Mycket kan ändras i M+KD budgeten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Mycket kan ändras i M+KD budgeten - Sverige kan snart ha en ny regering. Vad betyder det för budgeten som röstades igenom strax innan årsskiftet? SvD:s Johan Carlström förklarar.

Det värsta politiska kaoset kan snart vara över. Detta efter uppgifter till flera medier om att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har nått en uppgörelse om ett regeringssamarbete.

En kommentar belyser ett ämne ur flera infallsvinklar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad betyder det för M och KD:s budget som vann riksdagens gunst i december och därför började gälla från den 1 januari?

- Först och främst gäller det att det verkligen blir en överenskommelse mellan de fyra partierna. En ny regering kommer styra efter M och KD:s budget tills dess att den hinner ta fram en ändringsbudget som godkänns av riksdagen.

När kan en ändringsbudget vara klar?

- Regeringar brukar normalt lägga ändringsbudgetar tidigast i samband med regeringens vårproposition april, men det finns inget som hindrar dem från att presentera en ändringsbudget tidigare än så. Efter valet 2014 styrde Stefan Löfvens regering med alliansens budget fram till april.

Kan en ny regering med hjälp av en ändringsbudet kasta omkull hela M och KD:s budget?

- Det korta svaret är mycket kan ändras men inte allt. M och KD:s budget innehöll bland annat skattsänkningar för landets löntagare och pensionärer. Skatteförändringar kan inte ändras förrän nästa år.

Hur kan politiken tänkas ändras om överenskommelsen blir av?

- Enligt uppgift till Aftonbladet har S gått C tillmötes i frågor som arbetsrätten och hyresregleringen, medan L har fått igenom att ett förslag ska tas fram om hur skolan kan förstatligas. MP ska ha fått gehör för att återinföra flygskatten och rätt till familjeåterförening för flyktingar.

Vad kan uppgörelsen tänkas betyda för svensk ekonomi på kort sikt?

- Det är svårt att sia om eftersom vi inte vet vad ändringsbudgeten kommer att innehålla, men regeringen får, som sagt, inte sänka eller höja inkomstskatterna. Det begränsar naturligtvis politikernas möjlighet att påverka efterfrågan i svensk ekonomi. Svensk finanspolitik styrs dessutom av överskottsmålet som kräver att politikerna sparar pengar varje år i snitt över tid.

- Inte heller kronan eller räntan som staten måste betala när den lånar pengar har så här långt reagerat nämnvärt på nyheten om att en ny regering snart kan finnas på plats. Marknaden har hela tiden tagit det politiska kaoset med ro, bland annat eftersom Sverige har en god tillväxt, låg statsskuld och lång historia av kompromissvilja.

Vad kan det betyda för ekonomin på länge sikt?

- Om det i slutändan blir ett regeringssamarbete över blockgränsen skulle det om det kunna vara bra för svensk ekonomi på lite längre sikt. Ett blocköverskridande regeringssamarbete kan göra det lättare för partierna att kompromissa och göra eftergifter i viktiga frågor som rör arbetsmarknad och bostadsmarknad.

- Samtidigt ska man komma ihåg att S, MP, C och L inte har en majoritet i riksdagen. Konstellationen är visserligen större än M, KD och SD, men förslagen skulle kunna bli nedröstade.

Skulle även en budget kunna röstas ned?

- Det skulle troligen mycket till eftersom det kräver att Vänsterpartiet aktivt röstar för samma budget som M, KD och SD.

- Det finns också en uppenbar risk att de stora skillnaderna mellan S, MP, C och L:s ekonomiska politik gör att samarbetet kan stöta på problem de närmsta fyra åren.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-01-11 14:46

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Folkmordet i rwanda
 2. Ensamkommande gymnasiestudier
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+