Terrordåden som har skakat Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Terrordåden som har skakat Sverige Senaste nytt om flyktingkrisen

Terrordåden som har skakat Sverige - Flera jihadistiska terrordåd, och försök till dåd, har skakat Sverige de senaste åren.

Här är de mest uppmärksammande fallen, tillvägagångssätten och vilka som legat bakom attentaten.

Lastbilsattacken, Stockholm, 2017

På fredagen den 7 april kördes en lastbil i hög hastighet rakt in i flera personer på Drottninggatan och kraschade sedan in i Åhléns City i centrala Stockholm.

Fyra personer dödades och 15 personer skadades. Samma kväll greps och anhölls 39-årige Rakhmat Akilov på sannolika skäl misstänkt för dådet.

Under häktningsförhandlingarna tisdagen 11 april meddelade Akilov genom sin advokat att han erkänner sig skyldig till terroristbrott - något han gjorde i första förhöret efter gripandet, enligt Expressens uppgifter.

Akilov - som kommer från Uzbekistan och som ska ha uttryckt sympatier för IS - befann sig i Sverige trots att han blivit nekat uppehållstillstånd.


39-årige Rakhmat Akilov.
Moskébranden, Malmö, 2016

I gryningen den 11 oktober 2016 blev en shiamuslimsk samlingslokal i Malmö utsatt för ett brandattentat då två molotovcocktails kastades in genom lokalens fönster och orsakade omfattande skador.

I april 2016 inleddes terrorrättegången mot den 20-årige Aydin Sevigin från Sollentuna. Det hela började när mamman slog larm till Arlandapolisen om att sonen haft samröre med IS. Vid två tillfällen under 2015 stoppades han i Turkiet efter att släktingar slagit larm om att han försökte ta sig in i Syrien och ansluta sig till IS.

Övervakningsbilder och kvitton visade hur Sevigin också besökte flera stora varuhus i Sverige där han köpte en rad möjliga bombkomponenter - bland annat en tryckkokare, stålkulor och julgransbelysning - som används iom jihadistiska bombmanualer.

Mitt i julruschen den 11 december 2010 exploderade en på Olof Palmes gata i Stockholm. Strax därpå kom ytterligare larm om en explosion, denna gång på Bryggargatan, också i anslutning till Drottninggatan.

Den andra explosionen var terroristen Taimour Abdulwahab, 28, som sprängde sig till döds genom en spränganordning som var fäst på kroppen. Ingen annan skadades vid terrordådet men flera outlösta rörbomber, som fyllts med spik och stålkulor, hittades intill den söndertrasade kroppen.

Källa - 2017-04-14 18:48

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Ensamkommande gymnasiestudier
 2. Om det blir nyval
 3. Piska som i usa
 4. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
 5. Björklund flossar
 6. Kuratorn mobulbostäder MKB
 7. Poeten mot fascismen
 8. Angela merkels efterträdare
 9. Bilda regering efter valet
 10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+