hållet med vänsterfoten, förklarar Lustig.

Trots att Zlatan Ibrahimovic tappade markeringen på Sjevtjenko var det Lustig som fick hela skulden. Och tog på sig den.

- Jag kan alltid göra saker bättre och ville inte lägga över det på någon annan heller.

Lustig tycker att det var en tuff grupp man hamnat i.

- Vi mötte ändå Ukraina som hade hemmaplan och om folk trodde att vi skulle vinna den matchen med ett par bollar så tror jag inte att de kan så mycket om fotboll. Skulle vi sedan vinna mot England så tror jag att England ser det som ett större fiasko än det var för oss att förlora. Vi vinner sedan mot Frankrike, okej, de var ute innan.

Att få turneringen till ett fiasko tycker den svenske högerbacken är helt fel.

- Vi leder i varenda match, sedan tappar vi, det är ganska små marginaler. Är man lite underdog och tar ledningen så kanske man blir lite passiv när man känner att det här kan gå vägen. Men vi hade svårt att stänga matcherna. Även i playoff mot Danmark så blir vi lite för låga de sista femton minuterna.

EM 2012 blev alltså aldrig den fest spelarna hoppats på. Det var inte bara Lustig som fick kritik, en kritik som fortsatte under kvalet till EM i Frankrike.

- Det var inte många matcher som man kände att vi spelade en bra fotboll, vi är inte nöjda med kvalspelet. Så klart att vi visste att vi inte var bra men om det är någon som säger att man är dålig och inte räcker till så vill man visa att de har fel.

Därför var det med oförställd glädje han efter playoff-segern mot Danmark vrålade "Vi har fått mycket skit från media, men i dag visar vi vilket lag vi är. Det blir ingen generationsväxling ännu, fy fan vad skönt!".

- Det var ett sätt för mig att visa att vi inte är så pissdåliga som folk vill ha oss till, jag fick en kamera i nyllet och då kom känslorna fram. Just då var det skönt att kunna säga någonting.

Lustig menar, som så många andra, att blågult åter igen slår ut underläge.

- Vi känner att vi var lite uträknade och nu har vi en hel del att vinna. Vi har kapacitet för att gå vidare från gruppen, gör vi det så kan vi få möta Frankrike eller Spanien, går vi vidare där så kan man tala om överprestation. Några gör sitt sista mästerskap, jag vet inte om vi hade så många äldre spelare förra gången.

Han säger att laget har lärt sig några läxor från EM 2012.

- Vi var lite passiva i första matchen. Vi ville spela en enkel fotboll för att komma in i matchen. Jag hoppas att vi kan ta lärdom när vi nu ska inleda mot Irland, vi ska uppträda som vi gjorde i kvalet mot Danmark då vi verkligen visade att det är vi som vill vinna matchen.

Att det är stort fokus på Irlandsmatchen den 13 juni är ingen hemlighet.

- Så är det ju, får man en bra start och en vinst där så får man lite vind i seglen, hoppas Lustig.

Italien väljer att spela med hög press och det straffar sig direkt. Spaniens seger är den största i ett EM- och VM-slutspel, frågan är om det funnit ett bättre landslag än det med Casillas, Ramos, Xavi, Iniesta och Torres?

Det började ju så bra, det som efter EM-premiären beskrivs som katastrofen i Kiev. Zlatan trollar in ledningsmålet men spelet är inte bra. Tio minuter senare har Sjevtjenko gjort två mål och den blågula yran uteblir.

Olof Mellberg gjorde två av sina nio landslagsmål inom loppet av tio minuter och tände på allvar hoppet om en plats i kvartsfinalerna. Men det räcker inte, England vänder och med fem insläppta mål på två matcher är EM-sagan slut.

Frankrike hade 23 raka matcher utan förlust och spelade för att ta sig vidare från gruppspelet. Men blågult gör, tyvärr alldeles för sent, sin bästa match under turneringen och kan i alla fall åka hem med en meriterande seger.

Målvakter

Andreas Isaksson

Johan Wiland

Pär Hansson

Försvarare:

Mikael Antonsson

Andreas Granqvist

Jonas Olsson

Martin Olsson

Behrang Safari

Mittfältare

Emir Bajrami

Rasmus Elm

Samuel Holmén

Kim Källström

Sebastian Larsson

Anders Svensson

Pontus Wernbloom

Christian Wilhelmsson

Anfallare

Johan Elmander

Tobias Hysén

Markus Rosenberg

Ola Toivonen

Källa - 2016-06-13 11:00

    Mest läst:
  1. Zlatan senaste nytt
  2. Zlatan senaste nytt
  3. Zlatan senaste nytt
  4. Zlatan senaste nytt
  5. Zlatan ibrahimovic senaste nytt
  6. Zlatan senaste nytt
  7. Zlatan senaste nytt
  8. Schackets zlatan
  9. Fotbollsgalan Zlatan
  10. Fotbollsgalan svt nyheter

Om Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic, känd svensk fotbollsspelare som gång på gång visar med sin skicklighet att han är en av dom största i världen. Han är också känd för sin raka attityd och för att han säger vad han tycker. Zlatan föddes 1981 i Malmö och började sin fotbollskarriär som femåring då han började i Malmö BI. 1994 blev han värvad till Malmö FF och därefter har han spelat i flera stora fotbollslag, Ajax, Inter, Juventus, Milan, Barcelona och sist Paris Saint-Germain (PSG). Nu klar för engelska klubben Manchester United.
Twitter Facebook Google+