Van der Bellen segrar i Österrike

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Van der Bellen segrar i Österrike - Klockan 17 stängde de sista vallokalerna och enligt de första preliminära resultaten får Van der Bellen 53,6 procent och Norbert Hofer 46,4 procent, rapporterar Reuters. Enligt en vallokalsundersökning hos oe24. at ligger Alexander Van der Bellen på 51-53 procent och Norbert Hofer på 47-49 procent.

När de första siffrorna kom bröt jubel ut på Van der Bellens valvaka.

Dagens presidentval är inte vilket val som helst - Österrike har stått inför ett vägskäl. Striden stod mellan den fristående kandidaten och ekonomiprofessorn Alexander Van der Bellen, 72, och den flyktingfientlige vapenentusiasten och flygingenjören Norbert Hofer, 45, från högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ).

FPÖ - ett parti som bland annat grundades av nazister - är sedan länge inne i politikens finrum. Som koalitionspartner till både socialdemokratiska SPÖ och kristdemokratiska ÖVP har man i olika omgångar varit med och utformat regeringspolitik sedan 80-talet.

Valrörelsen har varit lång, bitvis bitter och smutsig. Hofer vann presidentvalets första omgång i april, där han slog ut kandidaterna från SPÖ och ÖVP, de två partier som har dominerat österrikisk politik sedan andra världskriget. Van der Bellen vann sedan andra omgången i maj med bara 31 000 röster mot Hofer. FPÖ lyckades dock få segern ogiltigförklarad av författningsdomstolen, som kom fram till att valet inte hade gått rätt till.

Att inget av de stora partierna deltar i dagens val beror främst på att många väljare vill ha något nytt, enligt Reinhard C. Heinisch, statsvetarprofessor vid universitetet i Salzburg.

- De två är väldigt lika, och har stora legitimitetsproblem. Det finns ett väldigt stort behov av förändring, och FPÖ ses som det trovärdigaste alternativet. Även om Alexander Van der Bellen så klart också är en förändringens kandidat, han kommer ju från den gröna rörelsen.

Presidentposten i Österrike är främst ceremoniell.

Österrikes förbundspresident är landets statschef och väljs direkt av folket för en sexårsperiod.

Presidentens roll är främst ceremoniell, med några viktiga undantag, som gör honom eller henne mäktigare än sin motsvarighet i Tyskland, ett land med ett liknande politiskt system.

Presidenten har i uppdrag att utse förbundskanslern, som är Österrikes regeringschef. Praxis är dock att det största partiets toppkandidat ges i uppdrag att bilda regering. Presidenten har också möjlighet att avskeda kanslern.

Presidenten har under vissa omständigheter rätt att upplösa parlamentet.

Presidenten har möjlighet att blockera lagar som han eller hon anser strida mot författningen. Lagar får dock inte stoppas av politiska skäl.

Källor: Österrikes presidentkansli, Der Spiegel.

Norbert Hofer är 45 år gammal och bosatt i den lilla staden Pinkafeld i Burgenland, nära gränsen till Ungern. Utbildad flygtekniker.

Kandiderar för FPÖ (Frihetspartiet), ett högerpopulistiskt och nationalkonservativt parti som grundades 1955, bland annat av nazister. Sedan dess har FPÖ suttit i koalitionsregeringar med både socialdemokratiska SPÖ och kristdemokratiska ÖVP.

Hofer vill skydda Österrikes gränser och begränsa EU:s inflytande. Han är kritisk till frihandelsavtalet TTIP, vill sänka skatterna och satsa mer pengar på militären.

Hotade under valrörelsen flera gånger med att fälla regeringen under vissa omständigheter, något som är konstitutionellt möjligt men inte varit praxis för österrikiska presidenter.

2003 skadades Hofer i en skärmflygningsolycka, vilket gör att han i dag går med käpp.

Källa: TT

Alexander Van der Bellen är 72 år gammal och bosatt i Wienstadsdelen Mariahilf. Professor i nationalekonomi.

Kandiderar som fristående kandidat, men har en bakgrund i partiet De gröna, som han var ordförande för mellan 1997 och 2008. Mellan 1994 och 2012 var han ledamot i nationalrådet, den ena delen av det österrikiska tvåkammarparlamentet.

Van der Bellen har sagt sig vilja försvara den liberala demokratin. "Frihet, jämlikhet, solidaritet och tolerans" var värden som han lyfte fram under den sista tv-sända debatten före valet.

Positiv till EU-samarbetet och engagerad i miljö- och klimatfrågor.

Van der Bellen har påbrå från Estland och Ryssland.

Källa - 2016-12-04 17:34

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+