Jagad för våldtäkten vid Möllan fast utomlands

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Jagad för våldtäkten vid Möllan fast utomlands Senaste nytt om flyktingkrisen

Jagad för våldtäkten vid Möllan fast utomlands - - Han är anhållen och sitter här på rättscentrum, säger åklagare Mårten Alvinsson till Sydsvenskan på fredagsmorgonen.

- När han får en försvarare under dagen kommer han att förhöras, före det vill jag inte säga något om hans inställning till misstankarna.

Övervakningsbilderna från Möllevångstorget blev förlösande i den uppmärksammade våldtäktsutredningen.

Stillbilder och rörligt material visar en man i blå jacka med huva som går över Möllevångstorget bakom den kvinna som kort därpå blir våldtagen på Södra Skolgatan, vid en hundrastplats.

Sedan visar bilder och film hur en man i samma klädsel kommer ut på Bergsgatan, pratar med en person vid en busskur och därpå springer iväg.

När bilderna offentliggjordes efter en dryg vecka blev mannen igenkänd av flera. Särskilt skorna var en markör - ett par Nike Dart - för att identifiera en 37-årig man, asylsökande i Sverige.

En polispatrull tog prover på honom under november - oklart om det var både dna och fingeravtryck eller bara det ena. Men han frihetsberövades aldrig.

Då verkar mannen ha förstått att det osade bränt. Han lämnade sin dåvarande bostad i östra Malmö samma kväll eller natt som polisen varit där.

Den femte december kunde Sydsvenskan avslöja att 37-åringen hade lämnat landet. Enligt Migrationsverkets register hade han åkt till ett annat land, sökt asyl och lämnat sina fingeravtryck - enligt gällande rutin.

Det hade polisen inte fått information om. Och polisen har inte automatisk tillgång till Eurodac, det all-europeiska fingeravtryckssystem där alla asylsökande registreras.

- Ni [Sydsvenskan] har ju haft en hel del information som vi har diskuterat och vi har haft annan typ av information som vi har bearbetat, säger Mårten Alvinsson.

- Det har vi arbetat aktivt med och därefter har den här personen blivit identifierad, har hittats och kommit hit.

Men när den informationen kom in i utredningen gick det snabbt att få tag på 37-åringen.

Följ

Källa - 2019-01-11 09:49

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+