Åkesson Hela debatten har flyttats till vår planhalva

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Åkesson Hela debatten har flyttats till vår planhalva - Sverigedemokraterna vädrar morgonluft efter brexit och Trump.

I en intervju med SvD berättar Jimmie Åkesson om varför han inte litar på några medier, vad han egentligen tycker om Donald Trump och varför han hoppas Marine Le Pen blir fransk president.

Det behövs ingen väderman för att veta åt vilket håll vinden blåser. Inte ett år som detta. Med brexit i Storbritannien och Donald Trumps seger i USA känner Jimmie Åkesson att han har medvind - i det ena landet efter det andra vänder missnöjda väljare ryggen åt det politiska etablissemanget.

- Det här är en reaktion på en vänsterliberal dominans som vi sett i hela västvärlden i flera decennier, säger Åkesson.

När han tog över ledarskapet i Sverigedemokraterna för elva år sedan var partiet så marginaliserat att det inte ens redovisades i opinionsundersökningarna. I dag har SD ett stöd på mellan 15 och 25 procent beroende på vilket institut som mäter.

Och - inte minst - de andra partierna har börjat anpassa sig efter deras politik.

Det är i alla fall så Åkesson tolkar regeringens omsvängning i flyktingfrågan det senaste året och Moderaternas krav på en ännu mer restriktiv invandringspolitik.

M-ledaren Anna Kinberg Batra gjorde nyligen avbön för sina tidigare flyktingliberala åsikter.

- Hela debatten har flyttats till vår planhalva. Det som framför allt Moderaterna har gjort är att ge legitimitet åt det vi har sagt hela tiden, säger Åkesson.

Hans riksdagsrum signalerar mer byggbarack än representationsvåning: gråspräcklig plastmatta, neddragna persienner och en svart skinnsoffa som sett bättre dagar.

På väggen hänger ett fotografi där en leende Jimmie Åkesson har klämt in sig mellan kung Carl Gustaf och drottning Silvia, som ser måttligt roade ut.

Är Sverigedemokraterna ett anti-etablissemangsparti?

- Ja, det är vi ju i någon mening. Om man med etablissemanget menar den här vänsterliberala dominansen som vi ser, så ja - absolut! Det är vi motståndare till.

Men du har själv sysslat med politik i hela ditt vuxna liv, du är den partiledare som suttit längst av alla och du tjänar över 100 000 kronor i månaden - du om någon tillhör väl den politiska eliten?

- I formell mening gör jag det. Men det är inte det jag pratar om. Och jag tror inte heller att det är det som väljarna ser när man reagerar på etablissemanget. Det handlar snarare om att det finns en politisk agenda och politiska värderingar som håller ihop det här etablissemanget, och så finns det en reaktion på det. Det har inte så mycket att göra med formella meriter.

Hur många av era väljare tror du känner sig hemma på en fest på Grand Hotel?

- Inte jättemånga, det tror jag inte. Samtidigt har vi gjort inbrytningar i helt nya väljarsegment, säger Åkesson.

Likt andra partier som brukar kallas högerpopulistiska har Sverigedemokraternas väljare traditionellt sett främst bestått av manliga arbetare på mindre orter. I takt med opinionsframgångarna har SD breddat sin väljarbas, som mer och mer kommit att se ut som resten av väljarkåren. Förutom på en viktig punkt - misstron.

Enligt de årliga undersökningarna från SOM-institutet vid Göteborgs universitet har SD-väljarna betydligt lägre förtroende för public service, lägre förtroende för myndigheter - och mycket mindre tillit till andra människor överlag.

Jimmie Åkesson säger att han förstår sina väljares misstro och att han delar den.

- Jag menar att det finns anledning att misstro etablissemanget i hög grad eftersom det är så agendadrivet. Där är medier i högsta grad en spelare. Myndigheter också.

Han erkänner att han som partiledare har ett ansvar att inte spä på misstron ytterligare - men säger också att han har ett ansvar att företräda "en väldigt massa människor som uttrycker oro".

Efter det amerikanska valet har det talats mycket om falska nyheter som får stor spridning - är det ett problem som du ser?

- Det är ett jätteproblem. Var och en lever i sin egen mediebubbla nu, där man i princip bara tar del av information och nyheter från dem som tycker likadant. Det är ingen bra utveckling alls. Jag vet inte vad man ska göra åt den. Men det är allmänt oroväckande.

Vilka medier litar du själv på?

- Jag har hållit på med det här så länge. Ärligt talat, jag har svårt att lita på medier över huvud taget. Jag litar nog inte på någon, för jag vet hur det fungerar.

Frågan är om Åkesson behöver förlita sig på traditionella medier för att nå ut till väljare. En genomgång som SvD nyligen gjorde visade att SD under en vecka hade lika stort genomslag på Facebook som övriga sju riksdagspartier tillsammans.

Efter brexit och Trump vädrar nu nationalister av olika valörer morgonluft runt om i Europa. Nästa år går tre av EU:s stormakter till val. I Nederländerna går Frihetspartiet, lett av Geert Wilders, starkt i opinionen. I Tyskland utmanas Angela Merkels kristdemokrater av invandringskritiska uppstickaren AfD. Och i Frankrike kan Nationella frontens Marine Le Pen bli president.

Sverigedemokraternas relation till högerextrema Nationella fronten har tidigare varit en känslig fråga, men till SvD säger Jimmie Åkesson att han hoppas att Le Pen vinner presidentvalet.

- I någon mening: ja. Det kan jag tycka. För vi vill ha den här reaktionen. Självklart. Sen tycker jag att hon till skillnad från sin far och företrädare har gjort ganska mycket bra för det här partiet. Hon har tagit det till något annat och rensat upp ganska mycket, säger han.

Och för Sverigedemokraterna, hur går det i valet 2018?

Åkesson är självsäker:

- Jag tror att vi landar någonstans mellan 20-30 procent, men sen kan vi bli mycket större.

Vad tycker du om Donald Trump?

- Trump var väl inte gjort något jättegott intryck på mig i sin valkampanj, det kan jag inte säga. För mig är det helt obegripligt att någon som uttrycker sig så i debatten som han gjort kan få en massa röster.

Är tonen på sociala medier för hård?

- Ja, det tycker jag. Jag avskyr sociala medier i det avseendet. Twitter har jag tagit bort helt. Jag mår bara dåligt att gå in där av den enkla anledningen att tonen inte bara är otrevlig och raljant och allmänt otäck, utan den är direkt hatiskt och hotfull emellanåt.

Vad hoppas du på efter valet 2018?

- Att de andra partierna inte längre kan ignorera oss, att det går upp för dem att vi är här för att stanna. Nu får man kliva upp ur den här sandlådan och börja samtala också med oss.

Gör: Partiledare för Sverigedemokraterna sedan 2005

Bor: Villa i Sölvesborg

Ålder: 37 år

Övrigt: Bakgrund i Moderat skolungdom, gick med i SD 1995. Spelar synth i bandet Bedårande barn.

Källa - 2016-12-04 19:14

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+