USA gör nya planer för Afghanistan

Senaste nyheterna om Nato

USA gör nya planer för Afghanistan Senaste nytt om Nato

USA gör nya planer för Afghanistan - En jättebomb över ett IS-fäste. En talibanattack så blodig att det inte fanns tillräckligt många kistor för att begrava de dödade afghanska rekryterna. Den senaste tiden har omvärlden blivit brutalt påmind om ett krig som hamnat allt mer i glömska hos allmänhet och politiker.

Det har gått mer än 15 år sedan USA invaderade Afghanistan med målet att krossa al-Qaida och talibanerna. Kriget har blivit det längsta och dyraste i USA:s historia och Washingtons försök att helt dra sig tillbaka har misslyckats.

Nato avslutade officiellt sitt stridande uppdrag i slutet av 2014 och den nuvarande insatsens syfte är att stödja de afghanska styrkorna med utbildning och rådgivning.

Men talibanerna har stadigt vunnit mer mark och försvarshögkvarteret Pentagon väntas i veckan presentera ett förslag på en ny strategi för Vita huset. I nuläget finns i Afghanistan omkring 8 400 USA-soldater och ytterligare 5 000 från Nato-allierade länder, däribland Sverige - men Pentagon väntas förslå ett tillskott på mellan 3 000 och 5 000 soldater för att bryta dödläget.

President Donald Trump har hittills inte levererat några tydliga svar om Afghanistan. Många väntar nu otåligt på att få veta vilka mål Washington har i landet och vad som betraktas som framgång i insatserna.

Förra året godkände dåvarande president Barack Obama amerikanska flygräder mot talibanerna i begränsade fall, i syfte att ge de afghanska styrkorna strategiska fördelar. En ny strategi från Trumps regering kan - förutom fler soldater - komma att innefatta en förändring av den här typen av insatsregler, sade Raymond Thomas, befälhavare för "US Special Operations Command", nyligen i senatens försvarsutskott.

Källa - 2017-05-09 06:00

Liknande nyheter

  Mest läst:
 1. Undantagstillstånd
 2. Nato övning norge
 3. Demonstration NATO organisationer
 4. Menscertifiering
 5. Magnitskij-affären
 6. Försvaret värnkraft
 7. Militärövning gotland2017
 8. Angela merkel och trump nato
 9. Militärövning gotland2017
 10. Wallströmdoktrinen

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+