Hultqvist IS är besegrat militärt

Senaste nyheterna om Nato

Hultqvist IS är besegrat militärt - Terrorrörelsen IS är besegrad militärt. Kalifatet är borta. Men samtidigt fortsätter kampen mot organisationen på olika sätt, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter ett möte i Bryssel med koalitionen mot IS.

Sverige ingår i den USA-ledda koalitionen, som startades 2014, tillsammans med 80 andra organisationer eller länder vars syfte beskrivs vara att besegra terrorsekten "på alla fronter".

När medlemmarna under torsdagen träffades i Bryssel i samband med Natos försvarsministermöte var de i grund och botten överens.

- Det finns en väldigt bestämd uppfattning om att insatsen mot IS måste fortsätta, säger Peter Hultqvist till TT.

USA:s president Donald Trump har sagt att IS är besegrat och att USA ska börja dra tillbaka trupper från Syrien.

- De är militärt besegrade, säger Peter Hultqvist. Kalifatet är borta och på det sättet har man gjort en militär seger men däremot finns de kvar i former av celler och samtidigt bedriver de en terroristverksamhet som pågår på världsbasis.

Han beskriver det som att IS som organisation lever i en annan strategi nu än vad den gjorde 2014 då deras påstådda kalifat utropades. De har fortsatt pengar och tekniska resurser som kräver att länder agerar militärt, enligt Peter Hultqvist. Sverige har i dag runt 70 personer på plats på marken i Irak vars huvudsyfte är att utbilda andra soldater. Hur länge de ska stanna är oklart.

- Jag kan inte säga något slutdatum, men vi är beredda att fortsätta med de 70 personer som vi har i Irak. Vi har också åtagit oss bevakningsuppgifter.

Samtidigt behövs humanitära insatser för att försöka bygga upp Irak, påtalar försvarsministern, och Sverige har sedan 2010 bidragit med nästan 3,8 miljarder kronor i katastrofhjälp och under 2016-2020 åtagit sig att bidra med ytterligare drygt 1,8 miljarder kronor i stöd för återuppbyggnad.

På koalitionsmötet deltog också USA:s nye tillförordnade försvarsminister Mark Esper, som innehar en post som haft stor personalomsättning. Han blir den fjärde i ordningen som Hultqvist skakar hand med under sin mandatperiod.

Hultqvist säger att han fick en pratstund med nye kollegan och att de diskuterade ett nytt eventuellt möte mellan Sverige och USA senare i år.

Trots att president Trump signalerat en minskning av militärt stöd i kampen mot IS uppfattar Peter Hultqvist USA:s inställning efter mötet som att man har ett långsiktigt engagemang.

- Man delar bilden av att det här fortfarande lever kvar som ett problem. Jag upplever inte att USA har någon annan uppfattning.

TT: Går det någonsin att besegra IS helt?

- Ja, det är jag övertygad om. Vi måste fortsätta den här kampen och man måste återuppbygga samhället stegvis så att människor får hopp och en framtidsvision, säger Peter Hultqvist.

Tf vd, chefredaktör och ansvarig utgivare: Anna Careborg

Politisk chefredaktör: Tove Lifvendahl

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare: Maria Rimpi

Redaktionell chef för digitala prenumerationer
och stf ansvarig utgivare: Martin Ahlquist

Chef SvD Nyheter: Mikael Larsson

Chef SvD Näringsliv: Maria Sundén Jelmini (vik)

Chef SvD Kultur: Lisa Irenius

Postadress Svenska Dagbladet, 105 17 Stockholm

Besök Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm

Organisationsnummer 902004-3619

Telefon Kundväxel +46 8 618 02 20

Telefon Växel +46 8 13 50 00

Källa - 2019-06-27 21:15

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+