Så stor är Rubens Oscarschans

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Så stor är Rubens Oscarschans - När "Turist" inte gick till Oscarsgalan gråtskrek Ruben Östlund ut sin frustration i ett klipp som snabbt blev viralt. Nu är han äntligen inne i värmen och kan kosta på sig ett uppsluppet gorillavrål helt i linje med "The square", där apor spelar en viss roll.

För andra året i rad har alltså en svensk film nominerats till en Oscar för bästa icke-engelskspråkiga film. Att två så komplett olika filmer som "En man som heter Ove" och "The square" hamnar i den där kategorin där alla världens filmer föräras fem ynka platser säger något om hur godtyckligt och slumpartat allt är. Att vi i resten av världen lägger så stor vikt vid Oscarsjuryns godkännande - de flesta amerikaner är fullständigt ointresserade av utländska filmer - säger en hel del om oss.

Men för en filmmakare är det här stort. En Oscarsnominering öppnar dörrar och framför allt finansiärers plånböcker. Och med sin nästa film, "The triangle of saddness" - en satirisk blick på modeindustrin - vill Ruben Östlund göra sitt mest storslagna verk hittills.

Så hur stora är vinstchanserna på galan den 4 mars?

Jag har sett tre av de fyra motståndarna, och tror att "The square" ligger hyfsat till - en skrattspegel för kulturarbetare som säkert är roande och träffande för många i Oscarsjuryn. Och dessutom med två välbekanta skådespelare för en amerikansk publik, Elisabeth Moss och Dominic West.

Libanesiska "The insult", i regi av Ziad Doueiri, tävlade på Venedigfestivalen i höstas men har inte fått svensk premiär ännu. Filmen kretsar kring ett grannbråk mellan en libanes och en palestinsk flykting.

"Saknaden" var min personliga favorit på fjorårets Cannesfestival, och många trodde att den skulle vinna Guldpalmen (som gick till "The square"). "Leviathan"-regissören Andrej Zvjagintsev berättar mästerligt om ett hjärtlöst och nykapitalistiskt Ryssland där barnen kommer i kläm. Men jag tror att den är för stram och långsam, för mycket av en europeisk arthousefilm, för amerikanerna.

"Om kropp och själ" är en liten pärla, ett komiskt drama om ett udda kärlekspar på ett ungerskt slakteri - men kanske lite för surrealistiskt skruvad för Oscarsjuryn. Det är dock den enda filmen i startfältet som är regisserad av en kvinna, Ildikó Enyedi, vilket kan spela roll på en Oscarsgala som säkerligen kommer att präglas av #metoo.

Det går lätt politik i just den här kategorin - som förra året då iranska "The salesman" vann - och Sebastian Lelios "En fantastisk kvinna" kommer säkert att få många supportrar; ett känslostarkt chilensk drama om en transperson som motarbetas och trakasseras av sin döde pojkväns familj.

Källa - 2018-01-23 15:29

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+