Sveriges hjärta har förvandlats till en sten

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Sveriges hjärta har förvandlats till en sten Senaste nytt om flyktingkrisen

Sveriges hjärta har förvandlats till en sten - Föreställ dig att det är födelsedag. Föreställ dig att du firar genom att ta med barnen på restaurang. Medan ni sitter och äter stiger en grupp uniformerade poliser in. Allt stannar till ett ögonblick, alla samtal avbryts, man ställer ner glasen man just skulle skåla i. En fråga blir hängande i luften tills polisen korsat lokalen och försvunnit ut mot köket.

I restaurangen återupptas sorlet, man höjer sina glas på nytt. Så hörs skrik och hotfulla röster, och snart kommer uniformerna in igen. Denna gång med en människa mellan sig, han bär handfängsel och skriker. Polisen tystar honom. De knuffar mannen med sig genom salen, när han passerar ser du hur rädd han är. Du ser hans ögon, du ser poliserna och deras vapen. Du ser hela restaurangen som frusit fast i denna sekund, du hör tystnaden som är tjock och bedövad.

Om regeringens förslag som presenterades i förra veckan går igenom, är det här vad som väntar. Såvida restaurangen inte har en bakdörr som kan dölja skeendet. Kanske kommer man inte längre att bry sig om att upprätthålla den finkänslighet som gör att flyktingar ännu transporteras på nätterna och avvisas i skydd av mörkret.

I somras fick Kronofogden i uppgift att hantera avvisningar från asylboenden. På flera platser förbereds nya flyktingfängelser som går under namnet förvar. Enligt det senaste regeringsförslaget ska polisen få utökade befogenheter att jaga vuxna och barn som fått avvisningsbeslut. Id-kontroller på arbetsplatser ska kunna göras utan konkret brottsmisstanke. Så små barn som sexåringar ska tvingas lämna fingeravtryck vid utlänningskontroll. Barn ska också kunna fängslas i Migrationsverkets förvar, i strid med varje barns rättigheter. Allt detta kräver mer personal. Fler och fler som har pass, medborgarskap och rösträtt blir involverade i jakten på dem som saknar dessa privilegier.

Eftersom det tycks ha föga effekt att människor berättar hur det är att jagas som en brottsling utan att vara det. Eftersom det tycks vara svårt att sätta sig in i hur ett barn känner sig som på väg till skolan oroar sig för att bli tagen av polisen. Eftersom vittnesmålen inifrån förvar med självmordsbenägna vuxna och hotfull personal inte hörs. Så blir uppgiften på restaurangen att förklara för dina barn hur det blev så här. Så blir frågan hur du ska lämna över ett samhälle som du är rädd för till dem.

Det går inte att avhumanisera andra utan att själv bli avhumaniserad, så vad ska du göra med din deformerade mänsklighet? Hur ska du försvara det du har kvar? Ditt pass, ditt medborgarskap och din rösträtt gör dig inte representerad av makten. Också de som har papper kommer för övrigt att betraktas som om de saknade dem när polisen letar efter kroppar som inte är vita. Dina privilegier gör ingen nytta. Trots att du demonstrerar på torgen, träder emellan inför myndigheterna och personer med juridiska kunskaper engagerar sig mot avvisningarna blir det bara värre. Ni är tusen och åter tusen och regeringenfortsätter förakta er.

Det är för att fly våldet som människor kommer hit. Här blir det systematiska våldet grövre för varje gång regeringen öppnar munnen. Denna regim som har mage att göra det i medborgarnas namn, också i deras som vägrar att tyst ge sitt samtycke. En regim vars företrädare jämför jakten på flyktingar med livsmedelskontroller. Är det då meningen att människorna som jagas ska betraktas som bakterier?

Kommer alla poliser att delta i denna jakt? Alla Kronofogdens medarbetare? Alla läkare och lärare, socionomer och kuratorer? Alla som vet att det inte är kriminella människor som jagas. Kriminell är den myndighet som gör sig av med människor genom att ljuga och manipulera. Kriminell är den byråkrat som bestämmer ett barns ålder högre än den är. Kriminell är den makt som låter okunnig personal fatta beslut som leder till döden. Kriminell är den stat som aldrig kan bevisa att den asylsökande saknar skyddsbehov och heller inte bryr sig om det.

Hur kan någon ge en sådan stat sin handräckning? Lagförslaget måste stoppas.

Nyligen diskuterades bojkott som ett svar på Bokmässans misslyckande att hantera högerextremisternas närvaro. Nästa fråga: Hur bojkottar du ett helt land vars hjärta förvandlas till sten för att slippa känna igen dig själv i dess döda ansikte?

Källa - 2016-09-26 22:37

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Kirsebergsfängelset mkb
 3. Om det blir nyval
 4. Piska som i usa
 5. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 6. Björklund flossar
 7. Kuratorn mobulbostäder MKB
 8. Poeten mot fascismen
 9. Angela merkels efterträdare
 10. Bilda regering efter valet

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+