Bidragsjobb är inte lösningen. Det är ett nytt problem.

Senaste nyheterna om flyktingkrisen

Bidragsjobb är inte lösningen. Det är ett nytt problem. - Utbildning och erfarenhet väger allt oftare lätt i konkurrensen om jobben. Viktigare är att arbetsgivaren kan kvittera ut någon form av statligt bidrag till lönen. Ju högre desto bättre. Helst över 80 procent.

Det har gått så långt att företagen i sina platsannonser - även i Arbetsförmedlingens platsbank - öppet framhåller att någon form av anställningsstöd är önskvärt.

Funke Jaiyeola är inte bara högskoleutbildad, hon har även nystartsbidrag som ger arbetsgivaren en subvention motsvarande 62 procent av lönen. När hon sökte jobb i en butik i Malmö fick hon beskedet att hon inte var intressant, ägaren letade efter någon med 85 procent i bidrag.

I torsdagens tidning beskrivs hur en 45-åring i Landskrona, flykting från Syrien, sökte jobb i ett gatukök. Han erbjöds 11 000 kronor i månaden - fast det skulle stå 21 000 i anställningskontraktet - och förväntades då jobba elva timmar om dagen, sex dagar i veckan.

Gatukökets ägare skulle med andra ord få rejält subventionerad arbetskraft - som dessutom jobbade 66 istället för 40 timmar i veckan - och ovanpå det stoppa en del av lönen i egen ficka.

Det är ett system som snedvrider arbetsmarknaden och skapar motsättningar mellan dem som har bidrag och dem som inte har. Vem som söker ett så kallat enkelt jobb kan konkurrera med någon som är subventionerad med 80 procent av lönen?

Det leder också till att konkurrensen mellan företag snedvrids. Det finns risk för undanträngningseffekter, att reguljära arbeten försvinner till förmån för olika former av bidragsjobb.

Än värre: dessa statliga subventioner göder den kriminella, svarta ekonomin, bidrar till att utsatta människor utnyttjas. Nyanlända slussas in i ett skuggsamhälle.

Hur utbrett missbruket är, är svårt att bedöma. Men tidningens granskning visar att problemet måste tas på allvar. Frågeställningen är långtifrån ny.

"Regeringen har dålig koll på effekterna av sin egen politik. Det har blivit lätt för oseriösa aktörer att utnyttja systemen. "

Så sade en känd politiker i Aftonbladet 2013 apropå bidragsjobben.

Politikerns namn? Ylva Johansson (S), idag arbetsmarknadsminister.

Anställningsstöd har sin plats, till exempel för att hjälpa personer med nedsatt arbetsförmåga. Men denna kategori utgör idag en mindre del av alla som får stöd. Idag finns tolv olika former av lönesubventioner. 2015 hade 220 000 personer någon form av anställningsstöd under någon del av året. Kostnaden uppgick till 21 miljarder kronor.

Det finns alternativ. Som lägre ingångslöner.

Detta motsätter sig facket och därmed Socialdemokraterna. Där är inriktningen den motsatta. De lägsta lönerna ska pressas upp. Sverige ska inte konkurrera med låga löner utan med kunskap och kompetens, brukar det heta.

Och utbildningssatsningar är viktiga. Entreprenörskap är viktigt och måste uppmuntras. Men inte minst som en följd av de senaste årens stora flyktinginvandring, där många är lågutbildade, räcker inte detta.

Sverige är det land i OECD som, vid sidan av Norge och Schweiz, har lägst andel enkla jobb, konstaterar fyra debattörer knutna till Entreprenörskapsforum i en debattartikel i torsdagens Svenska Dagbladet.

De vill se arbetsmarknadens parter "definiera nya typer av enkla jobb och förhandla fram nya låga minimilöner för just dem". Alternativet är att sektorer med lägre löner uppstår på andra sätt, till exempel genom fler svartjobb.

Subventionerade anställningar för dem som trängs utanför är en bra lösning - för dem som redan har trygga jobb, för arbetsmarknadens insiders. Det är den kategori facket i första hand värnar - helt naturligt, eftersom den absoluta merparten av deras medlemmar räknas dit.

Men av ett parti som leder regeringen, med ansvar för landet, krävs vidare hänsyn.

Finns det en baksida med lägre förhandlade minimilöner? Finns det en risk för att lönerna på övriga delar av arbetsmarknaden också pressas? Det kan inte uteslutas. Men arbetsmarknadens parter bör vara väl lämpade att i samförstånd se till att dessa risker minimeras.

De utmaningar Sverige står inför behöver mötas med en mångfald av åtgärder. Fler enkla jobb med lägre lön är sannolikt en.

Källa - 2016-11-24 19:32

    Mest läst:
  1. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/hon-hittade-karleken-en-buske/
  2. Https://www.senastenyheterna.se/flyktingkrisen/mysteriet-med-harry-scheins-miljoner/
  3. Folkmordet i rwanda
  4. Ensamkommande gymnasiestudier
  5. Om det blir nyval
  6. Piska som i usa
  7. Efter gripandet på arlanda tvo men häktat
  8. Poeten mot fascismen
  9. Angela merkels efterträdare
  10. Flyktingkaravanen

Om flyktingkrisen

Den stora flyktingkrisen i EU där över 300.000 personer har flytt över medelhavet från krig i sina hemländer.
Twitter Facebook Google+