Krigsherrens styrkor rycker fram mot Tripoli

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Krigsherrens styrkor rycker fram mot Tripoli Senaste nytt om flyktingkrisen

Krigsherrens styrkor rycker fram mot Tripoli - Krigsherren Khalifa Haftar har beordrat sina östlibyska styrkor att avancera mot huvudstaden Tripoli, efter att ha tagit kontroll över den närliggande staden Gharyan.

Regeringstrogna milisgrupper säger att de ska stoppa motståndarnas framfart.

Filmklippet där Khalifa Haftar meddelar att styrkorna ska avancera mot huvudstaden har titeln "Operation frigöra Tripoli".

- Tiden är inne, säger han.

På onsdagen rörde sig krigsherrens styrkor, som kallar sig Libyens nationella armé (LNA) och stödjer den självutropade regeringen i östra Libyen, västerut i uttalat syfte att "frigöra moderlandet från terrorister". De tog kontroll över Gharyan, en stad med drygt 80 000 invånare, efter eldstrider med regeringstrogna styrkor.

Där och då satte regeringen i Tripoli armén på högsta beredskap för att möta "alla hot". Regeringstrogna milisgrupper i landets tredje största stad Misrata säger att de väntar på order om att konfrontera LNA. Invånare vittnar om hur soldater mobiliserats vid ett krismöte.

Striderna utgör en ovanligt skarp eskalering av konflikten, som pågått i Libyen sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011 och landet tudelades. De sker också samtidigt som FN:s generalsekreterare António Guterres är på besök i landet i fredsmäklande syfte. Han manar till lugn via Twitter:

"Det finns ingen militär lösning. Endast intern libysk dialog kan lösa libyska problem. "

Libyen har varit splittrat i olika delar som styrts av olika politiska fraktioner sedan inbördeskriget som bröt ut 2011, där diktatorn Muammar Gadaffi störtades. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, sitter en internationellt erkänd enhetsregering. I Tobruk, en kuststad i öst, sitter en annan regering som stödjs av generalen och krigsherren Khalifa Haftar.

Västmakter anser att Tripoliregeringen är det bästa alternativet för att stävja ett rådande kaos med extremistiska och islamistiska grupperingar. Tobrukregeringen får å sin sida stöd för sin sak av Egypten och flera arabländer, som anser att dess hårdhandskar är det bästa alternativet.

Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte hållits.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

Källa: Landguiden med flera

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson (vik)

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-04-04 16:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Angela merkels efterträdare
 8. Bilda regering efter valet
 9. Flyktingkaravanen
 10. Fabian fjälling

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+