Rädda Barnen vill stoppa ny asyllag Svårt att förstå

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Rädda Barnen vill stoppa ny asyllag Svårt att förstå - Inom kort röstar riksdagen om den hårt kritiserade och kraftigt skärpta asyllagen som väntas träda i kraft i juli.
Nu kampanjar flera organisationer för att stoppa lagen som de menar strider mot barnkonventionen.

Regeringen har konsekvent slagit ifrån sig kritiken mot den nya asyllagen som ska upp till omröstning i riksdagen 21 juni och väntas träda i kraft en månad senare.

Det handlar om att permanenta uppehållstillstånd ska bli tidsbegränsade och att familjeåterförening ska begränsas kraftigt.

Under en presskonferens på tisdagen sa inrikesminister Anders Ygeman att kritiken var väntad och att besluten om en stramare flyktingpolitik var svåra men nödvändiga.

- Alternativet, att inte fatta de här besluten, hade riskerat att sätta ett antal barn och flyktingar i ännu värre situationer. Vi var i en situation med 10000 asylsökande i veckan där kapaciteten började nå sin topp. Vi hade helt enkelt inget kapacitet kvar, sade Ygeman.

Han hävdade också att tiotusentals människor hade riskerat att behöva bo på Malmös gator över julen om man "inte gjort någonting åt inströmningen".

Men Rädda Barnen och Unicef köper inte inrikesministers beskrivning.

- Jag var i Umeå i november, där berättade kommunen och landstinget att de hade 8000 platser. Man kanske får ta fram en karta och titta längre bort än Skåne, säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin.

Hon påpekar att regeringen inte gjort någon barnkonsekvensanalys i samband med lagförslaget.

- Aldrig i modern tid har vi varit med om ett lagförslag som sågats så totalt av alla instanser. Vi har svårt att förstå att man samtidigt även lägger ett förslag om att barnkonventionen ska bli svensk lag. Vi får inte ihop den ekvationen, säger Elisabeth Dahlin.

Hon efterlyser en sammanhållen barnpolitik och lyfter fram att de rödgröna i första regeringsdeklarationen gått ut hårt med barnfrågorna.

- Nu behöver man höja ambitionsnivån, säger Elisabeth Dahlin.

Unicefs programchef Christina Heilborn stämmer in i kritiken och säger att Unicef är oroliga för den nya lagstiftningens konsekvenser.

- Vi är särskilt bekymrade när det gäller familjeåterförening. De nya regler kommer innebära att det kommer att bli oerhört svårt för barn att återförenas med sina föräldrar, säger hon.

Regeringen vill nu att enbart personer som har individuella flyktingsskäl ska ha rätt till familjeåterförening. Det utesluter alla som flytt från krig och konflikter, vilket var den största gruppen nyanlända förra året.

- Det är paradoxalt att regeringen föreslagit om regeländringen som omöjliggör famljeåterförening samtidigt som man diskuterar lagliga vägar in i EU. En av ytterst få lagliga vägar som nu finns är familijeåterförening och den tar man faktiskt bort, säger Christina Heilborn.

Både Unicef och Rädda Barnen hävdar att den nya lagstiftningen bryter mot barnkonventionen.

- Vi förstår att det är ett ansträngt läge och att kommuner och myndigheter har fått kämpa för att klara av situationen. Men det gör det inte möjligt att åsidosätta bestämmelserna i barnkonventionen. Myndigheter, regering och riksdag är bundna av det lika mycket nu som tidigare, säger Christina Heilborn.

Hon befarar att familjer kommer att tvingas leva åtskilda under en lång tid och lyfter fram att barn, enligt barnkonventionen, har rätt till sina föräldrar.

Källa - 2016-06-08 11:23

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+