EU föreslås stärka Bulgariens gräns

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

EU föreslås stärka Bulgariens gräns Senaste nytt om flyktingkrisen

EU föreslås stärka Bulgariens gräns - "Vi måste visa att vi är medvetna om, fast beslutna och har förmågan att ta itu med de frågor som oroar mest, sade Tusk enligt ett pressmeddelande efter ett möte med den estniske premiärministern Taavi Röivas, på väg till Stockholm och Löfven.

Därför, sade han, kommer han att uppmana de 27 EU-länderna på mötet nästa fredag i Bratislava att skicka utrustning och personal till Bulgarien för att stärka landets gräns mot Turkiet och hindra asylsökande och flyktingar att ta sig in i EU.

Tusk är på en rundresa inför mötet och i den ena huvudstaden efter den andra har han förklarat vad han vill att toppmötet ska handla om - skydd i vid mening. Skydd mot "okontrollerad invandring", terrorism, andra säkerhetshot och orättvisor som kan ha uppstått på grund av globaliseringen.

Mötet kom till som en följd av Storbritanniens ja i folkomröstningen om att lämna EU, men sägs nu komma att handla mer om EU:s framtid och vad unionen bör satsa på för att återvinna förlorat förtroende bland medborgarna. Som vid flera andra krislägen som uppstått i EU hävdar Tusk och de flesta andra EU-länder att unionen och dess ledare måste lyssna mer till medborgarna vilja och oro och visa att EU klarar av att "leverera".

Debatten om EU:s framtid den här gången ska ta avstamp i en diskussion utan slutsatser i Bratislava, fortsätta under höst och vinter med sikte på resultat vid ett möte i Rom i vår.

Den svenske statsministern har tidigare sagt, bland annat i samband med ett möte med den tyska förbundskanslern Angela Merkel nyligen, att han vill kunna visa medborgarna att unionen spelar en positiv roll i vardagen.

- Vi vill fokusera på jobb, säkerhet och trygghet och vad vi kan göra mer för det tillsammans i EU, sade Löfven då och underströk att han inte vill att EU tar på sig fler och nya uppgifter.

Källa - 2016-09-09 15:42

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+