Attentatsman i Berlin kan vara på fri fot

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Attentatsman i Berlin kan vara på fri fot - Osäkerheten har under dagen ökat om tysk polis har gripit rätt gärningsman. Chefsåklagare Peter Frank säger på en presskonferens att man inte heller vet om det handlar om en ensam gärningsman eller om flera personer varit inblandade.

En misstänkt gärningsman, en 23-årig flykting från Pakistan, greps redan några timmar efter att en lastbil kört rakt in i en julmarknad nära Kurfürstendamm i Berlin. Tolv personer dog och många av de nära 50 skadade är fortfarande illa däran.

- Vi måste vänja oss vid tanken att han inte är gärningsmannen eller inte hör till en attentatsgrupp, säger Frank vid den federala högsta domstolen.

De tyska utredarna utgår från att det handlar om ett terrorattentat, men ännu har ingen terrorgrupp tagit på sig ansvaret för dådet. Det finns uppenbara likheter med attentatet i Nice i somras och att välja en julmarknad som mål kan också tyda på islamistiska motiv, men frågetecknen är fortfarande många, konstaterar åklagaren.

- Vi har ingen bekännelsevideo ännu, säger Frank.

På Twitter skriver Berlinpolisen att den är på sin vakt eftersom den gripne förnekar inblandning i attacken.

"Var på er vakt ni också", skriver polisen till allmänheten.

Enligt anonyma poliskällor till tidningen Die Welt är gärningsmannen fortfarande beväpnad, på fri fot och kan göra ytterligare skada.

Osäkerheten kring den gripne förstärks av att polisens utredare inte har hittat några blod- eller dna-spår från mannen i lastbilen. De har heller inte upptäckt några krutrester på honom.

Tidigare framträdde en märkbart berörd Angela Merkel vid en kort pressträff. Förbundskanslern sade att händelsen är en attack mot hela det tyska samhället.

- Även om det känns svårt just nu, så måste vi hitta kraften att leva det liv som vi vill leva här i Tyskland: fritt, tillsammans och öppet, sade Merkel.

Hon kommenterade också uppgifterna om att den gripne kan vara en flykting från Pakistan. 23-åringen har ännu inte fått sin asylansökan beviljad och finns inte med i några databaser över misstänkta terrorister.

- Jag vet att det skulle vara svårt för oss alla om det skulle bekräftas att den person som utfört dådet är någon som har bett om skydd och asyl i Tyskland, sade Merkel.

Händelsen har redan väckt politiska reaktioner i Tyskland, där det är val nästa höst. Efter attentatet lägger Frauke Petry, partiordförande i invandringskritiska AFD, skulden för händelsen på Angela Merkel och hennes flyktingvänliga politik.

Österrikes inrikesminister Wolfgang Sobotka sade i en intervju med radiokanalen ORF att han bett landets regionala polisstyrkor att öka säkerhetsåtgärderna. Han efterlyser också utökade kontroller av flyktingar som rör sig längs med den så kallade Balkanrutten, för att få bättre möjligheter att kunna förhindra att utländska jihadister tar sig in i Europa.

Vid 20-tiden på måndagskvällen körde en lastbil in i folkmassan vid en julmarknad i anslutning till Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i de västra delarna av den tyska huvudstaden.

Polisen tror att lastbilen hann köra 50-80 meter genom marknadsområdet innan den stannade.

En person som färdades i lastbilen lyckades ta sig från platsen. En dryg timme senare meddelade polisen att man gripit en man som misstänks ha kört fordonet.

Ytterligare en man, en polsk medborgare, har hittats död i lastbilen. Polisen tror inte att denne har kört lastbilen, som man misstänker har stulits från en polsk byggarbetsplats.

Ett misstänkt föremål hittades på en närliggande gata efter händelsen, vilket fick polisen att spärra av platsen. Det visade sig vara en sovsäck.

Polisen skrev på Twitter under tisdagsmorgonen att det rör sig om "en förmodad terrorattack".

Källor: Tyska polisen, CNN, Reuters, AFP

12 januari: Elva tyska turister dödas när en självmordsbombare utlöser en sprängladdning i stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

17 februari: Minst 28 personer dödas och 61 personer skadas av en bilbomb intill en militäranläggning i Ankara.

13 mars: Runt 30 personer dödas i ett bombdåd i Ankara.

22 mars: Vid åttatiden på morgonen exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakade en andra explosion flygplatsen. En dryg timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek. Minst 32 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna som utfördes av självmordsbombare. Terrorrörelsen IS tog på sig attackerna.

27 mars: Över 70 människor - däribland många barn - dödas i ett attentat riktat mot kristna påskfirare i den pakistanska staden Lahore . En sunniextremistisk grupp tar på sig dådet.

7 juni: Elva personer dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. Den kurdiska separatistgruppen Kurdistans frihetsfalkar tar på sig dådet.

28 juni: 47 människor dödas och runt 240 skadas i samordnade attentat mot Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

3 juli: 323 människor dödas i ett bombattentat i Bagdad. Dådet genomfördes av en självmordsbombare som utlöste en sprängladdning vid ett köpcenter i stadsdelen Karrada. IS tog senare på sig dådet.

14 juli på kvällen körde en man en lastbil rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice som var fylld av människor som tittat på nationaldagsfirandets fyrverkerier. Lastbilen plöjde nära två kilometer genom folkmassorna innan den stoppades av polis. Föraren sköts till döds. 84 personer dödades och ett par hundra skadades. IS tog på sig dådet.

23 juli sköts nio personer sköts ihjäl i ett dåd i ett köpcentrum i München. Den 18-årige gärningsmannen tog sitt liv. Motivet är inte klarlagt.

20 augusti: 57 personer dödas, varav 34 barn, efter ett bombdåd mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep. IS pekas ut.

21 augusti: Tio personer dödas och ytterligare tio tillfångatas av terrorrörelsen Boko Haram i en räd mot en by i nordöstra Nigeria.

21 november: 32 personer dödas i en självmordsattack mot den shiitiska Baqir ul Olum-moskén i Afghanistans huvudstad Kabul. IS påstår sig ligga bakom.

24 november: 70 människor dödas i ett självmordsdåd i Bagdad. De flesta av offren var iranska pilgrimer på väg hem från den för shiamuslimer heliga staden Karbala.

Källa - 2016-12-20 17:19

Liknande nyheter

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+