Socialtjänstens kris utlöser skånskt lönekrig

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Socialtjänstens kris utlöser skånskt lönekrig - På samma sätt som sjuksköterskebristen skapar problem i vården har bristen på socialsekreterare lett till svår kris för socialtjänsten runt om i landet.

Just nu finns ett 50-tal socionomtjänster att söka runt om i Skåne, varav tio i Malmö, sex i Lund och tre i vardera Helsingborg, Ängelholm, Eslöv och Åstorp.

Dessutom rekryteras många socialsekreterare till bemanningsbolag. De lystrar till namn som Bemannia, Dedicare, Kronan Konsult, Steget Vidare och Vårdlänken.

- Det brister väldigt i personalrekryteringen i många svenska kommuner. Rörligheten är på tok för hög. De nyrekryterade kan ha 28 000 kronor i månadslön. De som handleder har kanske inte mer än 29 000 kronor, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

- Det här hotar leda till personalflykt och till att många småkommuner och stadsdelar får en socialtjänst som styrs via bemanningsbolag. Det är farligt för rättssäkerheten om omhändertagande av barn och annan myndighetsutövning hanteras av inhyrda konsulter.

Krisen för socialtjänsten har några år på nacken. Socialsekreterarna fick en kraftigt ökad belastning i början av 2010-talet när reglerna för a-kassan och sjukförsäkringen ändrades. Det ledde till att fler grupper sökte kommunalt försörjningsstöd.

Samtidigt ökade också söktrycket mot socialtjänsten från dem som drabbats av psykisk ohälsa, missbruk och bostadsbrist. Därför gick de kommunala socialförvaltningarna på knäna under hösten 2015 när Sverige drabbades av flyktingkris.

- Flyktingkrisen fick droppen att rinna över bägaren. Det är särskilt barn- och ungdomsvården som saknat resurser. Nu fick socialtjänsten ansvar även för de ensamkommande flyktingbarnen, säger Heike Erkers.

I Skåne har socialtjänstens kris förvärrats av att många socionomer rekryterats till nya statliga tjänster på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket. Arbetsgivarna har konkurrerat om socialsekreterarna med sockrade lönevillkor.

I somras beslöt socialförvaltningen i Helsingborg att ge ettåriga lönetillägg till alla erfarna socialsekreterare. Beslutet kom sedan liknande beslut tagits av grannkommunerna Landskrona och Ängelholm.

Lund fattade ett snarlikt beslut i höstas. 37 erfarna socialsekreterare fick omgående ett lönelyft på mellan 1 500 och 3 000 kronor för att stoppa personalflykten till grannkommuner som Lomma, Staffanstorp och Kävlinge.

Enligt Dinah Åbinger, socialdirektör i Helsingborg, har lönehöjningarna gett bra effekt:

- Det har gett verkan. Vi såg direkt att det fanns medarbetare som tog tillbaka sina uppsägningar. Dessutom har vi ändrat i ledningsstrukturen. Vi tillför administrativt stöd så att de erfarna socialsekreterarna får tid över till de viktigaste uppgifterna, säger hon.

Malmö är den kommun som drabbats av flest avhopp. I fjol sade en dryg femtedel av kommunens 925 socialsekreterare upp sig. De lämnade kaotiska arbetsplatser för att istället ta jobb med högre lön och mer fördelaktiga arbetsvillkor.

I våras fick Malmös socialsekreterare femprocentiga löneökningar. I höst har Malmö kommun låtit undersöka arbetsmiljön inom socialtjänsten och tagit fram en handlingsplan för hur socialsekreterarna ska arbeta.

- Vi arbetar aktivt med arbetsmiljön. Vi måste bli en attraktiv arbetsgivare. Det är viktigt för oss att behålla de socialsekreterare vi rekryterar, säger Annelie Larsson, chef för sociala resursförvaltningen i Malmö.

Både Dinah Åbinger och Annelie Larsson medger att det pågår en dragkamp bland skånska kommuner och andra institutioner om socialsekreterarna.

- Så är det hela tiden. Vi jagar hos varandra. Marknaden är het för socionomer. Samtidigt är yngre medarbetare mer benägna än tidigare generationer att byta arbetsplats, säger Dinah Åbinger.

De som har svårast att hävda sig i lönekriget är små kommuner som Klippan, Örkelljunga och Svalöv. Åstorp har tappat de flesta av sina utbildade socionomer. Till och med socialchefen har slutat. Just nu annonserar Åstorps kommun efter tre nya socialsekretererae.

Heike Erkers berättar att hon för en tid sedan presenterades för en socialsekreterare i en mindre kommun. De skulle vara med i samma radioreportage. Efter någon dag berättade socialsekreteraren att han fått nytt jobb och inte längre kunde delta i reportaget.

- Han hade fått anställning i ett bemanningsbolag och skulle få 10 000 kronor mer i månaden, berättar Heike Erkers.

- Men han skulle jobba kvar i samma kommun med precis samma arbetsuppgifter.

Källa - 2016-12-29 07:00

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+