Gränsmuren löser inte problemet

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Gränsmuren löser inte problemet - Efter att i vredesmod ha störtat ut från en kongressförhandling om sin kontroversiella gränsmur reser USA:s president Donald Trump till gränsstaden McAllen i Texas.

Där är invånarna splittrade i sin syn på muren.

- Det är bra att presidenten visar mod, att han tar ställning för gränsmuren, sade Sergio Sanchez, chef för en lokal radiostation i McAllen och aktiv inom republikanerna, när TT besökte staden i höstas.

- Jag vill ha ordning och reda i systemet, invandringen till USA borde bygga på visum och arbetstillstånd. Men det har politikerna inte ens börjat prata om.

Sanchez programledarkollega i det dagliga lokala nyhetsprogrammet News Talk, demokraten Tim Sullivan, anser däremot att presidentens utlovade gränsmur mot Mexiko är en riktigt dålig idé.

- Det blir inte effektivt, det löser inte problemet med invandringssystemet. Och de bilder av barn bakom galler som spridits bidrar till uppfattningen att det här är något slags krigszon, när vår stad i själva verket är ganska säker, sade han under en reklampaus i sändningen.

Sullivans uppfattning delas av många som TT mött på McAllens gator, som kantas av palmer och på vissa platser låga stenhus i spansk stil. Flera understryker att migranter och amerikaner här levt sida vid sida länge och att det fungerat väl.

De säger också att de tycker synd om de migranter som dagligen lämnas av myndigheterna vid busstationen. I de allra flesta fall är det personer som olagligt tagit sig över gränsen, gripits och hållits i förvar en tid - men som inte omedelbart deporterats utan kommer att få sina fall prövade.

Bara några kvarter från busstationen ligger den katolska välgörenhetsorganisationen Catholic Charities RGV:s vilocenter. Där får varje dygn omkring 250 migranter hjälp med mat, rena kläder, vila och bokning av bussbiljetter.

- Det humanitära kommer i första hand. De allra flesta av dem vi tar hand om har asylskäl, hävdar den pensionerade sjuksköterskan Raquel Martinez som frivilligarbetar på centret.

Men Michael Martinez, som arbetar med integrationsfrågor på det lokala skoldistriktet, tycker att presidenten har rätt i att många "dåliga människor" kommer över gränsen. Han är bara inte säker på att en mur är rätt väg att stoppa dem.

Samtalen om migration i McAllen låter emellanåt som ett eko av diskussionen mellan president Trump och kongressens demokratiska ledare. Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor för en gränsmur mot Mexiko har lett till ett budgetbråk som gjort att delar av statsapparaten nu är nedstängd.

Natten till onsdagen talade Trump till sina landsmän från Vita huset och hävdade att kris råder vid USA:s södra gräns. Det enda sättet att stoppa brottslingar, narkotika och migranter som USA inte har plats för är genom en gränsmur eller barriär, påstod presidenten. Motståndarpartiet Demokraterna anklagade efteråt Trump för att förvränga verkligheten och piska upp rädsla. Båda sidor säger sig vara för stärkt gränssäkerhet, men Demokraterna anser att ett murbygge är fel väg att gå och att det är slöseri med skattebetalarnas pengar.

Några timmar efter talet stormade presidenten ut från ett möte i Vita huset, efter att representanthusets nytillträdda demokratiska talman Nancy Pelosi sagt att hon inte ställer sig bakom finansieringen av en gränsmur - även om Trump går med på att öppna statsapparaten. "Fullkomligt slöseri med tid", skrev Trump om mötet på Twitter.

McAllen i södra Texas ligger mycket nära gränsen mot Mexiko. Trump väntas landa där på torsdagen klockan 19. 45 svensk tid, enligt Vita husets planering. Där ska han bland annat delta i ett rundabordssamtal, besöka gränsfloden Rio Grande samt få en briefing om gränssäkerhet.

Den nu pågående nedstängningen av delar av USA:s statsapparat inleddes den 22 december i fjol. Om den fortsätter in på lördag blir stängningen den längsta i landets historia, längre än 1995-1996 då en nedskärningsdispyt mellan den dåvarande presidenten Bill Clinton och Newt Gingrich, som var kongressens talman, orsakade en 21 dagar lång nedstängning.

Den aktuella nedstängningen rör nio större myndigheter och departement, bland dem departementet för inrikes säkerhet, samt ett antal mindre som gemensamt utgör drygt 20 procent av statsapparaten. Omkring 800 000 statsanställda har antingen permitterats eller arbetar utan lön.

Orsaken är ett budgetbråk som orsakats av president Donald Trumps krav på motsvarande 50 miljarder kronor till en gränsmur mot Mexiko - en begäran som inte gått att få igenom kongressen. Det har lett till att budget saknas för de nu stängda myndigheterna.

Trump har sagt att han är villig att låta nedstängningen pågå i månader eller till och med år. Presidenten har även antytt att han kan tänka sig att utlysa undantagstillstånd för att på så sätt kringgå kongressen och säkra finansieringen av muren- en manöver som troligen skulle utmanas i domstol som grundlagsvidrig.

En gränsmur mot Mexiko var ett av Trumps mest framträdande vallöften. Men under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för bygget, inte de amerikanska skattebetalarna.

Tf

Källa - 2019-01-10 15:24

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+