Djupt splittrat rött block ska hitta en väg

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Djupt splittrat rött block ska hitta en väg - Det röda blocket i Danmark vann en storseger, men är djupt splittrat. Nu väntar svåra förhandlingar.

Socialdemokratiets ledare Mette Fredriksen får som väntat försöka bilda en regering.

- Jag tror inte att något är lätt inom politiken, i varje fall inte när man ska bilda en regering. Men väljarna har gett ett klart mandat till det röda blocket i det här valet, säger Mette Frederiksen.

Hon vill bilda en enpartiregering som söker stöd av bland annat Radikale Venstre och Socialistisk Folkparti. Efter att ha fått uppdraget att leda regeringsförhandlingarna säger Frederiksen att hon är medveten om att flera av partierna har krav för att ge henne sitt stöd.

Nu väntar förhandlingar för att få deras viljor att gå ihop.

Dagen efter valet samlades partiledarna för nio av de tio partier som nu är med i folketinget till debatt i Industriens hus vid Rådhusplatsen i Köpenhamn. Liberal Alliances partiledare Anders Samuelsen avstod på grund av det katastrofala valresultatet för hans parti.

Trots att de har 29 dagar av stenhård valkamp bakom sig levererade de en klassisk dansk debatt - hetsig och rak, men också med många skratt.

Den största förloraren av dem alla är Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Partiet rasade med mer än tolv procentenheter ner till 8,7 procent.

Socialdemokratiets omsvängning till en stram invandringspolitik och partiledaren Mette Frederiksens förmåga att övertyga väljarna om att hon kommer stå fast vid den är en huvudförklaring, anser Thulesen Dahl.

- Vi ska hålla ögonen mycket noga på att du håller vad du har lovat danskarna, säger han inför regeringsförhandlingarna.

- Det är fortfarande en majoritet i folketinget för att stå fast vid en stram invandringspolitik, slår Mette Frederiksen fast.

Att det finns oenighet inom det röda blocket var välkänt för danskarna när de gick och röstade, framhåller Frederiksen. Att det nu blir svåra förhandlingar är precis som det ska vara i en demokrati, tycker hon.

- Det är inget ovanligt med minoritetsregeringar, under hela den moderna danska historien har vi med få undantag haft minoritetsregeringar.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har tidigare under dagen redan hunnit besöka drottning Margrethe på Amalienborgs slott för att orientera henne om utfallet av valet.

- Jag har nu orienterat drottningen och kronprinsen om folketingsvalet i går, som ju leder till att det inte finns en majoritet bakom min regering, sammanfattade han på väg ut, bara 20 minuter senare.

Det blå blocket fick 79 mandat, jämfört med de rödas 91. Den så kallade drottningrundan som inleddes dagen efter valet motsvarar en svensk talmansrunda med en sondering av förutsättningarna för att bilda regering. En av partiledarna får sedan rollen som kunglig undersökare, det vill säga uppdraget att leda förhandlingarna.

- Jag tycker att det kan vara bra med ett skifte. Løkke är duktig, men han saknar de mjuka värderingarna, säger Anni Jensen från Bjerringbro, som kommit till Amalienborg för att följa turerna på plats.

Hennes man Erik Andersen är mer bekymrad.

- Jag är inte så glad över det, men det blir nog mycket svårt för Løkke att bilda regering.

- Jag ser lite negativt på framtiden. Jag är rädd för att det öppnas för fler flyktingar och jag är också rädd för att tillväxten kommer att gå i stå, för det är mycket fokus på det gröna. Det ska vi naturligtvis också ha, men det ska vara balans, säger han.

Totalt var det 13 partier som ställde upp i valet, men bara tio lyckades komma in i folketinget. Stram Kurs med partiledaren Rasmus Paludan hamnade precis under tvåprocentsspärren efter en valkampanj där han argumenterat för att förbjuda islam.

- Jag tror att när Stram Kurs plötsligt stod fysiskt bredvid oss gjorde det något med debatten. Det har fått oss att gå ihop, säger Mette Frederiksen under eftervalsdebatten.

Pernille Vermund har lyckats få in sitt nybildade parti Nye Borgerlige i folketinget, bland annat genom att lova totalt asylstopp och att endast danska medborgare ska få ta del av välfärden. Hon uppmanar Frederiksen att inte slå sig till ro med att Stram Kurs misslyckades - partiet fick trots allt 1,8 procent av rösterna.

- Jag råder dig att ta det här på allvar, annars exploderar det, säger hon.

Född i Ålborg den 19 november 1977.

Frånskild tvåbarnsmamma, förlovad med filmfotograf Bo Tengberg.

Utbildad vid Ålborgs universitet (administration och samhällskunskap) samt Köpenhamns universitet (Afrikastudier).

Invald i folketinget 2001.

Arbetsmarknadsminister 2011-2014, justitieminister 2014-2015.

Ledare för Socialdemokratiet sedan 2015.

Statsministerkandidat inför folketingsvalet den 5 juni. Utmanar nuvarande statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre).

Källa: Socialdemokratiet. dk

Tio partier tar sig in i det danska folketinget, inom parantes förändring sedan förra valet:

Socialdemokratiet 25,9 procent (-0,4)

Venstre 23,4 (+3,9)

Dansk Folkeparti 8,7 (-12,4)

Radikale Venstre 8,6 (+4)

Socialistisk Folkeparti 7,7 (+3,5)

Enhedslisten 6,9 (-0,9)

Det Konservative Folkeparti 6,6 (+3,2)

Alternativet 3 (-1,8)

Nye Borgerlige 2,4 (+2,4)

Liberal Alliance 2,3 (-5,2)

Tre av partierna klarar inte tvåprocentsspärren:

Stram Kurs 1,8 (+1,8)

Kristendemokraterne 1,7 (0,9)

Klaus Riskær Pedersen 0,8 (+0,8)

Källa: DR

Tf

Källa - 2019-06-06 16:37

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+