Arbetsförmedlingens chef Det var öppet krig

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Arbetsförmedlingens chef Det var öppet krig - Öppen konflikt mellan medarbetarna och ledningen. Så dramatiskt beskriver Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg stämningen på myndigheten när han tog över 2014. Idag är det fred på myndigheten, enligt Mikael Sjöberg. Men han självkritisk när det gäller snabbspåren.

År 2014 tog Mikael Sjöberg kommandot över krisande Arbetsförmedlingen. Förra generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist hade då fått sparken under dramatiska former, facket larmade om att personalen mådde dåligt och myndigheten anklagades för att inte klara sitt uppdrag samt vara föråldrad i sin ledning och organisation.

Sjöbergs bedömning då var att det skulle ta runt sex-sju år att omvandla Arbetsförmedlingen till att bli en modern och effektiv myndighet.

Två år senare brottas Arbetsförmedlingen fortfarande med lågt förtroende hos allmänheten. Men man har ändå förbättrat sitt anseende hos det svenska folket något, visar en Sifo-undersökning som SvD rapporterade om i somras.

- Regeringen sa att vi skulle reformera oss i grunden, det gör vi utan allvarliga produktionstapp och med betydligt större harmoni i organisationen, säger Mikael Sjöberg.

Vad innebär det?

- När jag kom hit var det mer eller mindre öppet krig mellan medarbetare och ledning. Det var oerhört konfliktfyllt. Vi har en annan delaktighet nu.

Vad säger medarbetarundersökningarna?

- Vi har inga bra sådana.

Varför inte det?

- Olika myndigheter gör det med olika mellanrum. Nu är det två år sedan vi körde vår senaste. Den visade på ökad förtroende för ledningen men det är så länge sen, den är för gammal. Nu kör vi igång vår nya undersökning. Alla medarbetare är inte nöjda med sakernas tillstånd men jag backar inte en millimeter från att det är betydligt bättre stämning.

Din företrädare tog bort frågan om förtroende för generaldirektören. Kommer den att finnas med nu?

- Jag tycker inte att sådana symboler är så viktiga men eftersom så många andra tycker det så får vi väl lägga in den frågan.

Arbetsförmedlingens prognos för 2017 och 2018 visar att sysselsättningen ökar med över 100000 personer. Samtidigt bromsas utvecklingen av arbetskraftsbrist och arbetslösheten väntas stiga valåret 2018.

Att etableringen av nyanlända invandrare på arbetsmarknaden fungerar är en minst sagt central fråga för den rödgröna regeringen. Enligt Mikael Sjöberg ser man tydliga signaler på att personer som sökt asyl i Sverige hösten och vintern 2015 nu påbörjat sin etablering.

- Inflödet ökar kraftigt. November var den första månaden då hälften av dem som vi tog emot i etableringsuppdraget hade tillfälliga uppehållstillstånd. Vi ska dubbla antalet deltagare på ganska kort tid, samtidigt är vår ambition att förbättra resultatet.

Hur de tillfälliga uppehållstillstånden kommer att påverka etableringen är fortfarande för tidigt att säga, enligt Mikael Sjöberg. Men han tror att Arbetsförmedlingens uppdrag kommer att försvåras.

- Vi kan anta att det finns risk för att personer med ganska bra kvalifikationer inte väljer att gå in i vissa snabbspår eller utbildningsinsatser utan i stället ta ett jobb direkt. Det kan låta bra men det kanske är bättre för både personen och för Sverige om han eller hon hade tagit lite tid på sig. Vi har haft tillfälliga uppehållstillstånd tidigare, det vi har sett då är att de skapar större oro och större osäkerhet. Det gör att vi kan tänka oss att den gruppen kan kräva lite mer tid av oss.

En av regeringens stora integrationssatsningar är de så kallade snabbspåren för nyanlända. Efter att SvD Näringsliv avslöjat stora brister i systemet tillsatte Arbetsförmedlingen en utredning och myndigheten medgav till slut stora problem i en del av snabbspåren. Mikael Sjöberg är nu självkritisk och säger att man borde ha varit mer "på tå" när det gäller just snabbspår.

- Snabbspåren är en ganska komplex verksamhet, det är mycket samspel mellan oss, arbetsmarknadens parter och utbildningssystem så det är inte en okomplicerad verksamhet att driva. Det är inte säkert att det hade funkat perfekt eller att någon ens hade förväntat sig det. Men vi hade kunnat sköta det bättre, säger Mikael Sjöberg.

Källa - 2016-12-17 11:30

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+