Valvinnaren Inte lätt och inte snabbt

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Valvinnaren Inte lätt och inte snabbt - Dagen efter valet samlas partiledarna för nio av de tio partier som nu är med i folketinget till debatt i Industriens hus vid Rådhusplatsen i Köpenhamn. Liberal Alliances partiledare Anders Samuelsen avstår på grund av det katastrofala valresultatet för hans parti.

Trots att de har 29 dagar av stenhård valkamp bakom sig levererar de en klassisk dansk debatt - hetsig och rak, men också med många skratt.

Den största förloraren av dem alla är Dansk folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Partiet rasade med mer än tolv procentenheter ner till 8,7 procent.

Socialdemokratiets omsvängning till en stram invandringspolitik och partiledaren Mette Frederiksens förmåga att övertyga väljarna om att hon kommer stå fast vid den är en huvudförklaring, anser Thulesen Dahl.

- Vi ska hålla ögonen mycket noga på att du håller vad du har lovat danskarna, säger han inför regeringsförhandlingarna.

- Det är fortfarande en majoritet i folketinget för att stå fast vid en stram invandringspolitik, slår Mette Frederiksen fast.

Att det finns oenighet inom det röda blocket var välkänt för danskarna när de gick och röstade, framhåller Frederiksen, som siktar på en S-ledd minoritetsregering med stöd från tre partier. Att det nu blir svåra förhandlingar är precis som det ska vara i en demokrati, tycker hon.

- Det är inget ovanligt med minoritetsregeringar, under hela den moderna danska historien har vi med få undantag haft minoritetsregeringar.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har tidigare under dagen redan hunnit besöka drottning Margrethe på Amalienborgs slott för att orientera henne om utfallet av valet.

- Jag har nu orienterat drottningen och kronprinsen om folketingsvalet i går, som ju leder till att det inte finns en majoritet bakom min regering, sammanfattade han på väg ut, bara 20 minuter senare.

Det blå blocket fick 79 mandat, jämfört med de rödas 91. Den så kallade drottningrundan som nu inletts motsvarar en svensk talmansrunda med en sondering av förutsättningarna för att bilda regering. En av partiledarna får sedan rollen som kunglig undersökare, det vill säga uppdraget att leda förhandlingarna.

- Jag tycker att det kan vara bra med ett skifte. Løkke är duktig, men han saknar de mjuka värderingarna, säger Anni Jensen från Bjerringbro, som kommit till Amalienborg för att följa turerna på plats.

Hennes man Erik Andersen är mer bekymrad.

- Jag är inte så glad över det, men det blir nog mycket svårt för Løkke att bilda regering.

- Jag ser lite negativt på framtiden. Jag är rädd för att det öppnas för fler flyktingar och jag är också rädd för att tillväxten kommer att gå i stå, för det är mycket fokus på det gröna. Det ska vi naturligtvis också ha, men det ska vara balans, säger han.

Tvärtom resonerar Köpenhamnsborna Julia Ingemann och Vibe Pedersen. De är glada i dag - både för det röda blockets framgång och för att extremhögerpartiet Stram Kurs inte kommer in i folketinget.

Nu är klimatpolitiken det allra viktigaste, anser de.

- Vi har båda små barn, så i år har vi röstat för barnen, säger Vibe Pedersen.

- Klimat, dagis och skolor - det viktigaste är att det blir ett bra land att växa upp och bo i för barnen, säger Julia Ingemann.

Totalt var det 13 partier som ställde upp i valet, men bara tio lyckades komma in i folketinget. Stram Kurs med partiledaren Rasmus Paludan hamnade precis under tvåprocentsspärren efter en valkampanj där han argumenterat för att förbjuda islam.

- Jag tror att när Stram Kurs plötsligt stod fysiskt bredvid oss gjorde det något med debatten. Det har fått oss att gå ihop, säger Mette Frederiksen under eftervalsdebatten.

Pernille Vermund har lyckats få in sitt nybildade parti Ny Borgerlige i folketinget, bland annat genom att lova totalt asylstopp och att endast danska medborgare ska få ta del av välfärden. Hon uppmanar Frederiksen att inte slå sig till ro med att Stram Kurs misslyckades - partiet fick trots allt 1,8 procent av rösterna.

- Jag råder dig att ta det här på allvar, annars exploderar det, säger hon.

Källa - 2019-06-06 16:37

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+