Afghanistan på väg säga upp flyktingavtal med Sverige

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Afghanistan på väg säga upp flyktingavtal med Sverige - Sveriges avtal om att få afghaner att återvända kan hänga på en skör tråd, sedan Afghanistans flyktingministrar vädjar direkt till både Sverige och EU om att stoppa utvisningarna. Advokat Karin Gyllenring tolkar det som att ministrarna nu säger upp avtalet.

Samförståndsavtalet som tecknades mellan Sverige och Afghanistan i oktober 2016 har som mål att hjälpa afghaner att återvända till Afghanistan på ett humant sätt. I första hand självmant, i andra hand med tvång. Enligt avtalet ska hänsyn tas till de förhållanden som råder i Afghanistan och till betydelsen av ett säkert, värdigt och hållbart återvändande.

Men Afghanistans flyktingministrar varnar nu för att landet inte har kapacitet att ta emot flyktingarna på ett humant sätt. Dels på grund av det snabbt försämrade säkerhetsläget, dels eftersom allt större flyktingströmmar kommer från grannländerna Iran och Pakistan.

- Skicka inte fler människor till Afghanistan, vädjar Alema Alema, Afghanistans vice flyktingminister, i en telefonintervju med Svenska Dagbladet.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) anser dock fortfarande att det avtal som ingåtts med den afghanska regeringen är i kraft och har stöd av både den svenska och den afghanska regeringen.

- Uttalanden av enskilda företrädare för den afghanska regeringen ändrar inte detta faktum. Vad gäller huruvida beslut om avvisning eller utvisning till Afghanistan ska verkställas eller inte, är det en fråga för ansvariga myndigheter, Migrationsverket och Polisen, säger Morgan Johansson till Dagens Nyheter.

Men uttalandet kommer inte från vilken enskild företrädare som helst - det var just Alema Alema som undertecknade avtalet som representant för Afghanistans regering.

I avtalet anges att Sverige och Afghanistan ". . . är fast beslutna att samarbeta i syfte att stödja ett värdigt, säkert och ordnat återvändande till Afghanistan för afghanska medborgare som inte har laglig rätt att vistas i Sverige".

Bryter Afghanistan mot avtalet när Alema nu säger att Afghanistan inte har kapacitet att ta emot flyktingarna på ett humant sätt?

- Det handlar snarare om att Afghanistan inte kan leva upp till själva syftet med avtalet, säger Karin Gyllenring, advokat på Stockholms Asylbyrå.

Under intervjun med vice flyktingministern berättar Alema att hon och hennes kollega, flyktingminister Balkhi, just nu skickar ett brev till alla enskilda europeiska ambassader i Afghanistan där de vädjar om att inte skicka människor till Afghanistan.

Detta tycker Karin Gyllenring är den mest intressanta aspekten, framför allt mot bakgrund av den del av avtalet som handlar om uppsägning:

"Var och en av parterna har rätt att när som helst via diplomatiska kanaler säga upp detta samförståndsavtal genom att skriftligen meddela den andra parten. Detta samförståndsavtal ska upphöra att gälla 30 kalenderdagar efter den dag då meddelandet om uppsägning togs emot. "

Är detta vad de afghanska flyktingministrarna nu gör i samband med brevet de sänder till ambassaderna?

- Det är precis det de gör nu. Så fort brevet har nått svenska ambassaden börjar fristen om 30 dagar löpa, sedan är avtalet uppsagt. Det är ingen tvekan, utan är solklart. Det framgår tydligt av avtalets artikel 19, säger Karin Gyllenring.

Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd, hoppas på en uppsägning, men varnar samtidigt för att sista ordet inte är sagt:

- Flyktingdepartementet kan ha en annan uppfattning än övriga delar av regeringen.

Källa - 2017-06-29 19:00

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+