Hultqvist försöker lugna USA möte i Finland

Senaste nyheterna om Nato

Hultqvist försöker lugna USA möte i Finland - Försvarsminister Peter Hultqvist har nu svarat på kritiken från USA:s James Mattis mot regeringens krav på kärnvapenstopp.

I ett brev försöker Hultqvist dämpa den amerikanska ilskan genom att hänvisa till en utredning om konsekvenserna av ett svensk undertecknande. Nu träffas ministrarna också i Finland.

Den amerikanske försvarsministern kommer att delta vid mötet mellan nordiska försvarsministrar i Helsingfors med start på måndagen. Även baltiska ministrar och försvarsministrar från den så kallade Norra gruppen deltar: Storbritannien, Tyskland, Polen och Nederländerna.

Mötena var planerade sedan tidigare, men får nu en annan tyngd när även den amerikanske försvarsministern kommer till Finland.

Pentagon bekräftade besöket på fredagskvällen efter en längre period av spekulationer och hemlighetsmakeri. Efter Helsingfors åker James Mattis vidare till Natos försvarsministermöte i Bryssel. Vid båda tillfällena kommer säkerhetsläget runt Östersjön att diskuteras.
Mattis har nyligen besökt Japan och Sydkorea inklusive den demilitariserade zonen vid gränsen mot Nordkorea. Även det spända läget där står på dagordningen i Bryssel och kommer sannolikt även att komma upp även vid besöket i Finland.

För svensk del blir mötet i Helsingfors en möjlighet för försvarsminister Peter Hultqvist att dämpa den amerikanska oron över regeringens krav på en kärnvapenfri värld. Ett brev med samma innehåll har redan gått iväg, med hänvisning till en utredning om konsekvenserna av ett kärnvapenstopp.

- Hela idén med utredningen är att lugna ner känslorna i Nato och Natoländer som kritiserat regeringens agerande, inte minst då på den amerikanska sidan, säger en källa till SvD.

SvD kunde rapportera om utredningsdirektiven och namnet på den tilltänkte utredaren, veterandiplomaten Lars-Erik Lundin, knuten till fredsforskningsinstitutet Sipri, redan i början av oktober.

Klimatkollen med Jenny Stiernstedt. De viktigaste klimatnyheterna direkt i din inkorg.

Först tre veckor senare blev uppdraget till Lundin offentligt. Skälet till dröjsmålet var, erfar SvD, dels att direktiven skulle förankras utanför UD, dels att försvarsdepartementet behövde tid för att formulera Hultqvists svar på det brev som den amerikanske försvarsministern hade skickat två månader tidigare.

Nu presenterade regeringen utredningen den 23 oktober. Dagen efter skickade Hultqvist sitt svar. Ansvarig handläggare vid departementet vill inte uttala sig om varför det dröjde två månader för Hultqvist att svara på Mattis kritik mot regeringens krav på en kärnvapenfri värld.

- Det har jag ingen kommentar till, säger departementssekreteraren Filippa Chantereau till SvD.

Brevet från Mattis i augusti innehöll skarp kritik mot regeringens avsikt att skriva under konventionen om kärnvapenstopp vid FN i New York.

Mattis varnade den svenska S-MP-regeringen för konsekvenserna av ett svenskt undertecknande, både för bilaterala försvarssamarbeten och för samarbetet med Nato, inklusive det nära partnerskapet inom det så kallade Enhanced Opportunity Programme.

Även brevet från Mattis är hemligstämplat och vid regeringens sekretessprövning, på SvD:s begäran, släpptes enbart, två meningar och James Mattis namnteckning.

För det första tackar Mattis för Hultqvists besök i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington tidigare i år.

För det andra konstaterar den amerikanske försvarsministern att "en nära relation mellan våra militära organisationer måste bygga på "förtroende och gemensamma intressen". Alltså i amerikanska ögon raka motsatsen till det krav på kärnvapenstopp som den svenska regeringen driver.

Liknande varningar har också framförts från Natos övriga kärnvapenstater Storbritannien och Frankrike, samt även från Tyskland.

S-MP-regeringen valde inledningsvis att avfärda invändningarna. När kritiken ändå växte valde regeringen att tillsätta den nu aktuella utredningen. Uppdraget ska redovisas först i oktober 2018, efter valet.

Källa - 2017-11-04 16:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+