Brittiska domstolarna kommer vilja agera snabbt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Brittiska domstolarna kommer vilja agera snabbt Senaste nytt om flyktingkrisen

Brittiska domstolarna kommer vilja agera snabbt - Experten Anthony Hanratty tror att Storbritannien kommer att godkänna Sveriges begäran om utlämning, trots att USA redan lämnat in en egen begäran.

- De brittiska domstolarna kommer vilja agera snabbt, säger han.

På måndagen meddelade åklagaren Eva-Marie Persson att förundersökningen om misstänkt våldtäkt i Sverige 2010 återupptas. Beskedet kommer efter att Wikileaks-grundaren Julian Assange greps i London i april sedan Ecuador dragit tillbaka hans politiska asyl.

Eva-Marie Persson säger att bevisläget är bra och att Assange är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

- Det är min bedömning att ett nytt förhör med Assange bör hållas, säger hon.

Utredningen mot Assange lades ner för två år sedan. Vid det laget hade han befunnit sig på Ecuadors ambassad i London i fem år. Eva-Marie Persson kommer nu att begära Assange utlämnad till Sverige genom en så kallad europeisk arresteringsorder.

Wikileaks-grundaren avtjänar nu ett kortare fängelsestraff i Storbritannien efter att han brutit mot sina borgensvillkor. Framtiden är oviss eftersom USA redan begärt honom överlämnad i en brottsutredning om förberedelse till dataintrång.

Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, säger att de brittiska domstolarna har flera kriterier att gå efter vid bedömningen om vilken begäran om utlämning som ska godkännas.

- En faktor är vem som lämnade in begäran först. Så det talar för en utlämning till USA. Men de brittiska domstolarna kanske köper vissa av invändningarna från Assanges juridiska ombud om att det handlar om politiska brott i USA, eller att han kommer att behandlas dåligt i USA, säger han till SvD.

När den svenska åklagaren 2010 begärde Assange utlämnad tog det över ett och ett halvt år innan beslutet godkändes i Storbritannien. Assange överklagade begäran till högsta instans i både Storbritannien och Sverige.

Om rättsprocessen blir lika utdragen den här gången kommer misstanken om våldtäkt att hinna preskriberas, vilket inträffar i augusti 2020.

- Jag hoppas att de fattar ett snabbare beslut den här gången, och jag tror att det spelar in att det redan finns en amerikansk utlämningsbegäran som naturligtvis gör att man måste skynda på, säger Eva-Marie Persson.

Hon får medhåll av Anthony Hanratty, brittisk advokat med inriktning på utlämningsärenden. I en intervju med SvD säger han att frågan om Assanges utlämning lär landa hos den brittiska inrikesministern.

- Det finns ett politiskt tryck på inrikesministern att godkänna Sveriges begäran. Den svenska begäran lämnades ju in för nio år sedan, och dessutom skulle det inte vara populärt att överlämna Assange till USA, säger han.

Anthony Hanratty säger att det troliga därför är att den brittiska regeringen någorlunda snart beslutar att utlämna Assange till Sverige.

- Han har redan uttömt alla sina juridiska möjligheter, och om han använder samma argument en gång till så kommer domstolarna att avslå hans överklagan. Det misstänkta brottet preskriberas i augusti nästa år så domstolarna kommer vilja agera snabbt, säger han.

Om Assange lämnas över till Sverige så tvingas både Sverige och Storbritannien ta ställning till en eventuell överlämning till USA i ett senare skede. Det är oklart hur Sverige skulle ställa sig till en sådan begäran.

För Storbritanniens del lär det dock bli ett ja, tror Anthony Hanratty.

- Storbritannien skulle nog anse sig förpliktigat att godkänna USA:s begäran, säger han.

I samband med ett Sverigebesök hösten 2010 blev Julian Assange, som grundade visselblåsarsajten Wikileaks, misstänkt för flera fall av sexualbrott.

Flera av brotten preskriberades 2015. Misstanken om våldtäkt preskriberas först i augusti 2020. Orsaken till den långsamma utredningen är framför allt att Assange hållit sig gömd på Ecuadors ambassad i London.

Under flera år försökte den svenska åklagaren få Assange överlämnad till Sverige. Hans försvarsadvokat har kritiserat utredningen, och har menat att Assange borde ha förhörts i Storbritannien i ett tidigare skede.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-05-13 18:02

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+