Tvåbarnspappan De vill döda oss allihop

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Tvåbarnspappan De vill döda oss allihop - DAMASKUS. Den syriska regimen segrar i Aleppo - och 10000-tals människor är på flykt.

- Regimen vill döda oss allihop, säger tvåbarnspappan Mahmoud på telefon från den ödelagda staden.

Slaget om Aleppo är nästan över. President Bashar al-Assads regim har vunnit striden. Oppositionella rebellstyrkor flyr - liksom tiotusentals civila som i panik försöker komma undan flygbomber och artilleribeskjutning.

Tvåbarnspappan Mahmoud är en av mina kontakter i det belägrade östra Aleppo. Jag har ofta talat med honom under kriget. Han har bott i ett av de områden som kontrollerats av oppositionens styrkor, men som nu håller på att återerövras av regimtrupperna.

För första gången på tre år låter Mahmoud rädd och orolig. Han berättar att han som många andra är på flykt till staden Idlib i nordvästra Syrien.

- Regimen har bestämt sig för att döda oss alla. Vårt hus har bombats, jag och min familj blev kvar i ruinerna i åtta timmar. Jag skickar en video så du kan se förödelsen, säger Mahmoud.

Det är inte första gången han flyr. Han har flytt han minst två gånger från andra områden i östra Aleppo. För två veckor sedan började syriska armén och dess allierade sin stora offensiv mot östra Aleppo. Då hade väpnade grupper kontroll över ett 30-tal kvarter.

- Nu är det bara några kvarter kvar under rebellernas kontroll. Folk flyr och vi kan inte bo kvar här. Vi har varken vatten eller mat, säger han.

I huvudstaden Damaskus råder segerstämning. I samtliga statliga medier firar man "segern" i Aleppo. Intervjuer sänds oavbrutet med flyende familjer från områden som kontrolleras av rebellgrupper.

- Vi har inte ätit på flera dagar. Gud välsigne den syriska armé, säger en utmattad äldre kvinna till den syriska statstelevisionen.

Det är julrusch i Damaskus. Vinterkylan har inte slagit till ordentligt än. Bilköer ringlar långa i vägspärrar. Det märks det tydligt att vägspärrarna är färre i huvudstaden än under mina tidigare besök här. Ljudet av stridsplan och bomber är nästan borta.

Regimen har lyckats att ta tillbaka flera förorter från rebellerna - med hjälp av en "försoningsprocess" som erbjuder väpnade grupper amnesti i utbyte mot att de lägger ned sina vapen. De som vägrar acceptera det bombas sönder och samman. Det är det som hänt i östra Aleppo senaste veckorna.

Sedan två veckor tillbaka jobbar regimens alla institutioner från utgångspunkten att striden om Aleppo redan är över. De förbereder tiden efter slaget. Inrikesdepartementet har omplacerat polischefer och skickat polisförstärkningar och tjänstemän till Aleppo. Nya ID-kort ska utfärdas för dem som varit belägrade. De som la ner sina vapen ska få amnesti efter att de anmält sig.

- Vi jobbar för fullt för att få beväpnade grupper att ge upp. Även islamistgrupper i det palestinska flyktinglägret al-Yarmuk ingår i förhandlingarna. Vi har fått starka signaler från lägret om att väpnade medlemmar i Daesh (IS) och Fatah al-Sham (tidigare al-Qaida) kommer att ta avstånd från respektive grupp och lägga ner sina vapen, säger Ahmed Munir som är regimens nyckelperson i förhandlingarna med väpnade grupper om amnesti och försoning.

Expressens källor avslöjar at president Bashar al-Assad har gett ett direktiv om att frågan om försvunna och fängslade samvets- och politiska fångar måste lösas. Även i lokala medier har frågan diskuterats på olika sätt för första gången. I samband med upproret för sex år sedan försvann tiotusentals syrier, de flesta av dem deltog i de fredliga protesterna mot regimen.

- Efter årsskiftet kommer tre ministrar att få sparken. En av dem är justitieministern som inte skött frågan om försvunna och fängsglade syrier korrekt. President al-Assad menar allvar med att man ska lösa den här frågan, säger en ministerkälla.

Regimen har sedan fyra år tillbaka använt tre metoder för att tvinga väpnade grupper att ge upp: Löfte om amnesti, utsvältning med hjälp av totalbelägring samt direkta strider som i Aleppo. I de direkta striderna får regimen starkt stöd främst av libanesiska Hizbollah, Ryssland och Iran. Utan deras stöd hade regimen kollapsat för länge sedan.

Den shiamuslimska milisen Hizbollahs deltagande i kriget har varit avgörande. Det bekräftade president al-Assad i en intervju med Expressen förra året.

Sedan fem år tillbaka har Syrien hamnat i en bottenlös ekonomisk kris. Det är brist på utländsk valuta, brist på livsmedel, gas, olja, bensin, på allt. Men regimen räknar med ekonomisk återhämtning efter segern i Aleppo.

- Det finns inte pengar i statskassan. Vi får ekonomiskt stöd från Iran, Ryssland och Venezuela, även från vissa Gulfstater. När Aleppo är tillbaka under statens styre kommer ekonomin att så småningom återhämta sig, säger en regeringskälla.


"Ryssland har fått permanenta militärbaser"

Jag frågar honom om vad de bidragsgivande länder vill ha i utbyte.

-Ryssland har redan fått permanenta militärbaser i Syrien. Iran vill ha affärskontrakt och politiskt inflytande. Enda landet som inte vill ha någonting är Venezuela. Vi får gratis olja från Venezuela, säger han.

För två veckor sedan bodde cirka 250 000 syrier i östra Aleppo. Den stora splittringen bland rebellstyrkorna och det ryska flygunderstödet till regimtrupperna ledde till den väpnade oppositionens sammanbrott.

Rebellerna har sedan 2012 gjort flera försök att bryta belägringen av östra Aleppo - men förgäves. Många av dem känner sig förrådda av omvärlden nu. Qatar, ett av de länder som ställt sig bakom den väpnade oppositionen, förklarade häromdagen att även "om USA stoppar vapenstödet till rebellerna kommer vi att fortsätta att stödja dem". Men det hjälper inte nu.

- De har svikit oss, säger Mahmoud med sorgsen röst.

Källa - 2016-12-07 20:15

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+