Starka åsikter inför Erdogans omröstning

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Starka åsikter inför Erdogans omröstning - - Här sitter nejsidan. Och där borta sitter de som tänker rösta ja.

Pensionären Sukru Baran pekar mot två olika hörn av Botkyrka turkiska kulturförening, där det pågår ett koncentrerat umgänge över spelborden, te serveras ur tunna glas medan vinnaren i nästa parti koras. Han kommer ofta hit för att träffa vänner och prata politik. Och den senaste tiden har diskussionerna kretsat kring folkomröstningen om grundlagsändringen som skulle ge president Recep Tayyip Erdogan kraftigt ökade befogenheter.

- Här finns människor med skilda åsikter. Vi är inte ovänner, men det är mycket tjafs nu. Själv ska jag rösta nej. Jag har inget förtroende för presidenten, säger Baran medan han tar en paus i vårsolen i Fittja utanför Stockholm.

Erdogan säger sig vilja se en turkisk variant av det politiska system som till exempel finns i Frankrike. Men Baran tycker att det är en problematisk jämförelse.

- Man måste ta på sig Mellanösternglasögonen och då ser vi Muammar Gaddafi och Saddam Hussein. Det kommer att bli enmansstyre och det kommer inte att fungera. Vinner ja-sidan blir det kaos i Turkiet.

Men den 45-åriga taxiföraren Mert Celebi håller inte med. Han längtar efter en förändring av de lagar som styrt Turkiet under många år.

- Min ja-röst är för en bättre framtid för Turkiet, inte för att Erdogan ska få det bättre. Om den nya lagen verkställs så har det turkiska folket fått välja vad som är bäst för oss, säger han.

TT: Kritiker menar att presidenten blir enväldig. Hur ser du på det?

- Det är en manipulation. Folk säger att han kommer att bli en diktator, men jag håller inte med. Om man noga läser alla punkter i förslaget för det nya systemet så ser man att det inte bara är en person som ska bestämma hela tiden.

Kampanjen inför folkomröstningen den 16 april har kantats av hård och hatisk retorik från turkiska politiker. Även i Sverige - där många kommer att rösta på Kistamässan i helgen - har tonläget stundvis varit högt.

- Det är ju en kampanj så det är inget allvarligt. Vi lever i ett fritt land och alla kan säga vad de tycker och tänker. Vi är kompisar trots att vi tycker olika, säger Celebi och nickar mot lokalen.

Ett stenkast bort ligger Anatoliens kurdiska kulturförening. Här serveras te i likadana glas som hos grannföreningen och koncentrationen är precis lika stor kring spelborden - men här är många fler negativt inställda till en grundlagsändring. De flesta vill inte bli intervjuade.

- Det är en väldigt känslig fråga, säger en man.

- Om vi säger vad vi tycker så kan vi inte åka tillbaka till Turkiet, säger en annan.

40-åriga Ozgur Cetinkaya från Fittja är asylsökande och får inte rösta i Sverige, men är starkt emot en ändring av konstitutionen.

- Det är fel att en enda person ska få bestämma allting. En enda person kan inte ha nyckeln till alla dörrar. Det är ingen demokrati, säger han.

Källa - 2017-04-06 11:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+