K G Bergströms svar om partiledardebatten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

K G Bergströms svar om partiledardebatten Senaste nytt om flyktingkrisen

K G Bergströms svar om partiledardebatten - Partiledardebatten innebar hätska angrepp och udda formuleringar.

Här kommenterar Expressens politiske krönikör K-G Bergström innehållet.

Var det en bra debatt?

- Den var en utomordentligt bra med tanke på att det inte är valrörelse.

Det var bara fyra ämnen den här gången. Var det ett lyckat upplägg?

- Det var bra att man hade färre ämnen, det har blivit lite väl hackat tidigare. Det fungerade framför allt bra med dueller i de olika ämnen. Men det fungerade inte så bra mellan Jimmie Åkesson och Annie Lööf, det kom att bli väldigt hätskt och Åkesson pressade henne gång på gång genom att fråga hur hon ska kunna avsätta Löfven om hon inte vill prata med honom. Dret var en uppenbar strategi att tvinga henne till eftergift men det lyckades inte.

Centerpartiet har utmålats som en motvikt till delar av alliansen och Sverigedemokraterna. Var den skillnaden fortsatt tydlig?

- Ja, det var i alla fall tydligt att Centern inte vill ha med Sverigedemokraterna att göra. Annie Lööf har varit väldigt konsekvent och det är det som väljarna belönat henne för.

När brann det till mest i debatten?

- Jag tyckte det brände till nästan hela tiden. Det började tidigt med id-kontroller där Jimmie Åkesson ansåg att det var ansvarslöst att avskaffa dem i Öresund. Då visade sig också sprickan i alliansen, där liberaler och centerpartister tycker det är bra med avskaffandet men KD och M ansåg tydligt att det var för tidigt och kan leda till flera asylsökande.

Hur var det med rekvisita och på förhand uttänkta formuleringar?

- Det fanns ett antal rätt festliga formuleringar. Det var lite pikant att både Jesus och tomten åberopades i debatten. Och Lööf sa att fler lyckats åka upp i rymden än de beredskapsjobb som regeringen skapat. Så det var väldigt mycket raka besked. Annie Lööf var väldigt tuff mot Löfven och sa att han ägnar sig åt alternativ historieskrivning - och det är ju en omskrivning för lögnaktig historieskrivning.

Var det någon som inte syntes i debatten?

- Jag tycker att Isabella Lövin gjorde den svagaste insatsen. Löfven och Batra framstår inte som de naturliga ledarna för sina block. Jonas Sjöstedt är väl så skicklig eller skickligare, och Björklund och Lööf och egentligen även Busch Thor är skickligare än Batra.

Källa - 2017-05-14 22:45

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+