Att släcka bränder med blomspruta

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Att släcka bränder med blomspruta - Utsatta grupper ska inte ställas mot varandra. Så brukar det låta när påtalad oro kring migrationspolitiska spörsmål ska stillas. Men det är precis vad som sker nu när flyktingkris möter bostadskris; på Lidingö tvingas en ensamstående tonårspappa flytta ut från sitt kommunägda boende, då kommunen bereder plats för flyktingar - och händelsen är inte unik.

Boverket föreslog i en delrapport från 2015 att passiva bostadsköer ska ställas om till aktiva. Det betyder i klarspråk att nyanlända ska få företräde till hyresrätter - vilket redan sker på vissa håll; Solna stad har beslutat att erbjuda förstahandskontrakt på lägenheter åt 50 nyanlända, i Älmhults kommun kommer 35 flyktingar få gå före i bostadskön - dock inte på kommunens initiativ utan med anledning av att anvisningslagen trätt i kraft (som innebär att alla kommuner måste ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd).

I Sverige gör vi inte skillnad på människor, sägs det från politiskt håll. I nästa andetag föreslås positiv särbehandling som lösning på de problem som förstärkts i efterdyningarna av flyktingkrisen. Den oundvikliga konsekvensen av positiv särbehandling av nyanlända, är att svenska medborgare blir negativt särbehandlade. Vad för slags samhälle får vi om detta tillåts att fortgå?

Frustration bör inte riktas mot nyanlända, utan mot de ansvariga politiker som länge blundande för en ohållbar situation - och nu försöker släcka en skogsbrand med en blomspruta. Men likväl riskerar detta att skapa motsättningar mellan flyktingar och svenska medborgare.

Sverige är det EU-land som tog emot flest flyktingar per capita förra året, vilket ofta likställs med att vi tagit ansvar. Men hur ansvarsfullt är det att ta emot fler än vad systemet klarar, utan att förändra systemet? Att ställa bostadslösa svenskar mot bostadslösa flyktingar är inte värdigt en nation som återkommande gör anspråk på att vara en humanitär stormakt. Kan man inte hjälpa människor på flykt, utan att det slår hårt mot de egna medborgarna, då måste något förändras - vilket också har skett. Dessvärre var det inte systemet som förändrades, utan dörren som slogs igen.

Källa - 2016-06-01 17:22

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+