Wallström gör rätt i att tala med Lavrov.

Senaste nyheterna om Nato

Wallström gör rätt i att tala med Lavrov. - Väskan ska packas. Margot Wallström (S) förklarade vid flera tillfällen i fjol att hon ville möta sin ryske kollega Sergej Lavrov. På tisdagen är det dags. De båda utrikesministrarna ska träffas för överläggningar i Moskva.

Något avslappnat möte lär det inte bli, Sveriges förhållande till Kreml har varit ansträngt sedan den ryska annekteringen av ukrainska Krim våren 2014. Till råga på allt har Ryssland försökt lägga hela skulden för den frostiga relationen på Sverige.

"Felet ligger inte på rysk sida. Vi har gjort allt för att starta en dialog", sade till exempel Rysslands Sverigeambassadör Viktor Tatarintsev i en DN-intervju häromåret.

När Lavrov intervjuades i fjol i samma tidning hotade han med militära åtgärder om Sverige går med i Nato, vilket naturligt nog fick Wallström att reagera. Enligt källor inom utrikesdepartementet var Lavrov dessutom ohövlig mot henne då de senast sågs i december 2014.

Utgångsläget är i princip detsamma när utrikesministrarna nu åter möts. Sverige fortsätter - på givna grunder - att fördöma annekteringen av Krim, klargjorde Wallström i utrikesdeklarationen i onsdags. Samtidigt förklarade ryska utrikesdepartementet att det inte finns några planer på att lämna tillbaka halvön till Ukraina.

På en rak fråga i riksdagen om regeringen ändrat sin syn på Ryssland svarade Wallström nej. Däremot, förklarade hon, strävar regeringen efter en "bredare ansats" i relationen till Moskva.

"Vi ska upprätthålla en politisk dialog, verka långsiktigt och uppmana Ryssland till samarbete istället för konfrontation, samt främja kontakter mellan medborgare. "

I det perspektivet fyller mötet med Ivanov en given funktion. Trots fortsatta sanktioner har allt fler EU-länder de senaste åren återupptagit kontakten med Ryssland på hög nivå. Sverige har ingenting att förlora på att göra detsamma.

Samarbetet måste hur som helst fungera i FN:s säkerhetsråd och utrikesdeklarationen lämnar inga tvetydigheter kring var den svenska regeringen står. Ryssland klandras för militära handlingar, aggressivitet och påverkansoperationer. Även den ryska statsledningens tilltagande auktoritära drag och brist på respekt för mänskliga rättigheter kritiseras.

Det saknas inte ämnen som Wallström bör tala klarspråk om när hon träffar Lavrov.

Vapenskramlet fortsätter vid Östersjön och enligt New York Times har Kreml - i hemlighet och i strid med gällande avtal - tagit fram en ny kryssningsrobot. För att inte tala om hur Ryssland hänsynslöst har bombat mål i Syrien i avsikt att hjälpa diktatorn Bashar al-Assad att hålla sig kvar vid makten.

Mötet lär, som sagt, få sina spända stunder. Det är upplagt för uppriktigt meningsutbyte, som det heter på diplomatspråk. Väldigt lite talar för att Sverige och Ryssland kommer närmare varandra i sak.

Likväl gör Wallström fullkomligt rätt i att packa för en Moskvaresa. Det duger inte att slå sig till ro med att saker är som de är. Och i en relation som saknar dialog finns inga utsikter till förbättring.

Källa - 2017-02-20 00:01

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Undantagstillstånd
  2. Magnitskij-affären
  3. Nato övning norge
  4. Menscertifiering
  5. Demonstration NATO organisationer
  6. Försvaret värnkraft
  7. "strikt" @mail.dk
  8. Https://www.senastenyheterna.se/nato/norge-dammar-av-hemlig-ubatsbas-fran-kalla-kriget/
  9. "elizabeth" @mail.dk
  10. Militärövning gotland2017

Om Nato

Ska Sverige gå med i Nato? Följ nyhetsflödet från svensk media och den politiska debatten. Alla nyhter om Sveriges eventuella medlemskap i Nato.
Twitter Facebook Google+