Elever handplockades för att hjälpa flyktingar

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Elever handplockades för att hjälpa flyktingar - De är elever på projektskolan Hyper Island och tror på handlingskraft framför snack.

Efter att ha uppmärksammats för sitt arbete med flyktingar på Lesbos handplockades Cornelia Barfvestam och Jenny Nordström av Eelin Dahlquist, integrationssamordnare på Karlskrona kommun. Hon såg deras potential att få saker att hända.

- Ibland går vi över gränserna och trotsar gamla strukturer, säger Cornelia Barfvestam,

Under ett halvårs tid ska Cornelia Barfvestam och Jenny Nordström från projektskolan Hyper Island praktisera på kommunen och i samarbete med samordnaren Eelin Dahlquist försöka hitta nya sätt att förbättra integrationen.

När Kvällsposten når dem befinner de sig på flyktingboendet i Fur där just nu 650 personer väntar på besked. Cornelia Barfvestam förklarar att hon blev väldigt tagen första gången hon kom dit.

- Det var som att komma tillbaka till Lesbos, säger hon.

Cornelia Barfvestam och Jenny Nordström får emellanåt strida mot byråkratiska strukturer för att få igenom sina idéer. Till exempel är arbete med asylsökande i första hand ett ärende för Migrationsverket.

De upplever att det är lätt att människor hamnar i kläm och att det glöms bort att det är människor man arbetar med

- Ibland går vi över gränserna och trotsar gamla strukturer. Det är inte alltid så uppskattat, men det är oacceptabelt för oss att inte kunna arbeta med asylsökande. Här når vi 650 personer på en och samma plats och har jättestor möjlighet att integrera dem innan de försvinner i väg ut i samhället och vi inte når dem längre, säger hon.


Utsatta kvinnor

En av de stora utmaningarna, förutom att hjälpa till med att få fram boenden, skapa aktiviteter, se till att det finns svenskundervisning och bättre mat, är att få kontakt med fler asylsökande kvinnor.

Cornelia Barfvestam berättar att en kvinna på boendet som startade en kvinnogrupp har blivit dödshotad av män. Förhoppningen är nu att de ska kunna hålla workshops och ha möten med både män och kvinnor på flyktingboendet för att informera om jämställdhet och rätten till frihet.

- Många män låter inte sina kvinnor lämna rummen, så vi vet inte hur vi ska nå dem. Vi försöker nu att fokusera på att prata med männen om kultur, religion, mänsklighet och frihet. Vi är här för att stötta dem men då måste vi mötas, säger hon.

Via projektet Språkvän försöker de också att involvera Karlskronabor i integrationsarbetet. Det går ut på att matcha en person som kan lära ut svenska med en nyanländ som anmält intresse för att lära sig språket.

- Alla vi möter säger att det viktigaste är att de lär sig språket så att de kan få jobb, säger Cornelia.


Språkvänner sökes

Hittills har de matchat 30 par, men det behövs fler språkvänner för att möta de nyanländas behov berättar Jenny Nordström.

- Vi försöker matcha folk i liknande ålder och med samma intressen så att de också kan bli vänner.

Språkvän är ett nationellt projekt som finns i flera städer. Jenny Nordström och Cornelia Barfvestam har som ambition att anordna Sveriges största Språkväns-event på midsommarafton.

- Vi håller i midsommarfirandet i Wämöparken i Karlskrona och vill sammanföra detta med ett språkevent. De nyanlända vill veta mycket om svensk kultur så vi har bjudit in dem att fira svensk midsommar. De flesta är väldigt positiva och säger att de vill komma, berättar Jenny Nordström och fortsätter:

- Det blir folkdans och dans runt midsommarstången. Och det kommer att säljas delikatesser från Syrien och Mellanöstern. Det blir en svensk midsommar med det lilla extra. Vi lever ju i en mångkulturell värld.

Källa - 2016-06-19 14:03

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+